WORLD TRADE CENTER

Apropo.ro / 18.10.2006, 14:43
WORLD TRADE CENTER
11 septembrie 2001 a fost o zi neobișnuit de calduroasa în New York. Will Jimeno, ofițer al Departamentului Autoritații Portuare al Poliției (PAPD), intenționa sa-și ia o zi libera pentru a se bucura de propriile hobby-uri, dar în ultimul moment a

11 septembrie 2001 a fost o zi neobișnuit de calduroasa în New York. Will Jimeno, ofițer al Departamentului Autoritații Portuare al Poliției (PAPD), intenționa sa-și ia o zi libera pentru a se bucura de propriile hobby-uri, dar în ultimul moment a decis ca ar trebui sa mearga la munca. Sergentul John McLoughlin, un respectat veteran al Departamentului Autoritații Portuare al Poliției, își facea turul prin oraș, o sarcina zilnica, de o ora și jumatate.

Ei și colegii lor parcurgeau drumul spre centrul Manhattanului, așa cum faceau în oricare alta zi. Însa, aceasta nu era o zi ca oricare alta.

Prima echipa PAPD care a raspuns aplului a mers direct din centrul Manhattanului catre World Trade Center. Cinci oameni, printre care McLoughlin și Jimeno, au intrat în cele doua cladiri și au prinși sub daramaturile acestora când s-au prabușit.

În mod miraculos, McLoughlin și Jimeno au supraviețuit, dar au fost îngropați și prinși sub șase metri de daramaturi de ziduri și metal contorsionat. Cu toate ca nu puteau vedea, ei se auzeau, iar în urmatoarele douasprezece ore McLoughlin și Jimeno s-au ținut în viața unul pe celalalt – vorbind despre familiile lor, despre viața lor profesionala, despre speranțele, așteptarile și dezamagirile lor.

Povestea acestor doi oameni este spusa în noul film regizat de Oliver Stone, World Trade Center. Filmul urmarește, de asemenea, povestea soțiilor celor doi (Donna McLoughlin în Goshen, New York, și Allison Jimeno în Clifton, New Jersey), a copiilor și a parinților acestora care au suferit în iadul aparut în jurul lor, fara niciun mesaj de la sau vreo informație despre cei dragi. Filmul relateaza și cum au avut loc cercetarile nesigure ale unui om foarte hotarat, un fost puscas marin din Connecticut, Dave Karnes, care i-a gasit pe cei doi ofițeri în acea noapte, iar apoi zeci de pompieri, polițiști și paramedici pe care i-a salvat în urmatoarele douasprezece ore critice.

O POVESTE DESPRE CURAJ ȘI SUPRAVIEȚUIRE
„Eu și Will ne-am simțit obligați fața de acei oameni pe care i-am pierdut în acea zi”, spune sergentul PAPD John McLoughlin. „Prin noi, s-a putut spune povestea acelor oameni care s-au sacrificat în acea zi. Nu am nicio îndoiala ca realizatorii filmului au vrut sa arate onoarea și respectul pe care noi toți le purtam acelor oameni care au pierit”.

„Eu și John suntem oameni obișnuiți, suntem oameni cu familii normale de americani”, spune Jimeno, „dar o mulțime de americani obișnuiți au dat tot ce-au avut mai bun în ei în acea zi. Sunt onorat sa-i reprezint pe acei oameni”.

Filmul care are la baza experiențele acestor oameni, World Trade Center, este regizat de Oliver Stone, caștigator a trei Premii Oscar®, care spune ca din momentul în care a citit scenariul lui Andrea Berloff a știut ca aceasta este povestea pe care vrea sa o relateze. „Scenariul lui Andrea Berloff este unul dintre cele mai bune scenarii pe care le-am primit vreodata, inspirate din întâmplari atât de triste și de tragice – ca și acea zi, de altfel. A reușit sa abordeze acele evenimente oribile într-un mod incredibil, nemaivazut”, spune Stone.

Producatorul Michael Shamberg spune, „Povestea lui John McLoughlin și a lui Will Jimeno și a tuturor acelor oameni care au ajutat la salvarea acestora este doar una dintre multitudinea de povești din 9/11, însa arata cum într-o zi atât de îngrozitoare și de tragica, oamenii au riscat totul pentru a se ajuta unul pe celalalt. Trebuie sa ne aducem aminte de acest lucru”.

Producatoarea Stacey Sher adauga, „Ceea ce ne-a atras cel mai mult a fost eroismul inspirat de film, care dezvaluie cele mai ascunse aspecte ale umanitații atunci când oamenii se unesc și se ajuta unul pe celalalt”.

Înca de la început scopul realizatorilor filmului a fost realizarea unui film cu respect nu doar pentru acei barbați și acele femei implicate direct în povestea lui John McLoughlin și a lui Jiomeno, ci și a soțiilor acestora, a familiilor lor și, nu în ultimul rând, a tuturor acelora implicați pe cât posibil sa-i salveze pe aceștia.

„Tot timpul am simțit ca ne-a fost încredințata aceasta sarcina de catre acești oameni incredibili – John și Will și Donna și Allison”, spune Shamberg. „Așa ca a fost responsabilitatea noastra sa fim pe cât posibil de autentici și exacți cu orice detaliu”.

O parte importanta a îndeplinirii acestui angajament al autenticitații a fost ideea de a filma cât mai mult posibil în locații din New York. „Tot ce s-a întâmplat în acea zi este, de asemenea, povestea orașului New York”, spune producatorul Moritz Borman.

Stone, el însuși nascut în New York, nu a mai filmat atât de mult în New York înca din 1987 (Wall Street) sau 1991 (The Doors). „A fost nemaipomenit sa ma întorc în New York și sa muncesc alaturi de polițiști, pompieri și alți muncitori”.

World Trade Center a reprezentat pentru Stone, de asemenea, șansa de a explora acele subiecte de scenarii care i-au definit cariera. „Am încercat sa facem un film pe cât se poate de realistic: doi oameni îngropați în mijlocul daramaturilor acestor doua turnuri pentru 24 de ore. Ce menține în viața un om? Ce-l face sa poata supraviețui unor astfel de circumstanțe oribile? Probabil ca ar fi murit daca nu ar fi putut sa comunice unul cu celalalt, sa-și povesteasca amintirile legate de familiile lor. Cred, totusi, ca ei au supraviețuit datorita acestor motive personale și spirituale.

Stone nu a privit nicio secunda World Trade Center ca pe un film politic, ci ca pe un film care trebuia sa reflecte în mod intens umanitatea. „Cu toate ca s-ar putea ca eu, John și Will sa avem pareri diferite despre politica, nu a contat acest lucru. Am putut sa fac un film despre acești oameni și experiențele lor pentru ca ei au trecut prin ceva ce pot înțelege. Politica nu este implicata în acest film – este vorba despre curaj și supraviețuire.

Câștigator al unui Premiu Oscar, actorul Niolas Cage si actorulMichael Pena i-au interpretat pe McLoughlin și Jimeno. „Ma aflam într-un moment al vieții mele profesionale în care îmi doream sa-mi folosesc abilitațile ca actor pentru a face ceva cu înțeles, cu scop, ceva care sa-i ajute pe oameni într-un fel sau altul”, explica Cage.

„Îmi aduc aminte ca am citit scenariul și m-am gândit ca nu este posibil sa existe cineva ca Jimeno”, spune Pena. „Will avea o replica în scenariu în care spunea ca toata viața și-a dorit sa fie polițist și am crezut ca este doar un clișeu clasic. Apoi m-am întâlnit cu el și primul lucru pe care mi l-a spus a fost ‘Trebuie sa-ți spun ca toata viața mi-am dorit sa fiu polițist – asta a fost singura mea mare dorința.Â’ Am vorbit mai apoi cu familia lui, cu prietenii lui și cu oamenii care l-au salvat. Toți au vorbit despre abilitatea lui de a trece prin atâta suferința și înca poate sa-și pastreze zâmbetul pe buze. Chiar și atunci când are cele mai negre gânduri, reușește sa ramâna la suprafața. A fost o adevarata onoare pentru mine sa-l cunosc și sa-l interpretez în acest film.”

World Trade Center s-a concentrat și asupra soțiilor care nu doreau decât sa auda un cuvânt despre soții lor prinși sub daramaturile celor doua turnuri prabușite. Maria Bello o interpreteaza pe Donna McLoughlin, iar Maggie Gyllenhaal o interpreteaza pe Allison Jimeno.

Bello spune ca discuția pe care a avut-o cu Donna McLoughlin a ajutat-o foarte mult sa intre în pielea personajului. „Ea mi-a spus ca faptul ca este soție de polițist și mama a patru copii a învațat-o sa nu mai creada nimic din ce aude negativ – asta pâna nu afla contrariul și ca totul este în regula”, spune Bello. „Cu toate acestea nu poate avea totul sub control. Filmul ne arata acele momente teribile în care ea este singura așteptând vești despre John, încercând sa se încurajeze singura, dar în acelați timp în mintea ei se deruleaza imagini cu omul pe care îl iubește atât de mult. Putem vedea ambele fețe ale Donnei, atât perseverența, cât și sensibilitatea ei.”

Gyllenhaal își aduce aminte ca de când a citit pentru prima data scenariul lui Andrea Berloff s-a simțit puternic legata emoțional de acesta. „Am citit scenariul în timpul unui zbor cu avionul și am plâns de câteva ori”, spune aceasta. „Eram într-un avion și citeam scenariul – un loc mult prea public pentru a citi așa ceva – m-am simțit emoționata și vulnerabila, ceva neobișnuit pentru mine. Mama mea este scenarista și chiar pun mare preț pe un scenariu bun, dar nu gasesc prea des un scenariu care sa ma emoționeze atât de mult, cum a facut-o acesta”.

World Trade Center a prins viața datorita producatoarei Debra Hill, care a citit într-un ziar un articol despre McLoughlin și Jimeno. S-a întâlnit cu cei doi, care i-au povestit experiența lor. Așa cum spune Will Jimeno, „Era foarte emoționata; am simțit ca este foarte calduroasa și ca este sincera. Ne-a explicat mai apoi ca ar vrea ca povestea noastra sa devina subiectul unui film plin de înțeles”. World Trade Center avea sa devina ultimul film al Debrei Hill. Dupa lunga lupta, producatoarea a decedat bolnava de cancer în 2005.

Sensibilitatea Debrei Hill a fost transmisa în acest proiect prin Andrea Berloff, cel care a scris scenariul filmului, de asemenea, și primul sau scenariu. Rezultatul i-a impresionat pe producatori și pe regizor.

„Este o poveste despre doi oameni aflați în acea gaura, în cele mai negre ore ale vieții lor, cunoscându-se destul de puțin, însa puternic uniți de experiența comuna”, spune Stone. „Într-o zi în care paream ca am pierdut orice urma de umanitate, de senibilitate, ei au luptat și ne-au înapoiat aceasta sensibilitate”.

DESPRE DISTRIBUȚIE
NICOLAS CAGE (John McLoughlin), câștigator al unui Premiu Oscar®, este unul dintre cei mai buni actori de astazi, fiind cunoscut atât pentru rolurile sale din drama, cat și din comedie. Interpretarea lui memorabila a unui alcoolic în drama Leaving Las Vegas, film regizat sw Mike Figgis, i-a adus un Premiu Oscar®. A mai primit Globul de Aur și premii pentru ‘Cel mai Bun ActorÂ’ de la New York Film Critics Circle, Asociația Criticilor de Film din Los Angeles, Criticii de Film din Chicago și de la National Board of Review.

Și-a confirmat valoarea ca acotr atunci când a primit nominalizari la premiile Oscar®, Globul de Aur, Screen ActorÂ’s Guild și BAFTA pentru dublul sau rol, doi frați gemeni Charlie și Donald Kaufman, în comedia Adaptation, în care a jucat alaturi de Meryl Streep și Chris Cooper.

De curând a terminat de filmat în Australia producția Ghost Rider pentru Sony Pictures Entertainment. Filmul va fi lansat în luna februarie, 2007. Tot de curând, Cage a terminat filmarile pentru filmul independent The Wicker Man, un thriller regizat de Neil LaBute.

Cel mai recent Cage a putut fi vazut în comedia/drama The Weather Man și în drama/thrillerul Lord of War. Vocea lui, de asemenea, va putea fi auzita în curând în filmul animat The Ant Bully.

În 2004, Cag a jucat în filmul de mare succes, acțiunea/aventura National Treasure, iar în 2003 în filmul Warner Bros. Matchstick Men.

La sfârșitul anului 2002, Cage și-a lansat filmul de debut regizoral, Sonny.

Cage a mai jucat și în alte filme ca: The Life of David Gale, Shadow of the Vampire, Windtalkers, Captain CorrelliÂ’s Mandolin, The Family, Gone in 60 Seconds, Bringing out the Dead, Eight Millimeter, Snake Eyes, City of Angels, Face Off, Con-Air, The Rock, Guarding Tess, Red Rock West, It Could Happen to You, Kiss of Death, Honeymoon in Vegas, Valley Girl, Cotton Club, Racing with the the Moon, Peggy Sue Got Married, Raising Arizona, VampireÂ’s Kiss.

MICHAEL PENA (Will Jimeno) s-a evidențiat la Hollywood ca actor cu larga gama de roluri și jucând sub regia celor mai premiați regizori. Cel mai recent, Pena a obținut premiul pentru ‘Cel Mai Bun ActorÂ’ la Premiile ALMA 2006. pentru interpretarea din filmul lui Paul Higgins, Crash, câștigâtor al Premiului Oscar®, alaturi de Don Cheadle, Matt Dillon și Terrence Howard.

Pena a mai jucat în filme ca: Million Dollar Baby, The United States of Leland, Buffalo Soldiers. În televiziune, Pena a aparut într-un rol episodic anul trecut în drama The Shield, în cel de-al patrulea sezon. De asemenea, a mai jucat și în serialul NBC al lui Steven Spielberg, Semper Fi, precum și în roluri secundare în Felicity și American Family.

DESPRE REALIZATORII FILMULUI
OLIVER STONE (regizor) a regizat: Alexander (Â’04), Any Given Sunday (Â’99), U-Turn (Â’97), Nixon (Â’95), Natural Born Killers (Â’94), Heaven and Earth (Â’93), JFK (Â’91), The Doors (Â’91), Born on Fourth of July (Â’89), Talk Radio (Â’88), Wall Street (Â’87), Platoon (Â’86), Salvador (Â’86), The Hand (Â’81) și Seizure (Â’73). Pentru toate de mai sus Stone a fost scenarist sau coscenarist cu excepția lui U-Turn și World Trade Center.

A mai fost scenarist sau coscenaristul urmatoarelor filme: Midnight Express (Â’78), Scarface (Â’83), Conan The Barbarian (Â’82), Year Of The Dragon (Â’85), Evita (Â’96) și 8 Million Ways To Die (Â’86). Stone a regizat trei documentare – Looking for Fidel (Â’04), Comandate (Â’03) și Persona Non Grata (Â’03). De asemenea a produs urmatoarele filme: The People vs. Larry Flynt (Â’96), The Joy Luck Club (Â’93), Reversal of Fortune (Â’90), Savior (Â’98), Freeway (Â’96), South Central (Â’98), Zebrahead (Â’92), Blue Steel (Â’90) și miniseria ABC Wild Palm (Â’93).

Stone a câștigat Premiul Oscar® pentru regie pentru Born on the Fourth of July și Platoon și pentru scenariu pentru Midnaight Express. De asemenea, Stone a fost nominalizat la premiile Oscar® pentru regie cu JFK și pentru scenariu cu Nixon. A mai primit trei Globuri de Aur pentru regie (Platoon, Born on Fourth of July, JFK) și unul pentru scenariu (Midnight Express).

ANDREA BERLOFF (scenariu) s-a nascut în Silver Spring, MD și a crescut în Framingham, MA. Ca scenarista, Andrea a scris doua scenarii pentr Fine Line Features, un altul pentru Scott Free, și o adaptare a unui roman pentru Warer Brothere. De asemenea, ea a conceput și realizat un pilot pentru Fix TV. World Trade Center este primul film produs dupa un scenariu scris de Berloff.

MICHAEL SHAMBERG (producator) este partener cu Stacey Sher la Double Feature Films. El a produs filme nominalizate la Premiile Oscar® ca: Erin Brockovich, The Big Chill și Pulp Fiction. Shamberg și Sher au produs mai multe filme, printre care: Freedom Writers, cu Hilary Swank; Reno: 911 Miami; Be Cool (2005); Get Shorty (2005), cu John Travolta și Uma Thurman; The Skeleton Key, cu Kate Hudson, Gena Rowlands și John Hurt; Along Came Polly (2004), cu Ben Stiller și Jennifer Aniston; Garden State (2004), cu Natalie Portman și Zach Braff; Out of Sight; Reality Bites; Sunset Park, Fierce Creatures; Matilda; Feeling Minnesota; Gattaca; Livinf Out Loud; Man on the Moon; The CavemanÂ’s Valentine; How High; A Fish Called Wanda (film laureat al Prmiului Oscar®).

STACEY SHER (producator) partener cu Michael Shamberg la Double Feature Films. Ea a prosus filme nominalizate la Premiile Oscar® ca: Erin Brockovich și Pulp Fiction. De asemenea a produs mai multe filme alaturi de partenerul ei Michael Shamberg: Freedom Writers, cu Hilary Swank; Reno: 911 Miami; Be Cool (2005); Get Shorty (2005), cu John Travolta și Uma Thurman; The Skeleton Key, cu Kate Hudson, Gena Rowlands și John Hurt; Along Came Polly (2004), cu Ben Stiller și Jennifer Aniston; Garden State (2004), cu Natalie Portman și Zach Braff; Out of Sight; Reality Bites; Sunset Park, Fierce Creatures; Matilda; Feeling Minnesota; Gattaca; Livinf Out Loud; Man on the Moon; The CavemanÂ’s Valentine; How High; A Fish Called Wanda.

PARAMOUNT PICTURES prezinta
o producție
MICHAEL SHAMBERG / STACEY SHER / MORITZ BORMAN
un film de OLIVER STONE

WORLD TRADE CENTER

NICOLAS CAGE
MICHAEL PENA
MAGGIE GYLLENHAAL
MARIA BELLO
STEPHEN DORFF
JAZ HERNANDEY
MICHAEL SHANNON

Producatori
MICHAEL SHAMBERG
STACEY SHER
MORITY BORMAN
DEBRA HILL


Producatori executivi
DONALD J. LEE JR.
NORM GOLIGHTLY

Scenariul
ANDREA BERLOFF

Regia
OLIVER STONE

Durata: 129 min


Distribuit în România de: Ro Image 2000
Tags: