Washington da liber la auto-eutanasiere

Apropo.ro / 04.03.2009, 11:54
Washington da liber la auto-eutanasiere
Statul Washington se va alatura Oregon-ului permitand bolnavilor in faza terminala sa fie eutanasiati.

Un subiect foarte delicat pentru americani, eutanasierea bolnavilor in faze terminale, a dus la procese grele si mediatizare puternica.

Multi ani la rand membrii ai grupului "Dreptul la moarte" au incercat sa schimbe legislatia si nu au avut noroc pana cand in 1994, in statul Oregon, s-a aprobat actul legal numit "moarte cu demnitate" prin care pacientii puteau sa se sinucida asistati de doctor.

Legea a fost blocata timp de trei ani de critici care au apelat la Curtea Suprema din SUA contestand constitutionalitatea actului "Dreptul la moarte". In 1997 Curtea Suprema a dat liber acestei legi, dar scandalurile nu s-au oprit deoarece statul Oregon a fost singurul din Statele Unite ale Americii care a permis suicidul cu asistenta medicala.

Nu stiu daca i se poate spune veste buna dar, incepand cu 5 martie 2009, statul Washington va promulga legea "Initiativa 1000" care va permite pacientilor aflati in faza terminala, cu mai putin de 6 luni de speranta de viata, sa ceara medicatie cu dozaj letal medicilor de care apartin.

Aceasta cerere va implica o procedura, nu asa de simpla, prin care pacientul trebuie sa aiba cel putin 18 ani, sa fie rezident in statul Washington, sa faca doua cereri verbale cu o diferenta de 15 zile intre ele si sa completeze o cerere scrisa avand doi martori care nu au voie sa fie rude, mostenitori, doctori personali sau sa aiba vreo legatura cu institutul medical in care pacientul este tratat.