ZeroN, un sistem magnetic de levitație interactiv

Apropo.ro / 14.05.2012, 15:20
Cercetători MIT au dezvoltat un dispozitiv remarcabil, ZeroN, care poate levita și se poate deplasa într-un spațiu tridimensional controlabil.

Creat de astistenții Jinha Lee și Rehmi Post ai departamentului MIT „Center for Bits and Atoms”, ZeroN poate fi manipulat atât de oameni cât și de calculatoare.

Odată ce un utilizator poziționează bila în spațiul magnetic simulat, acesta îi poate programa digital mișcarea sau o pot „imprima” fizic, deoarece dispozitivul poate memora traiectoria bilei, putând repeta la infinit orice traseu impus de utilizator.

Pentru a realiza acest lucru, Lee și Post au creat un sistem magnetic controlabil, capabil să leviteze bila, împreună cu un sistem optic de urmărire care poate și proiecta diverse imagini pe obiectul plutitor.

Lee spune că această creație oferă o varietate mare de aplicații practice cum ar fi simularea mișcărilor planetelor și, cu alte cuvinte, „ZeroN reprezintă eliberarea materialelor de constrângerile spațiului și timpului, îmbinându-le cu lumea digitală și cea fizică”.

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează și ce potențial deține această învenție, urmăriți clipul video de mai sus.