Waverider, avionul hipersonic al Pentagonului, s-a prăbușit în Pacific

De: Marian Andrei / 16.08.2012, 16:00
Waverider, avionul hipersonic al Pentagonului, s-a prăbușit în Pacific
Zborul de încercare al avionului X-51A Waverider, un aparat hipersonic experimental al armatei americane, s-a soldat cu un eșec din cauza unei defecțiuni care a împiedicat aprinderea reactorului, deasupra coastelor Californiei.

Prototipul a fost ridicat pâna la altitudinea de 15 kilometri, cu ajutorul unui avion militar B52, de unde a fost lansat. Propulsat de un motor de rachetă, Waverider a zburat numai 16 secunde, după care, din cauza defectării unui ampenaj, s-a prăbușit în ocean.

Primul reactor trebuia să propulseze prototipul X-51 la viteza Mach 4,5 (peste 5000 kilometri pe oră) timp de 30 de secunde, după care un al doilea propulsor l-ar fi ridicat la altitudinea de 21.000 de metri și la o viteză Mach 6.

Testul prevedea un zbor de 5 minute la Mach 6, de șase ori mai mare decât viteza sunetului, cu alte cuvinte peste 7.300 de kilometri la oră. După o serie de teste cu rezultate contradictorii, a mai rămas un singur Waverider din cele patru de care dispunea la început armata americană.