Vrei să îți vinzi tablourile? Nu ocoli anunțurile caselor de amanet unde scrie „cumpar tablouri”!

Apropo.ro / 29.10.2020, 10:27
Vrei să îți vinzi tablourile? Nu ocoli anunțurile caselor de amanet unde scrie
Inevitabil, când auzi de amanet, te gândești că la o casă de amanet poți duce doar bijuterii de aur.

Nu te-ai gândi vreodată că unele case de amanet au anunțuri de tipul „cumpar tablouri„. Ei bine, poți fi surprins să îți spunem că astfel de case există și poți amanetă bijuterii, tablouri și alte opere de artă, ceasuri, electronice și așa mai departe. Da, este exact așa cum ai văzut în celebra emisiune „Pawn Stars” unde, cu siguranță, te-a surprins varietatea de obiecte aduse, amanetate sau vândute. Ei bine, acum există și în România astfel de case de amanet, unde poți vinde inclusiv operele tale de artă.

Amanetul este un sistem extrem de interesant, profitabil de ambele părți care funcționează de mult timp…foarte mult timp. Casele de amanet există de secole. De fapt, primele case de amanet au apărut acum mai bine de 3.000 de ani că o modalitate prin care oamenii puteau să își vândă bunurile și să împrumute bani de care aveau nevoie. Nu numai că aici poți aduce inclusiv tablouri, ci poți găsi articole de înaltă calitate, la prețuri accesibile. De asemenea, poți să vinzi multe articole pe care nu le dorești și vei primii banii pentru ele aproape imediat, după o evaluare a obiectelor respective. Reține că unele case de amanet nu primesc tot ceea ce am descris mai sus. Aceasta înseamnă că este posibil să nu caute întotdeauna articolele pe care dorești să le vinzi. Poți oricând să suni sau să accesezi site-ul înainte pentru a vedea dacă acceptă anumite tipuri de articole pentru a economisi timp.

Inventarul la casele de amanet se schimbă aproape constant. De îndată ce o persoană le vinde un obiect, o altă persoană poate dorește să-l cumpere. Asta înseamnă că ai acces la o selecție excelentă de produse, indiferent de ceea ce cauți. În cazul în care casa de amanet nu are ceea ce cauți, nu renunța. Poate peste câteva zile vei găsi.

Dacă încerci să vinzi singur articolul, va trebui să te interesezi singur de valoarea obiectului tău. Însă, o casă de amanet te poate ajută în evaluare. Totuși, ar fi bine să știi câteva lucruri, mai ales dacă dorești să vinzi un tablou către o casă de amanet.

Desigur, majoritatea dintre noi nu avem un Picasso care este ascuns în pod. Dar, dacă ai câteva portrete sau peisaje mai vechi, te vei întreba cam cât valorează acele tablouri, înainte de a le duce la o casă de amanet.

Pentru asta, ar trebui să găsești răspunsul la câteva întrebări simple și anume:

-Pictura este originală sau este o copie sau o imprimare?

-Dacă este un tablou imprimat, este o ediție limitată?

-Pictura include semnătura, inițialele sau monogramă artistului?

-Pictura este însoțită de rama originală?

Există numeroase informații pe internet care te vor ajută să identific tabloul, dacă este original sau este o copie. 

Care sunt tipurile de tablouri pe care le poți duce la amanet?

Tablourile în ulei sunt cele mai frecvente opere de artă amanetate. O pictură originală în ulei va avea un aspect frumos, strălucitor și îi va oferi privitorului o senzație de profunzime. Aceste tablouri sunt cel mai frecvent realizate pe pânză sau pe carton presat, dar este posibil să întâlnești și picturi în ulei pe sticlă sau lemn.

Acuarelele sunt și ele vândute, dar și foarte căutate. Totuși, dintre toate tipurile de tablouri, este cel mai dificil să faci diferența dintre o acuarelă originală și o reproducere. Căută adâncimea, semne de creion sau spații goale fără urme de culoare. Toate acestea sunt, în general, semne ale unei acuarele originale.

Pastelurile oferă culori bogate și vibrante într-un tablou. Pastelurile clasice au un aspect pudrat, în timp ce pastelurile cu ulei par mai groase și mai strălucitoare. Pastelurile au fost utilizate în mod obișnuit în perioada Renașterii în Europa. De asemenea, au fost folosite extrem de des de impresioniștii francezi din secolul al XIX-lea, precum Degas sau Lautrec. Dacă ai un portret original în pastel, de exemplu unul realizat de Ștefan Luchian, acesta ar putea fi foarte valoros. 

Deși sunt mai puțin frecvente, gravurile pot, de asemenea, să aducă o sumă frumoasă dacă sunt opere ale unui artist cunoscut, precum Theodor Aman. 

Și totuși, cum poți știi dacă merită să cumperi sau să vinzi un tablou la amanet, precum și orice alt obiect? Ce se întâmplă dacă ai încercat sfaturile prezentate mai sus și ai în continuare nevoie de ajutor? O casă de amanet poate să nu fie primul loc la care te vei gândi, dar există motive cât se poate de serioase pentru a face acest lucru.

În primul rând, reprezentanții unei case de amanet sunt pricepuți în evaluarea obiectelor artistice, inclusiv a picturilor. Ei pot studia pictura cu un ochi bine informat și pot spune dacă este un original, cine este artistul și cât pot să plătească pentru acel tablou sau operă de artă.

Un alt avantaj al amanetării tablourilor este că reprezintă o modalitate mult mai rapidă de a câștiga bani. Procesul simplificat înseamnă că poți pleca cu bani în scurt timp.

Cât valorează tabloul, totuși? 

Determinarea valorii unui tablou este atât o știință, cât și o artă. Nu există o metodă ușoară, ci este nevoie de o combinație de factori. Dacă nu vrei să apelezi la casă de amanet pentru o evaluare și nici tu nu reușești, cel mai logic pas este să contactezi un evaluator de artă profesionist. Acesta îți va putea oferi o estimare a valorii tabloului.

Dacă totuși, alegi casă de amanet pentru evaluarea picturii, așa cum am spus, personalul va stabili cât valorează. Va examina articolul în detaliu, asigurându-se că tabloul este în stare bună și își vor folosi cunoștințele despre piață, cerere și istoricul cumpărăturilor pentru a-ți oferi un preț corect. După ce vor termină, cei de la casa de amanet îți va spune exact cât sunt dispuși să plătească pentru tabloul tău. Ești liber să accepți prețul sau să pleci. Dar dacă ești în căutarea unei modalități simple de a scăpa de articolele de acest gen, care altfel ocupă spațiu în podul casei, o casă de de amanet este cea mai bună opțiune.