Vopseaua care transformă orice suprafață în baterie (Video)

De: Dragos Tanase / 29.06.2012, 16:20
Cercetători de la Universitatea Rice, din Texas, SUA, au reușit să creeze o "baterie spray", care poate fi aplicată pe orice suprafață.

Dezvoltarea rapidă a dispozitivelor electronice nu mai este ceva de care să ne mirăm, așa cum nu mai e de mirare că un grup de cercetători a reușit să creeze o vopsea care, aplicată în 5 straturi, poate alimenta un circuit electric cu tehnologia sa bazată pe litiu-ion.

Vopseaua poate fi aplicată pe suprafețe precum sticlă, ceramică sau oțel, iar polimerii flexibili pot stoca energia necesară alimentării unui obiect electronic adiacent.

Din primele experimente s-a demonstrat că se poate alimenta un mic panou LED, timp de șase ore, cu numai nouă plăci de ceramică de baie, stropite cu vopseaua minune.

De asemenea, aceștia au constatat că după 60 de cicluri de încărcare-descărcare, suprafața nu și-a pierdut capacitatea de stocare a energiei.

Creatorii invenției minune cred că produsul lor ar putea avea succes imediat pe piață, deoarece tehnologia de aplicare a vopselei prin pulverizare este deja utilizată intens pe piață și costurile sunt accesibile tuturor.