Yoga şi meditaţie pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului

De: Andra Voiculescu / 31.03.2020, 13:51
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului
Alexandru Costea

Sursa foto: Pixabay

Yoga, meditaţia şi respiraţia controlată sunt „modalităţi încercate şi adevărate de relaxare” pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului, scrie ultimul Ghid de sănătate editat de Harvard Medical School. Practicarea yoga acasă te poate ajuta cu stresul legat de teama de COVID-19, sau cu stressul provocat de munca la distanţă şi de anxietatea indusă de carantină.

Chiar şi pentru persoanele care nu sunt practicante de yoga, anumite tehnici simple şi unele aplicaţii precum Headspace sau Calm pot fi soluţii pentru înlăturarea anxietăţii sau pentru o serie de activităţi de relaxare şi de liniştire, afirmă medicii psihiatri ai şcolii de medicină Harvard.

Yoga Studio şi Pocket Yoga sunt aplicaţii bune de luat în considerare”, afirmă John Sharp, psihiatru la Harvard Medical School. „Şi meditaţia obişnuită este foarte calmantă. Multe aplicaţii ne învaţă forme simple de meditaţie”, a scris John Sharp în Ghid.

Este important să facem exerciţii de control al respiraţiei. O tehnică simplă se numeşte respiraţie “pătrată” sau “respiraţia în pătrat”. Această tehnică, cunoscută şi ca „samavriti pranayama”, este cea mai simplă dintre tehnici. O poţi încerca noaptea când stai în pat, cu 20 de minute înainte să adormi. Cu ajutorul ei te vei relaxa şi somnul tău va fi mai odihnitor.

Respiraţia în pătrat – Instrucţiuni

Găseşte cu ochii orice obiect dreptunghiular. Priveşte în colţul stâng de sus, inspiră numărând până la 4, transferând privirea în colţul din dreapta sus. Reţine respiraţia numărând până la 4. Priveşte în jos, în colţul din dreapta. Şi expiră, iarăşi numărând până la 4 şi transferând privirea la colţul din stânga jos. Menţine respiraţia până la 4, mută privirea în poziţie iniţială. Continuă exerciţiul în decurs de 5-10 minute.

Există mai multe canale de YouTube care oferă instrucţiuni şi sfaturi legate de diferite tehnici şi aplicaţii yoga. Câteva dintre cele mai cunoscute sunt: Yoga With Adriene, Boho Beautiful, Yoga With Kassandra, PsycheTruth, Sleepy Santosha sau Five Parks Yoga With Erin Sampson.

Totodată, în timpul izolării cauzate de coronavirus, poţi încerca diferite tehnici care te pot ajuta să te menţii în formă sau exerciţii de atenţie şi de concentrare.