Zilele Femeii Cineast 2015: 6-8 martie, la București

De: Carmen Ulian / 06.03.2015, 11:00
Zilele Femeii Cineast 2015: 6-8 martie, la București
Zilele Femeii Cineast este un semnal către public asupra calității, abordării subiectelor și unicitatății filmelor realizate de regizori femei.

Intenția organizatorilor este să deschidă drumul unui festival unic în Europa de Est, dedicat femeilor, pe care Asociația Română a Femeilor în Cinema (ARFC) vrea să-l organizeze în 2016.

Invitata specială este Caroline Strubbe (Belgia), regizoarea filmelor Lost Persons Area (premiat laFestivalul Filmului de la Cannes 2009) și I Am The Same, I”m Another, care sunt programate sâmbătă, 7 martie 2015, orele 18.00 și 20.00, la Cinema Studio, în prezența realizatoarei.

Duminică, 8 martie, de la ora 18.00, este programată la Cinema Studio o selecție de filme de scurtmetraj, premiate la Generația de mâine, realizate de studente de la UNATC, vizionarea fiind urmată de discuții cu publicul. Din 2016, acest program poate să devină competitiv, iar premiul să reprezinte un suport important pentru debutul în lungmetraj al câștigătoarei.

Zilele Femeii Cineast este un semnal către public asupra calității, abordării subiectelor și unicitatății filmelor realizate de regizori femei. În România, conform datelor disponibile în Registrul Cinematografiei, doar 7 regizoare au realizat lungmetraje de ficțiune în ultimii 20 ani, iar ponderea în totalul producțiilor de film din ultimii 20 ani este de circa 6%.

Asociația Română a Femeilor în Cinema este o organizație profesională, nonprofit, neguvernamentală, care își propune să promoveze creația artistică profesionistă a femeilor din România în domeniul cinematografic, în contextul artistic contemporan, cu prioritatea promovării valorilor umane specific feminine: înțelegerea, compasiunea, non-violența.