Virusul gripei aviare, confirmat și în sectorul 4 al Capitalei

Apropo.ro / 22.05.2006, 20:35
Virusul gripei aviare, confirmat și în sectorul 4 al Capitalei
Virusul gripei aviare a fost confirmat și în sectorul 4 al Capitalei, luni, în perimetrul deja izolat în zona Luica, în care se afla aproximativ 13.000 de persoane, fiind instituita carantina de gradul I, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, primarul sectorului 4, Adrian

Virusul gripei aviare a fost confirmat și în sectorul 4 al Capitalei, luni, în perimetrul deja izolat în zona Luica, în care se afla aproximativ 13.000 de persoane, fiind instituita carantina de gradul I, a declarat, luni, agenției MEDIAFAX, primarul sectorului 4, Adrian Inimaroiu.

Și primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a confirmat, luni seara, pentru MEDIAFAX, prezența virusul gripei aviare în sectorul 4 al Capitalei. Autoritațile nu au delimitat înca perimetrul de carantina, zona de siguranța (care cuprinde peste 40 de strazi și unde locuiesc aproape 13.000 de bucreșteni) fiind transformata în zona de carantina de gradul I. Perimetrul exact în care va fi aplicata carantina urmeaza sa fie stabilit la ședința de luni seara a Comandamentului antiepizootic din sectorul 4.

Perimetrul izolat de autoritați cuprinde peste 40 de strazi, în care se afla 20 de blocuri, zeci de gospodarii și peste 13.000 de locuitori. Doar pe 11 strazi din acest perimetru se afla gospodarii, în care locuiesc aproximativ 5.600 de persoane și în care sunt circa 2.420 de pasari de curte, care vor fi sacrificate.

În perimetrul aflat sub supraveghere sunt obiective ecomomice – fabrici, magazine, o gradinița ,- care, în eventualitatea instituirii carantinei, își vor suspenda activitatea pe o perioada de cel puțin o saptamâna, dar care poate ajunge la un maxim de 21 de zile.

Din cauza suspiciunii gripei aviare, zeci de bucureșteni din zona Luica și-au parasit locuințele înca de duminica seara, deoarece a doua zi trebuia sa mearga la serviciu și le-a fost teama de o eventuala interdicție de a parasi zona. Primarul Inimaroiu declara ca parasirea zonei nu a putut fi restricționata și ca oamenii au trecut prin dezinfectantele puse la cele patru filtre instalate de autoritați pe strazile Bercenari, Tudor Gociu, Oraștie și Scropoasa.

La trecerea de la starea de izolare la cea de carantina de gradul I, autoritațile au facut populației un apel la calm, precizând ca nu exista motive de panica, dar și la respectarea cu strictețe a normelor de igiena. Comandamentul antiepizootic este în stare de alerta maxima, pregatit sa ia toate masurile astfel încât virusul sa fie izolat.

În perioada de carantina, strazile Acțiunii, Anghel Moldoveanu, Ilie Oprea, Odei, Zlatunoaia, Șuierului, Diademei, Roșiori, Paiuș Vasile, Belerciu Nicolae și Zanoaga vor fi închise. Carantina de gradul I va fi menținuta pâna la finalizarea operațiunilor de sacrificare a pasarilor și de dezinfecție a gospodariilor. Autoritațile au instituit 18 baraje de blocare și cinci filtre de dezinfecție.

Ca și în sectorul 2, perimetrul izolat în zona Luica este încercuit de forțe de ordine ale Poliției și Jandarmeriei, care vor interzice accesul înspre și dinspre zona intrata în carantina. Inimaroiu a precizat ca numai în cazuri excepționale (urgențe medicale, alte evenimente) autoritațile vor permite ieșirea locatarilor din perimetrul izolat.

În aceste condiții, oamenii s-au aprovizionat cu hrana, apa și medicamente, deși autoritațile locale de sector au susținut ca au pregatit deja stocuri pentru bucureștenii izolați din cauza virusului, proviziile urmând sa fie distribuite prin transbordare.

Primarul a mai afirmat ca a discutat cu localnicii și ca aceștia au înțeles utilitatea sacrificarii pasarilor și ca vor fi despagubiți.

De asemenea, echipe de intervenție ale regiilor de utilitați sunt gata sa intervina în caz ca în zona apar diferite avarii.

Persoanele aflate în carantina în perimetrul din sectorul 4 sunt scutite de la munca ori școala, autoritatea locala urmând sa ia legatura cu angajatorii sau cu conducerea unitaților școlare.

Mediafax