Vrei sa candidezi la Presedintie? Scoate milionul!

De: Marian Andrei / 10.08.2009, 10:14
Vrei sa candidezi la Presedintie? Scoate milionul!
Autoritatea Electorala Permanenta intentioneaza sa ceara o "cautiune" pentru candidatii la Presedintie.

Numarul celor dispusi sa candideze pentru fotoliul de la Cotroceni in acest an ar putea fi mult mai mic decat la alegerile trecute. Motivul tine de intentia Autoritatii Electorale Permanente de a introduce o "cautiune" de 2.000 de salarii minime pe economie pentru fiecare candidat.

Potrivit poiectului noii legi pentru alegerea presedintelui, orice prezidentiabil ar avea de platit la depunerea candidaturii 1.200.000 de lei, adica 300.000 de euro.

"Solicitarea garantiei a venit din partea AEP. Ar fi vorba despre 2.000 de salarii minime. Dupa parerea mea, e cam mult, daca nu cumva e neconstitutonal, dar urmeaza sa analizam. Nu e o problema cand ai un partid in spate, banii se returneaza daca obtii destule voturi. Dar, chiar si asa, campania costa, mai ai de dat si pe la televiziuni…”, spune Mircea Toader, liderul deputatilor PDL.

Se mai discuta si despre marirea numarului de semnaturi de sutinere, de la 200.000 la 500.000. Liderii PDL s-au declarat insa impotriva, pentru a nu li se imputa blocarea lui Sorin Oprescu. „Este si acesta in proiectul AEP, dar noi sustinem ca trebuie sa ramana la 200.000”, spune Toader.

Â