Zaharul din cafea previne îngrașarea

Apropo.ro / 26.07.2005, 13:00
Zaharul din cafea previne îngrașarea
Zaharul adaugat în cafea sau ceai reduce în mod semnificativ riscul de îngrașare, arata un studiu danez la care au luat parte 5.200 de barbați, transmite AFP. "Spre marea noastra surpriza, am constatat ca existau mult mai puțini obezi și mult mai mulți oameni


Zaharul adaugat în cafea sau ceai reduce în mod semnificativ riscul de îngrașare, arata un studiu danez la care au luat parte 5.200 de barbați, transmite AFP.

„Spre marea noastra surpriza, am constatat ca existau mult mai puțini obezi și mult mai mulți oameni supli printre cei care își pun zahar în cafea sau ceai decât printre cei care nu o fac”, a explicat profesorul Finn Gyntelberg de la clinica de medicina muncii din spitalul Bispebjerg de la Copenhaga.

„Daca punem câte doua bucați de zahar de fiecare data în cele cinci sau șase cafele sau ceaiuri pe care le bem în medie pe zi, riscul de îngrașare este cu 40% mai mic”, potrivit profesorului. Acesta a precizat ca „nu este vorba decât de observații și este nevoie de studii suplimentare pentru a afla daca aceasta combinație de cafea și zahar activeaza hormonii care reduc pofta de mâncare”.

Profesorul Gyntelberg a analizat împreuna cu alți cercetatori datele a 5.200 de barbați din Copenhaga în cadrul unei vaste anchete numite Copenhagen Male Study. Aceasta a fost lansata în anii ’70 pentru a examina legaturile dintre obezitate, alcool, fumat, activitate fizica și cafea.

„Rezultatele privind legatura dintre greutate în exces și cafea sunt cele mai interesante, caci nu am mai gasit informații similare în alta parte”, a subliniat el. „Daca ipotezele noastre se dovedesc corecte, ar trebui sa mâncam zahar de câteva ori în timpul zilei pentru a slabi”, a mai spus profesorul Finn Gyntelberg.

„Explicația probabila este ca zaharul din cafea sau ceai stimuleaza metabolismul în intestine și reduce pofta de mâncare. Caloriile de care scapam astfel sunt mult mai numeroase decât cele pe care ingeram mâncând zaharul”, a adaugat el.

Rezultatele anchetei de la Bispebjerg Hospital au aparut în cel mai recent numar al European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.

Mediafax