Vodafone: Guvernele ascultă convorbirile telefonice

De: Marian Andrei / 11.06.2014, 15:45
Vodafone: Guvernele ascultă convorbirile telefonice
Agențiile guvernamentale sunt capabile să asculte conversațiile telfonice în timp real și chiar să localizeze cetățenii, fără mandat, fiind conectate direct la echpamentele rețelei, a admis la începutul lunii Vodafone.

Un reprezentant al companiei, Stephen Deadman, a declarat că aceste conexiuni există atât la echipamentele Vodafone, cât și la cele ale firmelor concurente, în unele țări acest lucru fiind obligatoriu pentru toate companiile telecom.

Potrivit acestuia, în cele 29 de țări în care operează compania există legislații diferite, unele impunând anumite restricționări pentru clienți sau permiterea accesului direct al agențiilor guvenamentale la echipamentele companiei. El a adăugat că a refuza să se supună acestor reglementări „nu este o opțiune”, statele putând cere companiei să nu mai opereze pe teritoriul lor.

Deadman spune că lipsa unui mandat de ascultare face ca acțiunile agențiilor guvernamentale să nu fie vizibile extern și să nu existe un control al acțiunilor acestora, iar declarația este un apel la guverne de a stopa accesul direct către echipamentele companiei.

Deadman a mai spus că există șase țări care au acces direct și nelimitat la echipamentele companiei, în timp ce în Egipt, India, Qatar, România, Africa de Sud și Turcia este ilegal să dezvălui orice informații cu privire la modul în care se fac interceptările sau cât de des.