Yves Saint Laurent, o legenda a secolului 20

Apropo.ro / 03.06.2008, 16:07
YVS a adus schimbari majore in vestimentatia feminina, facand din pantalon o notiune cotidiana si din smoking - o optiune eleganta

Yves Saint Laurent s-a nascut in Oran, Algeria pe 1 August 1936 din parinti francezi.

Cu toate ca a avut o copilarie grea, acesta si-a gasit alinarea in desen, pictura si design vestimentar.

YSL a intrat pentru prima data in atentia oamenilor de moda la varsta de 17 ani cand a castigat primul loc la un concurs de design vestimentar sponsorizat de "International Wool Secretariat".

Christian Dior a fost incantat de creatiile tanarului Saint Laurent si i-a oferit acestuia sansa sa ii fie asistent.

Dupa moartea lui Dior, Saint Laurent a preluat conducerea departamentului de creatie al casei de moda, la varsta de 21 de ani.

Prima colectie pe care o semneaza pentru Dior, cunoscuta sub numele “Trapeze” datorita formelor lejere, triunghiulare a fost primita cu entuziasm si a marit vanzarile casei cu 35%.

DovimaPrima rochie semnată Yves Saint Laurent a fost numita “Soiree de Paris” si a fost facuta celebra de fotograful Richard Avedon, o data cu aparitia sa pe coperta revistei “Harper’s Bazaar”, purtata de modelul Dovima într-o pozitie dramatica, intre doi elefanti de circ.

In anul 1960, designerul este chemat sa lupte in razboiul Algerian. Dupa cateva luni, cand i-a fost permis sa se intoarca acasa, a descoperit ca a fost inlocuit din functia de designer sef la Dior.

Sosise momentul sa puna bazele propriului imperiu si astfel, un an mai tarziu deschide casa de moda ce ii poarta numele, in parteneriat cu Pierre Berge, sustinuti financiar de bancherul american J. Mack Robinson.

Saint Laurent l-a intalnit pe Pierre Berge in anul 1958, care era in perioada respectiva managerul si iubitul pictorului parizian Bernard Buffet. La o petrecere Buffet si-a intalnit viitoarea sotie, iar Saint Laurent si Berge au inceput o relatie care a durat pana in 1976. Dupa despartirea lor, Berge a continuat sa locuiasca in aceiasi casa si sa se ocupe de afacerea lui Saint Lauren pana in 1986.

Cu toate ca orientarea lui sexuala nu era un secret in lumea modei, designerul nu a facut comentarii pe aceasta tema pana in 1991, cand a acordat un interviu revistei franceze Le Figaro.

Piesa care l-a consacrat este smochingul pentru femei, pe care l-a creat în 1966 si a fost purtat de celebritati precum Lauren Bacall, Betty Catroux si Loulou de la Falaise, printre altele.

"Mi-am gasit stilul cu ajutorul femeilor. De acolo vine forta si vitalitatea stilului, pentru ca desenez pe trupul unei femei" avea sa declare la un moment dat Yves Saint Laurent.

Acesta a adus schimbari majore in vestimentatia feminina, facand din pantalon o notiune cotidiana si din smoking-o optiune eleganta.

Designerul a introdus jacheta safari, cizmele foarte inalte si bluza transparenta-facand din acestea o notiune acceptabila a nuditatii in inalta societate – si a simplificat tinutele de seara.

De-a lungul timpului renumitul designer a infrumusetat cu creatiile sale multe femei faimoase, de la Printesa Grace de Monaco pana la Catherine Deneuve.

Yves Saint Lauren-tuxedoSaint Laurent este recunoscut pentru abilitatea de a simti moda strazii si de a o transforma in lux. Este primul designer care a facut marcile de lux accesibile unei clientele largi prin colectii pret a porter inovatoare.

In anul 1983, Metropolitan Museum of Art i-a dedicat o expozitie, prima de acest fel organizata pentru un designer in viata.

In urma unei depresii cronice de care a suferit intreaga viata, Saint Laurent se retrage din moda in 2002, la varsta de 65 de ani: "Am cunoscut teama si o singuratate groaznica. Calmante si droguri, prietenii aceia inselatori, inchisoarea depresiei si spitalele. Am trecut prin toate astea, buimac, dar lucid" a marturisit designerul intr-un interviu.

In ciuda "demonilor personali" acesta a dezvoltat o afacere de succes in numele unei singure pasiuni, aceea de “a face femeia sa straluceasca si de a-i permite sa-si elibereze frumusetea si misterul" marturiseste prietenul sau Francois-Henri Pinault.

In anul 2000 Ian Phillips declara: "Saint Laurent nu mai are nimic de demonstrat. Aproape toti designerii de renume il numesc idolul lor. Marc Jacobs il numeste pe acesta "Dumnezeu". Tom Ford si Jean Paul Gaultier il numesc mentor. Si-a asigurat un loc important in istoria modei".

Legendarul designer s-a stins din viata la Paris pe 1 iunie 2008, la varsta de 71 de ani.