Zalipie, satul din Polonia unde toate casele sunt pictate cu motive florale – POZE

De: Carmen Ulian / 20.01.2015, 15:00
Zalipie este un sat unic în Polonia, dar și în lume, datorită picturilor vii ce dau viață caselor de aici. Măiestria localnicilor nu se opreșpte aici...

Satul Zalipie se află la aproximativ 7 km vest de Olesno și 68 km est de capitala Cracovia. El este cunoscut în lume datorită picturilor colorate ce împodobesc fiecare lucru existent din zonă.

GALERIE FOTO

zalipie

Zalipie atrage anual turiștii dorinici să vadă cum se păstrează tradiția picturilor de peste 100 de ani. Culorile folosite sunt vii, proaspete și parcă însuflețesc lucrul pictat.

Privit de la distanță, satul Zalipie poate fi considerat un imens tablou la care artistul a muncit cu trudă ani de zile pentru a-și definitiva opera de artă.

Foto

Ce este pictat este mai greu de enumerat în comparație cu ce nu este pictat – iarba, florile, animalele din gospodărie, oamenii…

Tradiția se păstrează de mai bine de 100 de ani, de când fumul de la sobe murdărea tavanul casei, iar femeile încercau să acopere cu var alb. Când au observat că tot se mai văd urme de murdărie, localnicele au început să picteze flori peste pete.

După Al Doilea Război Mondial și apariția unor noi turi de sobă, florile pictate nu au mai acoperit murdăria, ci au continuat să servească la decorare. Atât în interior, cât și la exterior.

Se spune că una dintre localnice, Felicja CuryÅ‚owa, a fost atât de obsedată de această artă încât a pictat tot ce i-a ieșit în cale, în gospodăria sa. După moarte, locuința a fost transformată în muzeu.

Foto

Din anul 1948 și până în 1965 au avut loc și competiții, numite Malowana Chata, în care se acordau premii pentru cele mai frumoase case pictate.

Foto

Și astăzi tradiția este respectată și dusă mai departe de noile generații. Sunt folosite aceleași culori vibrante ce mângâie privirile turiștilor.

Mulți dintre cei care au călătorit prin aceste locuri au aplicat metoda și la ei acasă.

Interesant este și faptul că Ministerul de Externe al Poloniei a făcut un cont pe Flickr unde a postat multe imagini cu frumosul lor sat, Zalipie. Așa da promovare!