Vitamina D ar putea preveni apariția sclerozei în placi

Apropo.ro / 21.12.2006, 16:43
Vitamina D ar putea preveni apariția sclerozei în placi
Consumul de vitamina D ar putea preveni apariția sclerozei în placi, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard și publicat în Journal of the American Medical Association, transmite AFP. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au


Consumul de vitamina D ar putea preveni apariția sclerozei în placi, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard și publicat în Journal of the American Medical Association, transmite AFP.

Cercetatorii de la Universitatea Harvard au examinat datele colectate de la peste șapte milioane de persoane care lucreaza în serviciile militare americane și au remarcat ca riscul de diagnosticare cu scleroza în placi este invers proporțional cu nivelul de vitamina D din sânge.

Efectele benefice ale vitaminei D nu au fost demonstrate decât la persoanele albe, la cele de culoare sau de origine hispanica datele nu au fost convingatoare.

Relația dintre vitamina D și absența acestei maladii este mai puternica în rândul persoanelor cu vârste sub 20 de ani, conform acestui studiu.20% dintre participanții la studiu care prezentau cel mai crescut nivel de vitamina D în sânge aveau cu 62% mai puține riscuri de a contracta o scleroza în placi fața de persoanele care prezentau cel mai scazut nivel din aceasta vitamina în sânge.

„Studiul demonstreaza clar ca vitamina D are un efect protector și ar putea preveni mii de cazuri de scleroza în placi „, a declarat Alberto Ascherio, profesor în nutriție și epidemiologie la Facultatea de sanatate publica din cadrul Universitații Havard, unul dintre autorii studiului.

Totuși, acesta a precizat ca rezultatele nu sunt complete astfel încât sa justifice recomandarea de suplimente alimentare cu vitamina D administrate zilnic.

Scleroza în placi, o maladie neurologica, afecteaza doua milioane de persoane din lumea întreaga, conform statisticilor oficiale și este mai frecventa la indivizii de origine nord-europeana.

Vitamina D mai este numita vitamina solara pentru ca este secretata de organism dupa expunerea la razele ultraviolete ale Soarelui.

Mediafax