Violul care a cutremurat o țară și a schimbat legile

De: Mia Nicolescu / 06.04.2014, 11:00
Violul care a cutremurat o țară și a schimbat legile
Trei bărbați au fost condamnați vineri la moarte, pentru comiterea a două violuri în grup, în baza unei legi înăsprite anul trecut care permite condamnarea la pedeapsa capitală în cazul repetării faptei.

Cei trei bărbați au fost condamnați de către un tribunal din Mumbai, în sudul Indiei, pentru două violuri în grup comise în iulie și august 2013, într-o uzină din oraș. Una dintre victime a fost o jurnalistă, caz care a provocat o emoție puternică.

Mohammed Salim Ansari (28), Vijay Mohan Jadhav (19) și Mohammed Kasim Hafeez Shaikh (21) au fost găsiți vinovați luna trecută și au fost aruncați după gratii pentru tot restul vieții, pentru violarea în grup a unei operatoare de televiziune în vârstă de 18 ani.

Poliția i-a prezentat pe agresorii jurnalistei ca fiind persoane care au abandonat studiile, vecinii acestora afirmând că este vorba despre un grup de tineri cunoscut pentru comiterea unor furturi mărunte și consumul de alcool. 

Tinerii au fost condamnați la moarte pentru repetarea faptei, pasibilă în prezent de pedeapsa capitală, în urma înăspririi legii în 2013.

Această lege a fost modificată în urma violării în grup a unei studente, la New Delhi, care a murit ulterior, provocând indignare în India, la sfârșitul lui 2012. 

„Nicio toleranță nu trebuie să existe pentru asemenea fapte […] Un mesaj clar și puternic trebuie să fie adresat societății”, a declarat judecătorul Shalini Phansalkar Joshi la pronunțarea condamnării.

Procurorul Ujjwal Nikam a confirmat pentru AFP că este vorba despre prima aplicare a acestei legi în noua formă.

În parelel, în Kerala (sud), 24 de bărbați au fost condamnați la pedepse cu închisoarea pentru violarea repetată, într-un interval de 40 de zile, a unei eleve în vârstă de 16 ani, răpite de la școală în 1996.