Japonezii au inventat profesorul-robot! (Poze)

Apropo.ro / 10.05.2009, 13:47
Saya, prima profesoara-robot din lume, a predat cu succes la o scoala primara din Japonia.

Japonezii au inventat prima profesoara robotizata din lume, care si-a sustinut cea dintai lectie la o scoala primara din Japonia, spre surprinderea elevilor.

Copiii au descris-o pe Saya prin cuvinte ca "frumoasa", "amuzanta" sau "infricosatoare", fiind cu totii surprinsi de prezenta robotului in sala de curs. Ea si-a inceput prima lectie strigand numele fiecarui elev.

Profesorul Hiroshi Kobayashi de la Universitatea de Stiinta din Tokyo a lucrat vreme de 15 ani la robotul Saya, al carui corp metalic este acoperit cu latex, pentru a imita pielea umana.

Robotul are incorporate 18 motoare care actioneaza pe post de muschi si poate vorbi in aproape orice limba. In prezent, Saya poate formula circa 300 de fraze, vocabularul ei fiind setat pentru a include 700 de cuvinte.

Profesoara-robot poate reda expresii faciale care imita stari de teama, dezgust, bucurie, tristete sau surprindere si este programata sa raspunda intrebarilor.

Un astfel de exemplar costa 25.000 de lire sterline. Japonezii au de gand sa utilizeze in continuare profesorii-roboti in scoli si sa le supervizeze miscarile dintr-un centru de control.

 

Â