Vladimir Putin sustine ca Tratatul CFE este depasit

Apropo.ro / 25.07.2007, 15:30
Vladimir Putin sustine ca Tratatul CFE este depasit
Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri ca Tratatul privind Fortele Conventionale în Europa (CFE), pe care Moscova refuza sa îl mai aplice, este depasit, relateaza AFP. "Tratatul CFE semnat initial era bazat pe fortele din cele doua blocuri, NATO si Pactul de la

Presedintele rus Vladimir Putin a apreciat miercuri ca Tratatul privind Fortele Conventionale în Europa (CFE), pe care Moscova refuza sa îl mai aplice, este depasit, relateaza AFP.

„Tratatul CFE semnat initial era bazat pe fortele din cele doua blocuri, NATO si Pactul de la Varsovia. Situatia s-a schimbat în mod radical”, a declarat presedintele rus, citat de agentiile ruse, într-o reuniune cu oficiali din cadrul „structurilor de forta” (Ministerul de Interne, al Apararii, cel pentru Situatii de urgenta si serviciile secrete).

„Toate aceste lucruri sunt în perfecta contradictie cu realitatea”, a conchis Putin.

Rusia, nemultumita de apropierea prezentei militare americane de frontierele sale, a anuntat la 14 iulie ca îsi va suspenda participarea la Tratatul CFE.

Moscova reproseaza Aliantei Nord-Atlantice ca nu a ratificat o versiune a tratatului, revizuita în 1999 la Istanbul, pentru a tine cont de disparitia Pactului de la Varsovia.

Statele membre NATO refuza sa ratifice noua versiune, atâta timp cât Moscova refuza sa îsi retraga trupele din Georgia si Republica Moldova, pentru a se conforma angajamentelor asumate la Istanbul.

Mediafax