Vitamina E nu protejeaza de cancer

Apropo.ro / 17.03.2005, 12:16
Vitamina E nu protejeaza de cancer
Vitamina E, un supliment alimentar foarte popular în ultimul deceniu, nu protejeaza de cancer și bolile cardiovasculare, iar în doza ridicata ar putea chiar sa mareasca riscul îmbolnavirii inimii, arata un studiu publicat marți în Statele Unite și preluat de AFP. Studiul a


Vitamina E, un supliment alimentar foarte popular în ultimul deceniu, nu protejeaza de cancer și bolile cardiovasculare, iar în doza ridicata ar putea chiar sa mareasca riscul îmbolnavirii inimii, arata un studiu publicat marți în Statele Unite și preluat de AFP.

Studiul a aratat, dupa o perioada prelungita de administrare și observație, ca vitamina E nu are efecte protectoare împotriva cancerului sau accidentelor cardiovasculare grave, se arata într-un articol publicat de „Journal of the American Medical Association/JAMA”.

„Studiul nostru accentueaza chiar neliniștile legate de creșterea riscurilor de deficiențe cardiace legate de vitamina E”, scrie dr. Eva Lonn, de la Uiversitatea McMaster din Hamilton, Canada, participanta la studiu.

Acesta s-a desfașurat timp de mai bine de șapte ani, pe un grup de 9.541 de persoane cu vîrsta de cel puțin 55 de ani suferind de maladii cardiovasculare sau diabet, în America de Nord și Europa.

Rezultatele studiului arata înca o data ca „moda” din anii 90 a antioxidanților (vitamina E, C, betacaroten) nu a fost justificata de protecția oferita de acestea împotriva cancerului sau infarcturilor. „Moda” a fost alimentata de studii epidemiologice și de biologie experimentala care doreau sa demonstreze ca antioxidanții pot împiedica deteriorarea celulelor sanatoase și dezvoltarea celor canceroase. Aceste studii lasau sa se înțeleaga ca antioxidanții ar fi redus de asemenea, riscul acumularilor de colesterol sau calciu pe artere.

Mediafax