Wikipedia are o noua fata

Apropo.ro / 01.12.2005, 13:07
Wikipedia are o noua fata
Populara Wikipedia, o enciclopedie online la care poate participa oricine, devine gazda unor unelte si aplicatii complementare. Una dintre ele este Gollum, o aplicatie Web gratuita, descrisa de creatorul sau Harald Hanek ca un "browser" Wikipedia. Unealta ofera o interfata alternativa

Populara Wikipedia, o enciclopedie online la care poate participa oricine, devine gazda unor unelte si aplicatii complementare.

Una dintre ele este Gollum, o aplicatie Web gratuita, descrisa de creatorul sau Harald Hanek ca un „browser” Wikipedia. Unealta ofera o interfata alternativa pentru Wikipedia, ce permite o oarecare personalizare.

„In opinia mea interfata Wikipedia este prea incarcata si confuza”, a spus Hanek pe site-ul Gollum. „Haideti sa utilzam o interfata mai usoara”.

Hanek, care locuieste in Nuremberg, Germania, a creat initial programul pentru fiica lui, ca un mod rapid si mai putin complex de a interactiona cu Wikipedia. Mai tarziu a facut publica pe Web aplicatia ca si proiect open-source, lansand recent si o versiune in limba engleza a site-ului sau.

In ciuda descrierii sale, Gollum nu este de fapt un browser Web, deoarece conduce utilizatorii doar la paginile Wikipedia. In plus acesta are nevoie pentru a functiona de un browser Web standard, precum Internet Explorer sau Firefox.

Wikipedia este o adresa populara pe Web, mare parte din popularitatea sa datorandu-se faptului ca oricine poate sa editeze si sa contribuie cu continut in enciclopedie. Wikipedia Foundation, o fundatie nonprofit care opereaza site-ul, declara ca 13.000 de persoane contribuie activ la volumul sau virtual, creand zeci de noi articole si zeci de mii de editari in fiecare zi.

Fundatia cunoaste proiectul Gollum dar nu a fost implicata in nici un fel in dezvoltarea sa. Hanek a creat Gollum utilizand tehnologia de programare cunoscuta ca si Ajax, care ajuta programatorii sa construiasca interfete sofisticate pentru aplicatiile Web.

O alta aplicatie legata de Wikipedia si creata cu ajutorul AJAX este Placeopedia, care combina articole Wikipedia cu Google Maps.

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.