Zece Prajini bat Europa

Apropo.ro / 06.03.2006, 13:40
Zece Prajini bat Europa
Fanfara Ciocarlia este unul dintre marii caștigatori ai serii "World Music Awards". Muzica folk și cea țiganeasca sunt în priza maxima în ultimii ani. Și nu ne referim doar la diferitele tarafuri care tot canta cu diverse trupe pe la noi, ci la marile fanfare,

Fanfara Ciocarlia este unul dintre marii caștigatori ai serii „World Music Awards”. Muzica folk și cea țiganeasca sunt în priza maxima în ultimii ani. Și nu ne referim doar la diferitele tarafuri care tot canta cu diverse trupe pe la noi, ci la marile fanfare, ansambluri cu un succes notabil pe piața din strainatate, dar, din nefericire, nu și aici, acasa.

Sigur ați auzit macar în treacat despre cei 12 lautari care, prin instrumentele pe care le folosesc în forța, reușesc sa faca sa duduie orice podea, indiferent de materialul din care e facuta. Despre cei 12 demoni ai muzicii lautarești care reușesc sa convinga orice neiubitor de muzica țiganeasca sa miște macar un picior pe ritmul acela amețitor, daca nu chiar sa se lase cu totul dus de val. Toate acestea au fost observate și scoase în evidența prin premiul „World Music”.

Trupa a aparut într-un sat numit Zece Prajini, de pe langa Roman, în Moldova, cunoscut pentru faptul ca majoritatea localnicilor au oarece legaturi cu muzica. De fapt, mai mult de trei sferturi dintre cei care locuiesc în Zece Prajini fac parte din vreo trupa de taraf sau ceva asemanator. Cu toate acestea, satul este la fel de sarac și de parasit de tineri ca și în vremea de dinainte sa devina cunoscut în toata lumea pentru „trupa ciocarliilor”.

Fanfara Ciocarlia s-a înființat în 1997, fiind descoperita de doi impresari nemți veniți în cautarea unui alt ansamblu. Aceștia au ajuns din pura întamplare în Zece Prajini, au facut cunoștința cu „ciocarliile” și s-au angajat sa-i faca celebri. Au fost preluați apoi de o casa de discuri din Berlin, Asphalt Tango, care este la primul proiect pe care-l încheie cu țara noastra și care i-a ajutat în mai multe super-proiecte, inclusiv discografice.

Fanfara Ciocarlia a fost desemnata zilele trecute caștigatoarea categoriei „Europa” în cadrul Premiilor World Music BBC 3 Radio, surclasand trupe din Armenia, Italia și Spania. Ansamblul Ciocarlia a completat lista acestor premii langa nume precum Cesaria Evora, Lhasa, Juanes, Manu Chao sau Omara Portuondo, dar și langa o alta trupa romaneasca, Taraful Haiducilor, care a primit aceasta distincție în 2002. Premiul este acordat de catre un juriu format din 50 de prezentatori-jurnaliști de radio din toata Europa, care difuzeaza saptamanal emisiuni „World Music”.

Afla mai multe despre „prajinile” care concerteaza în Europa numai din

Tags: