Vlad Grigorescu hipnotizează la TV

De: Cătălina Matei / 17.08.2009, 00:00
Vlad Grigorescu hipnotizează la TV
Să te joci cu mintea oamenilor presupune multă dibăcie şi cunoştinţe despre creierul uman. Vlad Grigorescu, un tînăr mentalist de 22 de ani, face din hipnoză un show de televiziune, la Prima TV. ”Hipnoza, jocurile minţii” îţi arată cum poţi să faci lucruri de care nu credeai că eşti în stare. Astfel, te poţi trezi că pilotezi o maşină de curse, că muşti cu poftă dintr-o ceapă crezînd că e un măr sau că te întreci cu un profesionist la skandenberg.

Nu are puteri paranormale, nu este vrăjitor şi nici nu deţine secretele vreunei tehnologii extraterestre. Pur şi simplu, ştie exact cum funcţio­nează mintea umană şi, prin hipnoză, poate induce stări neaşteptate. Vlad Grigo­rescu s-a născut la Tîrgovişte şi spune că s-a îndrăgostit de iluzionism de cînd era mic. De la un banal truc cu un nasture, pe care tatăl lui i l-a arătat în copilărie, pînă la tehnicile de copiere sau de sustragere de la ascultat n-a fost decît un pas. Pa­sionat de felul în care îi poate manipula pe cei din jur, Vlad a început să studieze iluzio­nismul şi, implicit, hipnoza.

"Există un master de hip­noterapie la Facul­tatea de psihologie şi cred că şi la Medicină. Eu sînt au­todidact, iar ce fac este diferit de hipnoza tera­peutică pre­dată la facultate. Hip­noza de scenă folo­seşte tehnici hipnotice de con­vin­gere, dar nu este nici pe departe atît de dra­matică şi serioasă cum este cea tera­peutică. Am un mare respect pen­tru hipnoterapeuţii care sînt într-adevăr capabili să o practice cu succes şi cu rezultate. Oricine poate fi hipnoti­zator. Noi, oamenii, ne hip­no­tizăm unii pe alţii zi de zi, cînd dis­cutăm. Să faci o meserie din asta ne­cesită pa­siune, cunoştinţe de psiho­logie, în­ţelegerea fenome­nului şi abilităţi de comunicare”, explică Vlad.

Cînd hipnoza
face show…

Hipnoza se foloseşte cu succes pentru eliminarea depresiilor, fobii­lor sau a unora dintre proble­mele psi­hice. Se foloseşte şi ca anestezie şi, avînd în vedere că de multe ori problemele oamenilor vin din creier, poate fi folosită pentru a le în­depărta. Însă Vlad foloseşte hipno­za pentru a face show-uri de ilu­zionism. Nu ghiceşte numerele la Loto şi nici nu cîştigă milioane din spe­cula la bursă, însă se mai fo­loseşte de trucurile sale şi în afara spectacolelor: ”Uneori, folosesc teh­nicile de hip­noză, dar să nu cre­deţi că pocnesc din degete în faţa tutu­ror”. Între timp, Vlad a adus hipnoza de pe scenă direct pe micul ecran, la Prima TV, în emisiunea ”Hipnoza, jocurile minţii”.

Formatul este cum­părat din Marea Britanie, unde are mare priză la public. Deşi unii spun că totul este o prefă­cătorie, tînărul Grigorescu afirmă: ”Prima rugă­minte pe care eu am avut-o cînd mi s-a cerut să facem emisiunea a fost să nu fie regizată. Eu nu cer niciodată oamenilor din emisiune să joace, nu le dau bani, nu avem scenariu. În lume, se fac astfel de spectacole de foarte mult timp, live, pe scenă, cu oameni care vin special să participe, să-şi depăşească limitele şi să se distreze. Într-adevăr, este greu de acceptat la prima vedere, dar lumea trebuie să înţe­leagă că nu este ceva ieşit din co­mun, nu am puteri paranormale, acei oameni nu sînt sub puterea mea absolută”.

Atracţia divertismentului

Deşi emisiunea de la Prima TV durează doar 50 de minute, filmările se întind timp de 5-6 ore. ”La în­ceput, se întreţine publicul cu aju­torul unui comic pentru a in­troduce partici­panţii într-o stare de spec­tacol. Apoi, eu le ţin o prelegere scurtă despre hipnoză, facem o inducţie care durează 20-30 de minute şi nişte teste de suges­tibilitate să vedem care dintre ei este mai deschis, mai excentric, mai imaginativ, mai creativ. Apro­ximativ 10% dintre cei din sală se pot concentra mai bine şi dintre ei alegem opt participanţi. Noi ne concentrăm asupra comediei, nu asupra hipnozei, pentru că este un spectacol de divertisment, nu o de­monstraţie de hipnoză tera­peutică”.

Cu toate acestea, există şi oameni care nu pot fi hipnotizaţi: ”Nu aş încerca hipnoza cu oameni care au un caracter violent, pentru că prin hipnoză poţi face lucruri pe care le-ai păstrat ascunse în tine. Nu se face hipnoza nici cu femei în­sărcinate, cu copii, cu persoane care suferă de epilepsie sau orice alt gen de boală mai serioasă. Siguranţa noastră este prioritatea mea cea mai mare şi nu aş face nimic care ar pu­tea să îi pună în pericol”, măr­turi­seşte Vlad. Pînă acum, tînărul ilu­zionist nu s-a lăsat hipnotizat pentru că nu a găsit pe nimeni su­ficient de pregătit. Ce-ar face Vlad sub hip­noză? Ră­mîne de văzut!

Viaţă de student

Vlad este încă student la Ar­hi­tectură, secţia design de produs. ”Părinţii au vrut să fac , iar eu am luat-o ca pe un motiv bun să vin la Bucureşti şi să mă ocup de ce voiam de fapt. Acum, mă străduiesc să ter­min facultatea pentru că mă ajută la unele lucruri pe care le fac în meseria de iluzionist”. Vlad mai are un frate care se pregăteşte să devină medic.

Ce este mentalismul? – Mentalismul e o categorie a ilu­zio­nismului care imită citirea gîn­du­rilor, predicţia, controlul minţii sau tele­patia. Cea mai veche repre­zen­taţie înregistrată a fost făcută de ma­gicianul Girolamo Scotto în 1572