Wilmark – 10 ani de salsa în România

Apropo.ro / 08.12.2008, 00:00
Wilmark - 10 ani de salsa în România
Pe 18 decembrie, Wilmark sărbătoreşte 10 ani de cînd a deschis prima şcoală de salsa din România, “Wilmark Academia de baile latino”. În acea seară, Wilmark organizează un Ballroom Salsa grandios la World Trade Plaza, iar în cadrul acestuia va fi lansat şi postul de radio ProFM Latino.

-De ce ai ales salsa ca dans reprezentativ pentru şcoala ta de dans?
Salsa poate fi considerat ritmul cel mai iubit de către dansatori, pentru că nu necesită o coregrafie, ci se dansează pur instinctiv. Nici nu cred că am stat mult să mă gîndesc. Salsa s-a impus prin însăşi forţa ritmului său. Pentru mine, salsa e un refugiu, dar şi o promisiune pentru toţi cursanţii mei, un ritm în care îmi desfăşor acţiunile de zi cu zi.

– Cîte stiluri de salsa se învaţă la academia ta?
Există numeroase stiluri de salsa pe care instructorii mei au fost instruiţi să le cunoască. Stilurile la modă acum sînt: Salsa LA on 1, Salsa LA on 2 şi Salsa cubana. Cel mai dificil stil care se dansează în general în concursuri este “Colombian salsa”. Dar noi predăm de asemenea merengue, bachata, cumbia, cha cha, raggaeton, zouk, rueda de casino, lecţii de “listen to music”.

– Cît durează un curs de dans?
Aproximativ 6 luni. Există petreceri de salsa în Bucureşti, de marţi pînă duminică. Acolo, pot repeta în voie. Şcoala mea organizează petrecerile de marţi şi de miercuri.

– Cîţi elevi de-ai tăi au ajuns la Campionatul Mondial de salsa?

La Campionatul Mondial de salsa din SUA, vor merge doi dintre instructorii şi dansatorii mei: Cătălin Munteanu şi Olivia Popa. Au o experienţă destul de mare în ceea ce priveşte salsa şi s-a văzut cînd au cîştigat, primii din Româ­nia, selecţia pentru Mondiale.

– Cum ţi se părea România la venirea ta aici şi cum e acum, după 10 ani?
La început, mi se părea… lipsită de culoare. Acum, totul e diferit. Acum, mă consider deja unul “de-ai voştri”. Şcoala mea de dans a pus bazele acestui gen în România şi atrage din ce în ce mai mulţi oameni.

– Cum o să fie aniversarea ta de 10 ani?
Va veni cea mai în vogă trupă de salsa din lume, RamarkDance Company, va fi un show pentru colecţia de haine “I love salsa” şi pentru colecţia 2009 “Wilmark Dance Shoes”. Trupa mea de dansatori va prezenta în premieră spectacolul “Hollywood musical”, se va lansa ProFM Latino, voi cînta trei piese create special pentru acest eveniment. Vor fi surprize şi mulţi invitaţi celebri care au trecut pragul şcolii noastre de-a lungul timpului.

– Ai vrea ca fiul tău să conducă şcoala după ce tu te vei retrage?
Nu mă voi retrage! Serios vorbind, va fi alegerea lui. Noi vom încerca să îi insuflăm dragostea pentru dans, însă decizia finală va fi a lui. Noi sperăm! Loukas deja dansează prin casa, aşa că…

– Ce concurenţi de la “Dansez pentru tine” au fost cei mai buni la salsa?
O să încerc să fiu scurt şi cît mai exact: în ultima ediţie, Giulia şi Andrei au surprins foarte bine spiritul fierbinte al salsei şi dansul lor a fost prezentat în stilul tradiţional, care se dansa desculţ şi sălbatic. La ultimul duel, Luciana şi Pavel Bartoş au dansat o combinaţie de salsa cuban şi LA şi au fost cei mai tehnici din tot concursul, ceea ce am apreciat, pentru că salsa se învaţă greu!

High class salsa

Dacă pînă acum salsiştii dansau pe nisip, desculţi la Vama Veche Salsa Week, costumaţi de Halloween, pe terase la 1st Romanian Salsa Congress, pe iarbă la Grătarul salsa de 1 mai, pe 18 decembrie, petrecerea e “high class” la primul Ballroom Salsa organizat în România.