Vulcanii Hekla si Katla din Islanda sunt pe cale sa erupa

Apropo.ro / 14.10.2011, 16:30
Vulcanii Hekla si Katla din Islanda sunt pe cale sa erupa
Specialistii din Islanda stau cu ochii pe doi dintre cei mai mari vulcani din tara: Hekla si Katla, care ar putea erupe din moment in moment.

Vulcanii Hekla si Katla sunt printre cei mai mari din Islanda, dar si printre cei mai activi. Specialistii se tem de o eventuala eruptie, efectul putand fi devastator.

Hekla este situat atat de sus, incat mai toate rutele aeriene internationale trec prin apropierea lui.

„Sunt cutremure in fiecare zi si ar putea erupe fara sa ne avertizeze din timp” – a declarat Pall Einarsson, specialist in fizica pamantului.

vulcanul katla

Vulcanul Katla din Islanda

Pe de alta parte, Katla, botezat astfel dupa un personaj malefic din folclorul local, este si mai amenintator. Acest vulcan are in general cate doua eruptii majore pe secol. Si cum de la ultima au trecut 92 de ani, specialistii se tem de ce e mai rau. Autoritatile cred ca populatia va avea la dispozitie mai putin de o ora ca sa fuga din calea urgiei. Dincolo de asta, Katla poate umple cerul cu cenusa.

Amintim de eruptia vulcanului islandez Eyjafjoll, din 2010, care a reusit aproape sa paralizeze traficul aerian european la jumatatea lunii aprilie. Atunci au fost anulate peste 100.000 de zboruri, iar peste opt milioane de pasageri au ramas blocati pe diferite aeroporturi.

Citeste mai multe detalii despre vulcanii din Islanda, pe stirileprotv.ro