Voronin cere inlocuirea disciplinei de limba romana

Apropo.ro / 12.12.2007, 09:24
Voronin cere inlocuirea disciplinei de limba romana
Voronin le-a cerut autoritatilor de la Balti sa inlocuiasca in programa scolara disciplina limba romana cu cea de limba moldoveneasca

Presedintele moldovean Vladimir Voronin le-a cerut autoritatilor de la Balti sa inlocuiasca in programa scolara, incepand cu data de 1 septembrie 2008, disciplina limba romana cu cea de limba moldoveneasca, relateaza BBC Romania.

Aflat recent la Balti cu ocazia unei conferinte a partidului sau in aceasta localitate, Voronin a declarat ca va asigura distribuirea de manuale corespunzatoare in scoli.

Presa nu a avut acces la conferinta filialei din Balti a Partidului Comunistilor, in cadrul careia Voronin a formulat aceasta cerere. Un cotidian local apropiat PCRM a publicat insa afirmatiile lui Voronin.

Potrivit publicatiei, primarul localitatii Balti, Vasili Panciuk, a fost mandatat sa asigure ca sintagma "limba moldoveneasca" este introdusa in scoli. Panciuk a calificat drept "fireasca" cererea sefului statului de a schimba o stare de lucruri ce dureaza de peste zece ani.

Directorul liceului Mihai Eminescu din Balti, Leonid Amoasii, se indoieste ca profesorii de limba romana vor accepta schimbarea propusa de presedinte. "Ar fi un pas inapoi si ar fi foarte greu de explicat tinerei generatii, copiilor, de ce s-a luat aceasta decizie si s-a schimbat obiectul, manualele etc", a declarat el.

Â