Zamfir a fost suspendata doi ani pentru dopaj

Apropo.ro / 05.08.2004, 10:28
Zamfir a fost suspendata doi ani pentru dopaj
Atleta Carmen Zamfir a fost suspendata, miercuri, pe o perioada de doi ani, de FR Atletism, deoarece a fost depistata pozitiv, cu stanozolol, pe data de 19 iulie, la Grand Prix-ul de la Salonic, unde s-a clasat pe locul trei în proba de 100 metri garduri, a anunțat președintele COR,

Atleta Carmen Zamfir a fost suspendata, miercuri, pe o perioada de doi ani, de FR Atletism, deoarece a fost depistata pozitiv, cu stanozolol, pe data de 19 iulie, la Grand Prix-ul de la Salonic, unde s-a clasat pe locul trei în proba de 100 metri garduri, a anunțat președintele COR, Ion Țiriac.

„FR Atletism a retras-o pe Carmen Zamfir din delegația olimpica deoarece a fost depistata pozitiv cu cîteva saptamîni în urma, la un concurs din Grecia. Aceasta este realitatea, fara nici un fel de speculații”, a declarat președintele COR.

Țiriac a precizat ca atleta a fost depistata pozitiv și la controlul efectuat la laboratorul de la București. „Zamfir nu a fost declarata negativa la proba B, ci la celelalte doua probe care i s-au luat ulterior. Eu am înțeles astazi, ca ea a fost declarata pozitiv și la A, și la B. Zamfir nu merge la JO în special pentru ca FRA, care poate lua sancțiuni, a suspendat-o pe o perioada de doi ani, dupa ce a fost depistata pozitiv la concursul din Grecia”, a afirmat Țiriac.

Grațiela Vîjîiala, șeful laboratorului antidoping, declarase, marți, în cadrul unei conferințe de presa organizate de COR, ca la controlul antidoping efectuat sportivilor români selecționați pentru JO au fost descoperite doua probe considerate „suspecte”, nu pozitive.  Vîjîiala a adaugat ca în proba de urina a atletei Carmen Zamfir a fost gasita substanța stanozolol, în concentrație foarte mica, de un nanogram pe mililitru, limita pentru dopaj fiind de doua nanograme.

Întrebat daca Zamfir ar fi mers la JO, în cazul în care nu ar fi fost depistata pozitiv în Grecia, Țiriac a raspuns ca aceasta ar fi fost problema FRA nu a COR. „Acest lucru este de competența federației de atletism, nu a COR. În momentul în care COR ar fi avut certitudinea sau ar fi avut în secvența apararii sportivului o condamnare definitiva, sportiva nu ar fi mers la JO. Daca sportiva ar fi fost declarata nevinovata, dupa epuizarea tuturor cailor de apel, nu am fi avut nici un drept sa o excludem din lot”, a declarat Țiriac.

Președintele COR a relatat desfașurarea procedurilor în cazul celor doua cazuri de dopaj din lotul olimpic. „Aceste teste s-au facut și se mai fac înca, pentru ca mai sînt unu, doi sportivi care nu au fost în țara. COR a fost informat ca doi sportivi sînt, la un anumit produs de pe lista doping, pozitivi, dupa proba A. Avînd în vedere ca la ambele sportive au fost gasite substanțe cu o margine foarte mica, laboratorul a hotarît sa mai ia înca o proba și înca o proba. Aceste probe s-au efectuat dupa patru și dupa șapte zile, amîndoua sportivele ieșind negative, la aceste doua probe”, a relatat Țiriac.

Președintele COR a anunțat ca Viorica Susanu ramîne în lotul olimpic care va face deplasarea la Atena, deoarece rezultatul testului doping de la București a fost declarat de medici neconcludent. „La Viorica Susanu substanța gasita este una foarte veche și minora, care nu se mai utilizeaza de multa vreme și care nu poate sa dispara din organism, dupa cum îmi spun specialiștii, cel puțin o luna. Amîndoua testele efectuate ulterior au fost negative. Comitetul Executiv a hotarît, totuși, ca daca și sportiva, și federația sînt de acord, pentru liniștea noastra sufleteasca, sa mai faca o proba pe care sa o trimita unui laborator acreditat WADA. Comitetul Executiv al COR a hotarît ca Viorica Susanu sa fie cooptata în lotul olimpic. Daca testul WADA ar ieși pozitiv, dupa cele doua negative de la București, primul fiind declarat de medicii de laborator neconcludent, atunci Susanu ar avea același regim ca orice alt sportiv depistat pozitiv”, a spus Țiriac.

Ion Țiriac a comentat suspiciunile de sabotaj în cazul Vioricai Susanu, formulate, marți, de medicul lotului de canotaj, Florin Dionisie. „Sabotajul este un termen foarte dur și foarte larg. S-ar putea întîmpla ca cineva sa fi introdus sau sa fi pus ceva în alimentația sportivei. Eu nu iau apararea nimanui. Susanu este o mare campioana, aflata în apogeul carierei, care dupa patru Olimpiade a facut mai mult decît mulți alții pentru România. Eu ca moral, ca inteligența și ca practica ma îndoiesc ca aceasta sportiva, cu o luna înainte de JO, ar fi luat ceva care se lua acum 40 de ani, pentru ca sa nu-i aduca nimic”, a spus Țiriac, care a precizat ca acesta este un punct de vedere personal.

Președintele COR a adaugat ca nu poate decide neselecționarea unui sportiv în lotul olimpic doar pe baza unui rezultat „îndoielnic”. „Judecata în cazul Susanu o face FR Canotaj, federația internaționala, dupa care eu trebuie sa am un rezultat, pe baza caruia decid. Astazi, rezultatele pe care le am sînt urmatoarele: unul îndoielnic, cum spune laboratorul, și doua negative. Considerînd acest lucru, eu nu pot sa o exclud din lotul olimpic, fiind declarata negativ de un laborator, numai pentru ca la un anumit punct în cariera ei a fost un rezultat îndoielnic. Nu cred ca exista vreo suspiciune ca laboratorul de la București ar fi facut matrapazlîcuri”, a afirmat Țiriac.

Ion Țiriac a declarat ca este pregatit sa își asume un eventual rezultat negativ la JO de la Atena. „Știam ca la urma eu iau palmele. Nu am nici un fel de problema, ca am o suta de kilograme și pot sa primesc foarte bine palmele. Singura rugaminte este ca sportivii sa fie lasați în pace. Prefer ca lumea sa dea în mine, nu în ei, care s-au pregatit patru ani. Voi fi la Atena, în proporție de 99 la suta, pe toata perioada desfașurarii JO, deși am unele probleme și ar trebui sa fiu în alta parte”, a spus Țiriac, care a adaugat ca pentru JO de la Atena nu s-a mai oferit nimeni sa premieze suplimentar medaliații olimpici, cum s-a întîmplat la Sydney.

Întrebat daca a facut tot posibilul pentru atragerea de sponsori, Țiriac a glumit: „Eu am vorbit cu Bill Gates și am încercat sa îl conving sa dea el cîte un avion sportivilor români care devin campioni olimpici, dar a spus ca nu îl intereseaza”.

Mediafax