Walk the line – Povestea lui Johnny Cash

Apropo.ro / 25.01.2006, 15:36
Walk the line  - Povestea lui Johnny Cash
"De când cuvintele Sfântului Ioan Botezatorul rasunau în deșert, nu s-a mai auzit o astfel de voce." Bono (U2), de pe coperta albumului "The Essential Johnny Cash"... În 1955, un tânar slabanog, cu o chitara în mâna și care se recomanda J.R. Cash intra în ceea ce va deveni

„De când cuvintele Sfântului Ioan Botezatorul rasunau în deșert, nu s-a mai auzit o astfel de voce.” Bono (U2), de pe coperta albumului „The Essential Johnny Cash”… În 1955, un tânar slabanog, cu o chitara în mâna și care se recomanda J.R. Cash intra în ceea ce va deveni ulterior celebrul Sun Studios din Memphis. Acest eveniment marca un moment crucial pentru cultura americana. Johnny Cash va influența definitiv muzica Statelor Unite, compozițiile sale originale oferind inspirație viitoarelor vedete rock, country, punk, folk și rap.

Cu vocea sa profunda și sumbra ca noaptea, lovindu-și sec chitara, Cash a cântat despre iubire, viața și moarte, într-o maniera plina disperare și pasiune, așa cum nu se mai auzise pâna atunci. Viața sa a fost o continua cautare și transformare de sine, confruntându-se cu proprii demoni, luptându-se pentru iubirea care îl va schimba definitiv, învațând sa mearga pe linia subțire dintre autodistrugere și împacarea cu sine.

Walk the Line / Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash aduce pe marele ecran povestea vieții lui Johnny Cash și a relației sale furtunoase cu June Carter Cash. Filmul este regizat de James Mangold. Scenariul este realizat de Gill Dennis și James Mangold, dupa cele doua autobiografii ale lui Johnny Cash, „Man in Black” și „Cash The Autobiography”. Filmul este produs de Cathy Konrad și James Keach și este rezultatul unei colaborari de 7 ani de zile cu Johnny Cash și June Carter Cash. Scenografia este semnata de David J. Bomba, iar montajul de Michael McCusker. Costumele sunt semnate de Arianne Phillips, iar imaginea de Phedon Papamichael. Producator muzical este T. Bone Burnett. În rolurile principale sunt Joaquin Phoenix și Reese Witherspoon. Din distribuție mai fac parte: Ginnifer Goodwin, Robert Patrick, Dallas Roberts, Jonathan Rice, Larry Bagby, Shelby Lynne și Dan John Miller.

DESPRE PRODUCȚIE

Povestea începe în Arkansas, în perioada marii depresiuni economice, în copilaria lui Cash, continua cu turneurile sale rasunatoare alaturi de pionerii rock and roll-ului – Elvis Presley, Carl Perkins, Roy Orbison, Jerry Lee Lewis și Waylon Jennings – și atinge punctul culminant cu memorabilul concert de la închisoarea Folsom, în 1968. Cash s-a bucurat de un succes enorm, vânzând mai multe discuri decât Beatles. Walk the Line / Walk the Line – Povestea lui Johnny Cash este cronica nașterii unui nou tip de artist american, care a suportat ravagiile dependenței de droguri și a rezistat tentațiilor celebritații, lasând moștenire generațiilor viitoare o voce inconfundabila, interpretând o muzica cu teme universal umane: iubirea, moartea, tradarea, pacatul, speranța și credința.

Începuturile – Întâlnirea cu Johnny Cash

Când tânarul J.R. Cash a debarcat în Memphis, Tennessee, la jumatatea anilor ’50, noțiunea de „vedeta rock” nu exista. Deși Cash nu-și dorea decât ca oamenii sa-i asculte muzica, el a devenit curând celebru, aducându-și contribuția de necontestat la nașterea rock and roll-ului. Vocea sa penetranta, simplicitatea textelor, modul particular în care își îndrepta chitara spre public, precum și accentul pe care-l punea pe munca asidua si valori umane au facut din el un idol pentru Beatles, Bob Dylan, Joe Strummer, U2 și Coldplay.

Însa puțini cunosc întreaga poveste a tânarului Johnny Cash – cum a luptat pentru promovarea stilului sau muzical, cum era cât pe ce sa se stinga înainte de a urca pe culmile gloriei și cum a descoperit o iubire care-i va schimba viața. Regizorul și scenaristul James Mangold a fost dintotdeauna un mare admirator al lui Cash. De aceea, înca de pe vremea când filma pentru Cop Land, era preocupat de ideea de a face un film despre Johnny Cash.

Odata decizia luata, Mangold și soția sa, producatorul Cathy Konrad, au stabilit o prima întâlnire cu Johnny Cash și soția cestuia, June Carter Cash. De-a lungul celor șapte ani care au urmat, realizatorii au petrecut numeroase ore în compania lui John și June, ascultându-i povestind despre zilele de început ale rock and roll-ului, despre viețile lor zbuciumate și despre povestea lor de iubire. De la bun început, Mangold a pornit cu ideea de a face un film despre Johnny Cash în care sa arate partea nevazuta a vieții acestuia – copilaria sa saraca, ascensiunea fulgeratoare, apoi perioada de decadere.

„Foarte puțina lume cunoaște aceasta poveste.” explica Mangold. „Tânarul John facea parte din pionierii muzicii, care se straduiau sa-și gaseasca locul și calea în societate. Ce însemna, de fapt, în acele vremuri de început, sa fii o vedeta a muzicii rock ? Nimeni nu putea spune, caci nimeni nu traise o astfel de experiența. Cum trebuie sa gestionezi presiunile inerente unei astfel de vieți, banii, fanii, cererile din partea publicului ? Pe vremea aceea, nu existau autocare cu care se mergea în turneu, hoteluri de cinci stele, aer condiționat sau telefoane mobile care sa te țina în contact permanent cu familia. Cântareții precum John, Elvis sau Jerry Lee Lewis alergau de la un angajament la altul. Nimeni nu știe cât de dure erau aceste turneuri. Este o lume pe care nu am vazut-o înfațișata pe marele ecran pâna acum.”, continua regizorul.

În realizarea scenariului, Mangold și Gill Dennis s-au bazat pe cele doua autobiografii ale lui Cash: „Man In Black” și „Cash The Autobiography”, aparute în 1986 și 1997. De asemenea, ei au luat drept fir calauzitor compozițiile muzicale ale lui John și June Cash, ale caror texte exprimau gândurile și sentimentele celor doi în perioada respectiva.

Deși June Carter Cash a murit în mai 2003, iar Johnny Cash la numai cinci luni mai târziu, Mangold și Konrad au avut ocazia de a le da sa citeasca primele schițe de scenariu și sa discute cu ei despre acesta. „Ne-am considerat extrem de norocoși pentru aceasta ocazie și am fost foarte mulțumiți ca am avut aprobarea lor pentru ceea ce faceam.”, spune regizorul.

Joaquin Phoenix – În rolul lui Johnny Cash

Când producatorul Cathy Konrad a vazut o fotografie de-a lui Joaquin Phoenix în care acesta degaja exact aerul tânarului Johnny Cash, regizorul Mangold s-a decis sa-i atribuie direct rolul, fara a mai organiza o audiție. „Era ceva în privirea lui Joaquin care sugera întocmai onestitatea caracteristica lui Johnny.” își amintește Mangold. Johnny Cash a fost foarte încântat de alegere, întrucât apreciase rolul interpretat de Phoenix în filmul Gladiator / Gladiatorul, rol pentru care actorul a fost distins cu o nominalizare la Oscar.

La rândul sau, Phoenix a primit cu deosebita placere propunerea. „Când am aflat ca James Mangold vrea sa faca un film despre viața lui Johnny Cash, am fost gata sa accept sa joc în el fara macar sa citesc scenariul.” își amintește actorul. Phoenix a fost atras de personalitatea plina de contradicții a lui Cash și și-a construit rolul pe baza observației lui June Carter conform careia Johnny ar avea doua personalitați: omul careia ea îi spunea John și un alter-ego pe care îl numea Cash. Cash era omul nesabuit, încapațânat, egocentric și atras de partea întunecoasa a vieții, John era omul onest, vulnerabil și profund.

Pentru Phoenix, povestea de dragoste dintre Johnny Cash și June Carter a fost una foarte speciala. „Era o femeie care nu se preta la compromisuri și asta era ceva extrem de important pentru John. Avea nevoie de o astfel de persoana puternica în viața sa. Îi apreciase totdeauna muzica, dar când a cunoscut-o a realizat ca, în multe sensuri, eract exact opusul sau. June avea o încredere în sine din care John a învațat foarte multe despre ceea ce înseamna a supraviețui.”, explica actorul.

Reese Witherspoon – În rolul lui June Carter Cash

Actrița Reese Witherspoon a fost prima alegere a realizatorilor pentru a o interpreta pe June Carter Cash. „O cunoșteam pe Reese de ceva vreme și fusesem întotdeauna impresionat de energia ei, o caracteristica foarte asemanatoare cu personalitatea lui June Carter.”, explica Mangold.

„Mi-am spus ca acest rol îi va oferi posibilitatea de a-și arata multiplele sale fațete – aceea de persoana cu umor, o femeie frumoasa și sigura pe sine, dar în același timp de mama devotata și responsabila.”, continua el.

Witherspoon și-a început pregatirea pentru rol încercând sa patrunda în lumea interioara a lui June Carter. Mangold a discutat îndelung cu Witherspoon despre modul în care June i-a schimbat viața lui Johnny. „June nu era o naiva. A înțeles de la început ca umbrele vor face totdeauna parte din viața lui John. În același timp, știa ca explorarea acestor teritorii întunecate era vitala pentru muzica lui. Dar a stabilit un fel de linie de conduita, pe care John trebuia s-o urmeze daca voia sa fie cu ea.”, spune actrița.

Ca și pentru Joaquin Phoenix, pentru Reese Witherspoon relația dintre cei doi a fost foarte speciala. „Cred ca între ei era o legatura extrem de profunda. Fiecare era, însa, casatorit cu altcineva, prin urmare au ascuns aceasta legatura și au lasat-o sa transpara doar în muzica lor. Le-au trebuit foarte mulți ani pentru a fi într-adevar împreuna, dar din acel moment nu s-au mai desparțit niciodata.”, comenteaza Witherspoon.

Interpretând live muzica lui Johnny și June Carter Cash

Regizorul James Mangold știa ca sarcina cea mai dificila va fi de a aduce pe marele ecran muzica și spectacolele lui Johnny Cash. Deoarece dorea ca publicul sa simta în direct emoțiile generate de acestea, a decis ca interpreții principali nu trebuie sa faca play back. Acest lucru era, însa, posibil, doar daca actorii ar fi cântat live piesele respective. Dar cum sa faci ca doi actori, chiar foarte talentați, sa imite vocile atât de speciale ale lui Jon și June, fara a risca un rezultat penibil ?

Pentru a rezolva problema, regizorul Mangold a apelat la compozitorul, interpretul și producatorul muzical T Bone Burnett. Acesta a creat, pe platourile de filmare, un fel de „tabara muzicala”, unde actorii luau lecții de muzica, repetau și faceau înregistrari împreuna cu formația care-i acompania. Burnett a lucrat personal împreuna cu Joaquin Phoenix un numar de 25 de piese ale lui Johnny Cash, înregistrând și apoi reluând fiecare piesa de zeci de ori, pentru a ajusta stilul de interpretare.

De asemenea, el a insistat ca piesele sa nu conțina efecte și sa se utilizeze numai instrumente din perioada respectiva.

Despre distribuție – Familie, prieteni și legende ale rock and roll-ului

Odata ce lui Joaquin Phoenix și Reese Witherspoon le-au fost atribuite rolurile principale, realizatorii și-au îndreptat atenția spre restul distribuției: familia lui Johnny, colegii de formație și vedetele rock în devenire cu care Johnny se împrietenise în timpul turneelor.

Printre aceștia se numara: interpretul de rock și blues Waylon Malloy Payne, în rolul lui Jerry Lee Lewis; vedeta de rock alternativ și folk Johnathan Rice, în rolul lui Roy Orbison; interpretul și compozitorul Tyler Hilton, în rolul lui Elvis Presley; interpreta de country și blues Shelby Lynne, deținatoare a unui Premiu Grammy, care debuteaza pe marele ecran în rolul mamei lui Johnny, Carrie Cash; actorul Robert Patrick (Terminator 2:Judgment Day, Ladder 49), în rolul tatalui lui Johnny, Ray Cash; Ginnifer Goodwin (Mona Lisa Smile) în rolul primei soții a lui Cash, Vivian; Dan Beene și Sandra Ellis Lafferty în rolurile legendarilor interpreți de muzica country Ezra and Maybelle Carter și Dallas Roberts în rolul fondatorului studiourilor Sun Records, Sam Phillips.

Repere istorice – Despre Johnny Cash și June Carter

Johnny Cash, pe numele sau adevarat J.R. Cash s-a nascut la Kingsland, Arkansas, pe 26 februarie 1932. Parinții sai erau cultivatori de bumbac. În 1935, în plina Recesiune, familia s-a refugiat în colonia Dyess, în apropierea râului Mississippi. Aici, J.R. a crescut ascultând emisiuni radio de toate genurile și muzica din toate zonele, din nordul pâna în sudul Americii. A facut o pasiune pentru muzica, mai ales pentru intrepreți precum Carter Family, Sister Rosetta Tharpe și Jimmy Rogers, ale caror piese l-au inspirat mai târziu.

La vârsta de numai 12 ani, J.R. a fost zguduit de moartea fratelui sau mai mare, în urma unui accident oribil – a fost sfâșiat de un fierastrau circular. Johnny Cash va marturisi ulterior ca acest eveniment a avut un efect de neșters asupra întregii sale vieți.

J.R. a servit în armata americana ca operator radio în orașul Landsberg, din Germania de Vest. Acolo, Cash a început sa-și înregistreze câteva compoziții proprii. Vizionarea unui film intitulat Inside The Walls of Folsom l-a inspirat în crearea viitorului sau hit, „Folsom Prison Blues”. În 1954, întors în Statele Unite, se însoara cu prima sa iubire, Vivian Liberto. Ambii se muta la Memphis, unde Cash încearca sa-și întrețina familia ca și comis-voiajor, visând în același timp la o cariera muzicala. Aici formeaza un grup împreuna cu doi mecanici auto, Monroe Perkins și Marshall Grant – cunoscuți mai târziu sub numele de „Tennessee Two”.

Curând dupa aceea, Cash începe sa insiste pe lânga Sam Phillips – al carui studio de înregistrari, Sun Studios devenise o adevarata fabrica de hituri – sa-i acorde o audiție.

Aceasta a avut loc de-abia în 1954, iar Phillips le-a oferit imediat un contract, botezând grupul „Johnny Cash and Tennessee Two”. Primul lor hit a fost în 1955, o piesa intitulata „Cry, Cry, Cry”, urmata de „Folsom Prison Blues,” „I Walk the Line.” și „Home of the Blues.”

Albumul de debut al lui Johnny Cash, lansat în 1957, s-a intitulat „With His Hot and Blue Guitar”. În aceasta perioada, Cash a compus câteva piese pentru Roy Orbison și Elvis Presley. Realismul compozițiilor lui Johnny Cash, care vorbeau despre suflete în cautare de mântuire și iertare, a avut succes de-a lungul și de-a latul țarii. Cash vorbea în numele celor fara voce în societate, în numele celor ignorați, defavorizați și singuri.

Pe masura ce febra rock and roll-ului creștea, în anii ’60, popularitatea lui Johnny Cash creștea și ea, ajungând sa dea 300 de concerte pe an. Presiunea psihica îl determina sa apeleze la amfetamine și barbiturice.

În aceasta perioada, o întâlnește pe June Carter, pe care o admira de multa vreme. Fiica legendarei Mother Maybelle Carter, fondatoarea grupului country „The Carter Family”, June crescuse într-un ambient muzical. Deși nu avea vocea surorilor sale, ea cânta la mai multe instrumente și avea talent actoricesc. Se spune chiar ca a fost iubita lui James Dean.

Când June l-a cunoscut pe Johnny Cash, era maritata cu interpretul de muzica country Carl Smith (cu care avea o fiica, pe nume Carlene Carter). Ulterior, June a divorțat și s-a maritat cu Edwin „Rip” Nix, cu care a avut o alta fiica, Rozanna Lea.

Dupa o vreme, June era din nou singura. În turneurile facute împreuna, între cei doi s-a stabilit o relație foarte strânsa, deși povestea lor de dragoste va începe mult mai târziu, peste o decada.

June Carter este cea care a compus, împreuna cu Merle Kilgore, unul dintre cele mai celebre hituri ale lui Johnny Cash, „The Ring of Fire,” un cântec de dragoste în care își exprima propriile trairi la începutul poveștii de iubire cu Cash. De asemenea, cele doua dueturi ale lor – „Jackson” și „If I Were a Carpenter” se numara printre cele mai populare.

Dependența de droguri a lui Johnny Cash duce la arestarea acestuia, în 1965 la El Paso, deoarece fusese prins încercând sa treaca amfetamine dincolo de granița, ascunse în cutia chitarei. June Carter a fost aceea care l-a ajutat și l-a determinat sa-și învinga dependența de droguri și sa-și regaseasca credința. În ianuarie 1968, Cash divorțeaza de soția sa, Vivian.

În aceeași luna, Cash revine spectaculos pe scena muzicii cu celebrul concert de la închisoarea Folsom, care are un succes rasunator. În februarie, Cash o cere în casatorie pe June Carter pe scena, în timpul unui concert, intrând astfel într-o noua etapa a vieții sale.

Cash a fost distins cu zece Premii Grammy, printre care unul pentru întreaga cariera și a fost introdus în Rock and Roll Hall of Fame și Country Hall of Fame, devenind singurul artist în afara de Elvis Presley care a fost acceptat simultan în ambele. June Carter a obținut trei Premii Grammy, doua dintre ele pentru ultimul sau album, intitulat „Wildwood Flower.” June Carter a decedat în mai 2003, urmata de Johnny Cash, în luna septembrie a aceluiași an.

DESPRE ACTORI


JOAQUIN PHOENIX (Johnny Cash) s-a nascut la Puerto Rico și și-a început cariera de actor înca din copilarie. La vârsta de 10 ani, a aparut în filmul intitulat Spacecamp. Un an mai târziu, Joaquin a jucat în Russkies, alaturi de surorile sale Summer și Carole King. În 1989, el a jucat în filmul lui Ron Howard intitulat Parenthood.

În 1955, Joaquin a intrat în atenția tuturor cu rolul din filmul lui Gus Van Sant intitulat To Die For, în care apare alaturi de Nicole Kidman. Performanța sa actoriceasca din filmul de mare succes Gladiator / Gladiatorul, în regia lui Ridley Scott, i-a adus nominalizari la Premiul Oscar și la Globul de Aur.

Din filmografia sa mai amintim: 8 MM, cu Nicholas Cage în rolul principal, Inventing the Abbots, în care apare alaturi de Liv Tyler, U Turn / Ocol primejdios al lui Oliver Stone, cu Claire Danes, Sean Penn și Jennifer Lopez, Return to Paradise cu Anne Heche și Vince Vaughn în rolurile principale, Clay Pigeons, The Yards, alaturi de Mark Wahlberg, James Caan, Faye Dunaway, Ellen Burstyn și Charlize Theron, Quills / Marchizul de Sade, cu Kate Winslet și Geoffrey Rush în rolurile principale, ItÂ’s All About Love în regia lui Thomas Vinterberg, Buffalo Soldiers în regia lui Gregor Jordan, Signs al lui M. Night Shymalan, cu Mel Gibson în rolul principal, The Village și Ladder 49.

REESE WITHERSPOON (June Carter) a demonstrat, în ciuda tinereții sale, un talent remarcabil în abordarea unei game foarte largi de roluri.

Dintre acestea le amintim pe cele din: Legally Blonde / Blonda de la Drept, pentru care Witherspoon a fost nominalizata la Globul de Aur pentru cea mai buna actrița, Legally Blonde 2: Red, White & Blonde / Blonda de la Drept 2, Sweet Home Alabama, în regia lui Andy Tennant, The Man in the Moon, în regia lui Robert Mulligan, Wildflower, cu Patricia Arquette și Diane Keaton în rolurile principale, A Far Off Place, Fear în regia lui James Foley, Freeway al lui Matthew Bright, produs de Oliver Stone, Pleasantville în regia lui Gary Ross, Twilight în regia lui Robert Benton, Cruel Intentions / Tentația seducției în regia lui Roger Kumble, Election al lui Alexander Payne (pentru care Witherspoon a fost distinsa cu Premiul pentru cea mai buna actrița de catre Asociația Naționala a Criticilor de Film și cu o nominalizare la Globul de Aur), The Importance of Being Earnest, în regia lui Oliver Parker, cu Rupert Everett, Colin Firth, Judi Dench și Frances OÂ’Connor în rolurile principale, Best Laid Plans, în regia lui Mike Barker, Little Nicky, American Psycho, cu Christian Bale, Twilight, cu Paul Newman, Gene Hackman și Susan Sarandon, Jack the Bear, Election, S.F.W., Overnight Delivery, Vanity Fair în regia Mirei Nair și Just Like Heaven, în care îl are ca partener pe Mark Ruffalo.

Witherspoon este originara din Nashville, Tennessee și a debutat pe marele ecran în filmul lui Robert Mulligan The Man in the Moon. De asemenea, ea are propria casa de producție, TYPE A FILMS.

GINNIFER GOODWIN (Vivian Liberto) a debutat pe marele ecran în filmul lui Mike Newell Mona Lisa Smile / Zâmbet de Mona Lisa, alaturi de Julia Roberts, Julia Stiles și Kirsten Dunst. A urmat rolul din comedia intitulata Win a Date With Tad Hamilton !. Urmatorul sau proiect este filmul de televiziune Big Love, în care îi va avea ca parteneri pe Bill Paxton și Jeanne Tripplehorn.

Alte roluri ale sale sunt cele din: Law & Order / Lege și ordine, Ed și filmul independent intitulat Porn ‘n Chicken.

ROBERT PATRICK (Ray Cash) este binecunoscut publicului pentru rolurile din serialele The X-Files și The Sopranos. De asemenea, el a aparut în numeroase filme pe marele ecran, cum ar fi: Terminator 2: Judgement Day / Terminator 2: Ziua judecații, CharlieÂ’s Angels: Full Throttle / Îngerii lui Charlie: În goana mare, Spy Kids, alaturi de Antonio Banderas, All The Pretty Horses în regia lui Billy Bob Thornton, cu Matt Damon în rolul principal, The Faculty, From Dusk ‘Til Dawn 2: Texas Blood, Cop Land al lui James Mangold, cu Sylvester Stallone și Robert De Niro, Eye See You, cu Sylvester Stallone în rolul principal, A Texas Funeral, filmul independent intitulat The Only Thrill, cu Diane Keaton, Diane Lane și Sam Shepard, Rosewood în regia lui John Singleton, Striptease cu Demi Moore în rolul principal, Fire In The Sky, Double Dragon: The Movie, Decoy, The Last Gasp și Hong Kong ’97.

DALLAS ROBERTS (Sam Phillips) a aparut în filme ca: A Home At The End of the World, alaturi de Colin Farrell și Robin Wright Penn și Winter Passing, cu Ed Harris și Zoey Deschanel; precum și în filmul HBO intitulat The Notorious Bettie Page, cu Gretchen Mol și Lili Taylor în rolul principal.

DAN JOHN MILLER (Luther Perkins) este membru al formației country-punk Goober & the Peas. Pe marele ecran, el a putut fi vazut în filmele independente intitulate Murder Too Sweet și Time Quest. De asemenea, el a aparut în videoclip-uri ale formațiilor The Melvins și The White Stripes

LARRY BAGBY (Marshall Grant) este binecunoscut pentru rolul fotbalistului homosexual Larry Blaisdell din serialul TV de mare succes Buffy the Vampire Slayer.De asemenea, el a aparut în seriale precum: Great Scott, alaturi de Tobey Maguire, MarriedÂ… with Children / Familia Bundy și Thirtysomething.

JOHNATHAN RICE (Roy Orbison) și-a lansat de curând primul sau album, intitulat „Trouble Is Real”. Compozițiile sale muzicale fac parte din coloana sonora a unor seriale TV precum: Six Feet Under, The OC, Smallville, Everwood și One Tree Hil.

De asemenea, el a colaborat cu nume celebre ale muzicii precum: R.E.M., The Cardigans, Maroon 5, Ray Lamontagne, Starsailor, Rachel Yamagota, Gomez și Martha Wainwright.

DESPRE REALIZATORI

JAMES MANGOLD
(regizor/co-scenarist) a debutat ca regizor în 1996 cu filmul intitulat Heavy, prezentat în premiera la Sundance Film Festival, avându-i în distribuție pe Pruitt Taylor Vince, Liv Tyler, Deborah Harry și Shelley Winters. Filmul a fost distins cu Premiul Marelui Juriu pentru cea mai buna regie și a fost ales sa reprezinte Statele Unite la Festivalul Filmului de la Cannes.

În timpul filmarilor la Heavy, Mangold a terminat cel de-al doilea film al sau, intitulat Cop Land, o drama polițista inspirata din copilaria sa petrecuta în Hudson Valley, unde se aflau mulți polițiști transferați din New York. Filmul i-a avut în distribuție pe Sylvester Stallone, Robert DeNiro, Harvey Keitel și Ray Liotta și a fost selecționat pentru Festivalul Filmului de la Cannes. Premiera sa în S.U.A. a avut loc în august 1997, filmul devenind nr. 1 în topul celor mai mari încasari.

De asemenea, Mangold a semnat regia și scenariul filmului Girl, Interrupted / Tinerețe furata, cu Winona Ryder, Angelina Jolie, Brittany Murphy, Whoopi Goldberg, Clea DuVall și Vanessa Redgrave). Pt acest rol, Angelina Jolie a fost distinsa cu Premiul Oscar pentru cea mai buna actrița într-un rol secundar.

Alte doua realizari ale sale sunt Kate & Leopold, cu Meg Ryan, Hugh Jackman, Liev Schreiber și Bradley Whitford, film care a fost nominalizat de doua ori la Globul de Aur și Identity, cu John Cusack, Amanda Peet, Ray Liotta, Clea DuVall și Alfred Molina

Mangold a lucrat la Walk the Line timp de 7 ani, împreuna cu soția sa, producatorul Cathy Konrad.

CATHY KONRAD (producator) este asociata lui James Mangold la compania Tree/Line Film. Printre realizarile sale se numara filme ca: Identity, cu John Cusack, Amanda Peet, Ray Liotta, Clea DuVall și Alfred Molina, The Sweetest Thing, cu Cameron Diaz în rolul principal, Kate & Leopold, Lift, cu Kerry Washington în rolul principal, Girl, Interrupted / Tinerețe furata, Scream, Kids, filmul de debut regizoral al lui Larry Clark, Things To Do In Denver When YouÂ’re Dead în regia lui Gary Fleder, Citizen Ruth, al lui Alexander Payne, Beautiful Girls în regia lui Ted Demme, Wide Awake în regia și scenariul lui M. Night Shamalyan, Teaching Mrs. Tingle în regia lui Kevin Williamson și Cop Land, în regia și scenariul soțului sau, James Mangold.

GILL DENNIS (co-scenarist) a contribuit la realizarea a numeroase filme pentru televiziune și pentru marele ecran, printre care: Riders of the Purple Sage, I Am So Glad și Return to Oz.

JAMES KEACH (producator) numara printre realizarile sale filme ca: Blind Guy, o comedie romantica avându-i pe Chris Pine și Eddie Kaye Thomas în rolurile principale, The Stars Fell on Henrietta, cu Robert Duvall, Aidan Quinn și Frances Fisher, film la care a semnat regia împreuna cu Clint Eastwood, The Experts, Armed and Dangerous, precum și serialul TV intitulat The Young Riders.

De asemenea, James a jucat împreuna cu soția sa, actrița Jane Seymour, în numeroase filme, printre care se numara: Blind Guy, The New Swiss Family Robinson și Fanny Kemble. Ei locuiesc în Los Angeles, împreuna cu cei șase copii ai lor.

PHEDON PAPAMICHAEL (imaginea) numara printre realizarile sale peste 30 de filme, dintre care amintim: Sideways al lui Alexander Payne, Identity în regia lui James Mangold, The Weather Man, al lui Gore Verbinski, cu Nicholas Cage, Michael Caine și Hope Davis, AmericaÂ’s Sweethearts / Rasfațații Americii, Moonlight Mile, Mousehunt, Unhook The Stars, Mathilde, Patch Adams, Phenomenon, While You Were Sleeping / În timp ce tu dormeai, Poison Ivy, Cool Runnings, Unstrung Heroes, în regia lui Diane Keaton și The Million Dollar Hotel, al lui Wim Wenders, film care a fost distins cu Ursul de Argint la Festivalul Filmului de la Berlin în 2000.

DAVID J. BOMBA (scenografia) a contribuit la realizarea unor filme precum: Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood; în regia lui Callie Khouri, Secondhand Lions; Original Sin, în regia lui Michael Cristofer, Gia, The Wendell Baker Story al lui Luke Wilson on, My Dog Skip, Scenes from Everyday Life, Mind Twister, Apollo 13, A Civil Action în regia lui Steven Zaillian, Twilight, Silent Fall al lui Bruce Beresford, Serial Mom, He Said, She Said, Chain Reaction / Reacție în lanț, Cool World, Mother’s Boys, The Adventures of Huck Finn, The Gun in Betty Lou’s Handbag, Miracle in the Wilderness și Eye for an Eye al lui John Schlesinger.

MICHAEL McCUSKER (montajul) a colaborat cu regizorul James Mangold la Identity și Kate & Leopold. De asemenea, el a fost asistent de montaj la filmele: The Day After Tomorrow / Unde vei fi poimâine ?, The Patriot, What Dreams May Come, Speed 2: Cruise Control și Independence Day / Ziua independenței.

ARIANNE PHILLIPS (costumele) a contribuit la realizarea unor filme precum: One Hour Photo în regia lui Mark Romanek, Swept Away al lui Guy Ritchie, Hedwig and the Angry Inch, în regia lui John Cameron Mitchell, The People Vs. Larry Flynt / Scandalul Larry Flynt al lui Milos Forman, Tank Girl, The Crow / Corbul în regia lui Alex Proyas, Identity și Girl, Interrupted / Tinerețe furata.

De asemenea, ea lucreaza cu vedete precum Madonna, Courtney Love, Lenny Kravitz și Gwen Stefani.

T BONE BURNETT (producator muzical), pe numele sau adevarat Joseph Henry Burnett s-a nascut pe 14 ianuarie 1948 în St. Louis, Missouri. El este în același timp compozitor, interpret și producator muzical. În 1975, el a participat la turneul lui Bob Dylan denumit „Rolling Thunder Review”, dupa care și-a format propriul sau grup, The Alpha Band.

Revenind la cariera solo, Burnett a înregsitrat numeroase albume, printre care cel intitulat „Criminal Under My Own Hat”, nominalizat la Premiul Grammy în 1992.

Burnett a fost distins cu patru premii Grammy pentru coloana sonora a filmului Oh, Brother Where Art Thou ? / Hei, prietene, unde ești ? al fraților Coen și cu Premiul Oscar pentru cea mai buna compoziție originala (împreuna cu Elvis Costello) pentru piesa „Scarlet Tide” de pe coloana sonora a filmului Cold Mountain al lui Anthony Minghella.

Burnett a contribuit la realizarea coloanei sonore a filmelor: Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood, A Mighty Wind, Crossing Jordan, The Ladykillers și recentele Don’t Come Knockin în regia lui Wim Wenders și All The KingÂ’s Men, la care colaboreaza cu Elvis Costello. De asemenea, el a colaborat cu vedete precum: Roy Orbison, Counting Crows, Sam Phillips, Elvis Costello și The Wallflowers.

TWENTIETH CENTURY FOX și FOX 2000 PICTURES prezinta
o producție TREE/LINE PRODUCTION și CATFISH PRODUCTION
un film de JAMES MANGOLD

WALK THE LINE – POVESTEA LUI JOHNNY CASH – ( walk the line )


2005, color, ecran lat, 136 min.

cu :

JOAQUIN PHOENIX

REESE WITHERSPOON

GINNIFER GOODWIN

ROBERT PATRICK

3 GLOBURI DE AUR:

CEL MAI BUN FILM (MUZICAL SAU COMEDIE)
CEL MAI BUN ACTOR : JOAQUIN PHOENIX
CEA MAI BUNA ACTRIȚA : REESE WITHERSPOON

scenariul: JAMES MANGOLD & GILL DENNIS

dupa autobiografiile „Man in Black” și „Cash The Autobiography”

producatori: CATHY KONRAD & JAMES KEACH

imaginea: PHEDON PAPAMICHAEL

scenografia: DAVID J. BOMBA

montajul: MICHAEL McCUSKER

costumele: ARIANNE PHILLIPS

producator muzical: T. BONE BURNETT

regia: JAMES MANGOLD

Distribuit în România de : InterComFilm Romania

Tags: