Vom spune adio sucurilor cu îndulcitori

De: Marian Andrei / 09.03.2012, 16:31
Vom spune adio sucurilor cu îndulcitori
Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat, astăzi, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului la Bruxelles, o directivă care interzice adăugarea de îndulcitori în sucurile de fructe.

Noua directivă va intra în vigoare cel mai târziu la începutul lunii iunie, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea apoi 18 luni la dispoziție pentru a transpune directiva în legislația națională.

Pentru a permite industriei alimentare să-i informeze corespunzător pe consumatori atât în perioada de tranziție, cât și pe parcursul celor 18 luni suplimentare, operatori din industria alimentară vor putea să scrie pe etichete că, de la o anumită dată, niciun suc de fructe nu va mai conține adaos de zahăr, pentru informarea consumatorilor.

Sunt exceptate de la de la prevederile directivei nectarurile făcute din piure de fructe la care se adaugă apă, care pot conține îndulcitori, dar nu mai pot avea etichete de tipul „fără adaos de zahăr„.

Mai mult, pe lista fructelor folosite pentru producerea de sucuri sunt trecute și… roșiile, acest lucru însemnând ca sucurile de roșii vor fi supuse acelorași reguli ca cele pentru sucurile de fructe.