Wikipedia se inchide astazi, timp de 24 de ore, ca protest impotriva SOPA

Apropo.ro / 17.01.2012, 15:21
Wikipedia se inchide astazi, timp de 24 de ore, ca protest impotriva SOPA
Faimoasa enciclopedie online Wikipedia a decis sa protesteze, astazi, impotriva noii legi anti-piraterie din SUA (SOPA) dezactivandu-se timp de 24 de ore.

Desi exista zvonuri ca SOPA (Stop Online Piracy Act) nu va mai fi aprobata de catre congresul SUA, Wikipedia a anuntat ca „Internetul trebuie sa ramana liber” si ca se va alatura miscarii impotriva acestui act, oprind timp de 24 de ore toate paginile site-ului, scrise in limba engleza, in data de 18 ianuarie.

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a facut acest anunt ieri pe contul sau de Twitter, iar cei care vor accesa site-ul vor fi redirectionati catre o pagina pe care va scrie „Internetul trebuie sa ramana liber”.

Wikipedia este unul dintre site-urile marilor companii care sunt active online care protesteaza astazi impotriva SOPA unde intalnim nume celebre precum Minecraft, Reddit, Major League Gaming, toata reteaua Cheezburger si multe altele.

Toate acestea isi vor suspenda activitatea asatzi, 18 ianuarie, iar marii jucatorii precum Google sau Facebook sunt asteptati sa faca acelasi lucru pe 23 ianuarie, dupa cum au anuntat initial.

SOPA a fost scris cu intentia protejarii drepturilor de autor mai mult decat se face in prezent. Cei care pot beneficia maxim in urma unei astfel de legi sunt companiile de entertainment si gigantii din industria muzicala.

Din pacate, Stop Online Piracy Act (SOPA) nu este atat de benefic miliardelor de mici afaceri online (din SUA), deoarece alte persoane vor avea puterea de a-ti inchide complet site-ul, domeniul sau contul de Paypal, in cazul in care pe paginile tale apar imagini protejate de drepturile de autor. Chiar si in cazul in care cineva pune un comentariu la un articol oarecare cu o poza asupra careia nu are drepturi.

Asta inseamna ca site-uri precum Facebook, Google+ sau Twitter pot fi inchise automat la prima greseala.

De asemenea exista un amendament conform caruia cineva poate face pana la 5 ani de inchisoare pentru postarea unui material protejat de drepturile de autor. De exemplu, ai putea sa filmezi cu telefonul cum dansezi Thriller al lui Michael Jackson si sa il pui pe net.

O alta mare problema ar putea fi cea de securitate a site-urilor avand in vedere ca SOPA „se va juca” la administrarea domeniilor si a DNS-urilor putand sa creeze porti noi de acces a hackerilor.

Lista cu aspecte negative poate continua, de aceea si marii jucatori online au decis sa puna piciorul in prag si sa protesteze impotriva aceastei tentative de cenzura la scara larga, scrisa sub forma unui act impotriva pirateriei online, din SUA.