Virus pentru interceptarea telefoniei mobile

Apropo.ro / 14.09.2004, 15:02
Virus pentru interceptarea telefoniei mobile
Apariția primului virus care ar favoriza interceptarea ilegala a convorbirilor prin intermediul telefoniei mobile este așteptata pentru anul 2005, dupa ce primele variante, inofensive, au fost anunțate în prima parte a acestui an, a declarat, luni, deputatul Varujan

Apariția primului virus care ar favoriza interceptarea ilegala a convorbirilor prin intermediul telefoniei mobile este așteptata pentru anul 2005, dupa ce primele variante, inofensive, au fost anunțate în prima parte a acestui an, a declarat, luni, deputatul Varujan Pambuccian.

„Evoluția virușilor în domeniul telefoniei mobile este similara cu cea întîlnita în cazul calculatoarelor. Inițial, au aparut viruși care nu afectau activitatea unui PC, dar, cu timpul, aceștia au devenit foarte periculoși. Un virus care va permite interceptarea unei convorbiri telefonice va fi unul de tip cal troian”, a adaugat președintele Comisiei pentru tehnologia informației din Camera Deputaților, prezent la conferința „Criminalitatea informatica – România și Europa”.

În cursul lunii august a fost identificat virusul Mosquitos, care poate transmite în mod aleator mesaje scrise (SMS) de pe telefonul mobil infectat. Instalarea virusului a fost posibila prin intermediul unei copii pirat a unui joc destinat telefoanelor mobile, care funcționeaza numai pe terminalele cu sisteme de operare Symbian.

Incidentul vine dupa ce, în urma cu cîteva luni, a fost identificat primul virus de telefon mobil, numit Cabir, care se raspîndea prin conexiuni de tip Bluetooth și era inofensiv. Pambuccian a spus ca proliferarea acestor viruși va avea ca efect crearea de aplicații antivirus și instalarea acestora pe telefoanele mobile.

La finele lunii iunie, România avea peste 8,2 milioane de utilizatori de telefonie mobila. Calul troian este un termen generic care descrie un set de instrucțiuni, intenționat ascunse în interiorul unui program software.

Astfel, programul este solicitat sa efectueze operațiuni la care utlizatorul nu se aștepta, favorizînd accesul la date care pot fi confidențiale (parole, baze de date) și transmiterea lor în rețeaua la care este conectat calculatorul, sau, mai nou, telefonul mobil.

Mediafax Business/ IT