Zeci de mii de sinistrati in Brazilia, din cauza inundatiilor

De: MediafaxFoto / 13.09.2011, 09:33
Zeci de mii de sinistrati in Brazilia, din cauza inundatiilor
Potrivit unui bilant al Apararii Civile, ploile torentiale din Brazilia au provocat o viitura care s-a soldat cu trei morti si a afectat aproape un milion de persoane din 91 de comune, dintre care 175.000 au fost evacuate.

Statul brazilian Santa Catarina a fost devastat de inundatii grave, cauzate de ploile torentiale din ultima perioada, dar nivelul fluviului Itajai-Açu, cel mai ridicat din ultimii 20 de ani, a inceput sa scada.

„Populatia a inceput sa curete strazile si casele. Luni, magazinele si scolile s-au deshis, iar alimentarea cu apa potabila a fost restabilita. Totusi, inca mai sunt sinistrati care primesc donatii si asteapta momentul in care se vor putea intoarce in propriile locuinte”, a declarat Beatriz Locatelli, un psiholog in varsta de 32 de ani, voluntara in orasul Blumenau.

Potrivit autoritatilor, 90.000 de persoane nu au inca apa si curent electric la Blumenau.

Si orasul Rio do Sul, situat tot in valea Itajai-Açu, a fost inundat in proportie de 70 la suta, iar nivelul fluviului a atins 12,9 metri. Unii bolnavi au fost evacuati cu elicopterul, iar duminica autoritatile au decretat interdictii de circulatie pentru a evita furturile.

In noiembrie 2008, ploile torentiale si inundatiile din aceeasi regiune au provocat moartea a 135 de persoane, majoritatea victime ale alunecarilor de teren.