„Winter Sleep”, câștigătorul Palme d’Or 2014, în cinematografele românești, din 16 ianuarie

De: Carmen Ulian / 08.01.2015, 12:00
Lungmetrajul "Somn de iarnă/ Winter Sleep", regizat de cineastul turc Nuri Bilge Ceylan, care a fost distins cu trofeul Palme d'Or la Festivalul Internațional de Film de la Cannes 2014, va intra în cinematografele românești din 16 ianuarie.

Filmul regizorului Nuri Bilge Ceylan, cunoscut și pentru pelicula „Once upon a time in Anatolia”, este o dramă cehoviană desăvârșită. „Somn de iarnă” spune povestea fostului actor Aydin, proprietar al unui mic hotel într-un sat din podișul Anatoliei, care este într-un permanent conflict cu cei din jur, cu mariajul său, dar și cu sine.

Aydin trăiește în micul hotel împreună cu tânăra sa soție, Nihal, și sora, Necla. De cum vine iarna în sat, hotelul se transformă în adăpost, dar devine în același timp o cușcă ce hrănește animozitățile dintre cei trei. Puțin câte puțin, regizorul dezvăluie caracterul lui Aydin de om autosuficient, mulțumit cu ce poate realiza cu efort minim. Într-o serie de scene excelente, publicul observă interacțiunea lui Aydin cu soția sa, sora recent despărțită de soțul său și o familie de localnici mult mai săraci, care închiriază una din proprietățile lui.

„Winter Sleep”, declarat o capodoperă, un film sublim, delicat și emoționant, despre iubire, familie și societate, este considerat de publicația Chicago Tribune „cea mai bună adaptare a lui Cehov pentru marele ecran„.

Scenariul scris de Nuri Bilge Ceylan împreună cu soția sa, actrița și fotografa Ebru Ceylan, preia elemente și teme din opera lui Anton Cehov, dar majoritatea replicilor din film sunt inspirate de propria lor relație.

„Una dintre cele mai importante realizări ale anului. Actorii lui Ceylan își interpretează rolurile cu atâta precizie și emoție, încât și Bergman ar fi aplaudat”, apreciază Screen International.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, „Somn de iarnă/ Winter Sleep” va rula, începând cu 16 ianuarie, în București, la Cinema Studio, Cinema Union, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex București Mall, Movieplex, Grand Cinema Digiplext, în Cluj-Napoca, la Cinema Victoria, în Târgu Mureș, la Cinema Arta, în Constanța și Brașov, la Cityplex.