WTA sfatuiește jucatoarele sa nu boicoteze JO

Apropo.ro / 07.08.2004, 14:40
WTA sfatuiește jucatoarele sa nu boicoteze JO
Directorul circuitului internațional de tenis feminin (WTA), Larry Scott, le-a sfatuit pe jucatoare sa renunțe la boicotarea JO de la Atena, dupa ce sportivele și-au manifestat dorința de a proceda în acest mod pentru a protesta fața de o decizie a Comitetului Olimpic

Directorul circuitului internațional de tenis feminin (WTA), Larry Scott, le-a sfatuit pe jucatoare sa renunțe la boicotarea JO de la Atena, dupa ce sportivele și-au manifestat dorința de a proceda în acest mod pentru a protesta fața de o decizie a Comitetului Olimpic German (NOK), transmite AFP.

„Le-am spus clar jucatoarelor ca neparticiparea la turneul olimpic nu este în interesul tenisului profesionist feminin și a sportului în general. Cred ca majoritatea jucatoarelor înțeleg acest lucru și îmi împartașesc opinia”, a spus Scott.

Motivul care sta la baza protestului sportivelor se regasește în refuzul Comitetului Olimpic German de a le coopta în echipa olimpica pe jucatoarele de origine româna Anca Barna și Marlene Weingartner.

Anca Barna, nascuta la Cluj, și Marlene Weingartner, ai carei parinți sînt de origine româna, ocupa locurile 46 și, respectiv, 52 în clasamentul mondial, ceea ce le permite, conform criteriilor Asociației Jucatoarelor Profesioniste (WTA) și Federației Internaționale de Tenis (ITF), participarea la JO de la Atena. Comitetul Olimpic German a inclus un criteriu suplimentar, care prevede ca un jucator de tenis trebuie sa se fi calificat în sferturile de finala ale unui turneu de Grand Slam, condiție neîndeplinita de Barna și Weingartner. NOK a refuzat înscrierea celor doua pe lista sportivilor germani care vor participa la JO de la Atena.

Larry Scott a calificat decizia Comitetului Olimpic German drept „injusta”, mai ales ca acest for mai facuse o excepție pentru sportivul Florian Mayer.

Directorul NOK, Klaus Steinbach, își menține hotarîrea. „Am comunicat pe 21 iunie delegația noastra de 453 de sportivi și nu mai sînt alții în plus”, a spus Steinbach.

Jucatoarea de tenis germana de origine româna, Marlene Weingartner, a declarat ca protestul prin boicot a JO de la Atena din partea unor jucatoare profesioniste de tenis, reprezinta „o opțiune”.

„Boicotul JO este o opțiune care poate fi discutata. Colegele mele sînt, de asemenea, de parere ca nu am fost tratate cum trebuie”, a spus Weingartner.

Jucatoarea de tenis a menționat ca boicotul ar putea merge pîna la punctul în care „nici o jucatoare din clasamentul mondial sa nu participe la JO”.

Mediafax