„When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borțun, a câștigat marele premiu BIEFF 2021

De: Ana Obretin / 23.11.2021, 15:29

Scurtmetrajul „When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borțun, a câștigat marele premiu BIEFF 2021.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF) s-a încheiat duminică seară, cu o ceremonie de decernare a premiilor oferite celor mai bune experimente cinematografice prezentate anul acesta în secțiunile competiționale.

„When Night Meets Dawn”, a impresionat juriul competiției internaționale prin limbajul cinematografic și prin peisajul sonor pe care cineasta le-a ales pentru a ilustra un moment de transgresiune. Alături de celelalte filme premiate duminică seară, scurtmetrajul a rulat pe marele ecran, la Cinema Elvire Popesco, marcând finalul unui adevărat maraton de evenimente desfășurate de-a lungul a cinci zile în cinematografele din capitală, se arată într-un comunicat remis Apropo de organizatori.

Juriul competiției internaționale a fost format din regizorul și artistul vizual Antoine Chapon, Angelika Ramlow, membră a echipei Berlinale Forum Expanded și manager de proiect la Arsenal Distribution, alături de  curatorul  Mathieu Janssen, preselecționer pentru festivalul Vienna Shorts și director al secțiunilor competiționale la Festivalul de Film Go Short Nijmegen.

Juriul a acordat premiul pentru cea mai bună regie cineastului Nicolaas Schmidt, pentru „Inflorescence”, cel pentru cel mai bun concept vizual, filmului „This Day Won’t Last”, de Mouaad el Salem, iar o mențiune specială i-a fost oferită scurtmetrajului „Misty Picture”, realizat de Christoph Girardet și Matthias Müller.

Organizată pentru prima dată în istoria festivalului, competiția națională a inclus „Eram somnambul când am văzut toate acele culori”, de Bogdan Balla, care a fost desemnat cel mai bun film românesc.

Juriul competiției a fost format din curatoarea Charlotte Bohn, parte din echipa care se ocupă de programul secțiunii Forum Expanded a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, criticul, selecționerul și distribuitorul de film Pedro Emilio Segura Bernal, selecționer al  festivalurilor Black Canvas FCC (Mexic) și Reykjavik Film Festival (Islanda), alături de criticul de film Andreea Pătru, selecționer al  festivalului Tenerife Shorts și membră a comitetelor de selecție ale Festivalului Internațional de Film de la Las Palmas și Festivalul Internațional de Film de la Valladolid.

Ceremonia de decernare a premiilor și proiecția filmelor câștigătoare au marcat finalul unei ediții speciale BIEFF, în cadrul căreia, de-a lungul a cinci zile, spectatorii din București au urmărit în număr mare o amplă selecție de experimente cinematografice inovatoare, prezentate la Muzeul Național de Artă al României (Sala Auditorium), Cinemateca Eforie și Cinema Elvire Popesco.

La mijlocul lunii decembrie, o parte dintre filmele prezentate la cea de-a 11-a ediție vor ajunge la Timișoara, la Casa de Cultură a Studenților, în cadrul unei ediții speciale a festivalului. În perioada 10 – 12 decembrie, spectatorii vor urmări aici filmele premiate în acest an, scurtmetrajele câștigătoare în 2020, o expoziție dedicată grupului artistic kinema ikon și alte surprize cinematografice care vor fi anunțate în curând pe www.bieff.ro.

Creat sub patronajul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” şi al Universităţii Naționale de Arte București, Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF) este primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București a fost organizată de Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.

CITEȘTE ȘI: BIEFF 2021: Filmele premiate la cele mai importante festivaluri europene, pe marele ecran din București

Foto: BIEFF