Zincul, noul leac impotriva racelii

Apropo.ro / 16.02.2011, 16:34
Zincul, noul leac impotriva racelii
In urma studierii rezultatelor a 15 teste medicale a rezultat ca zincul este mult mai eficient in tratarea racelii decat alte tratamente conventionale.

Desi zincul este foarte cunoscut pentru proprietatile sale
anticorozive, ca de exemplu in industria auto, in cantitati foarte
mici are un rol important pentru functiile fiziologice ale
organismului uman.

In urma studierii rezultatelor a 15 teste medicale, incepute din
1984, cercetatorii au constatat ca suplimentele cu zinc reduc
considerabil durata unei raceli si ajuta pacientul sa se vindece
mai repede.

Cochrane Collaboration, o organizatie non profit aflata sub
conducerea Universitatii Oxford declara ca atenta observare a
acestor rapoarte ar putea duce, in timp, la inlocuirea cu zinc a
vitaminei C, pentru
tratarea racelii obisnuite
.

Cercetatorii au declarat ca „dovezile arata ca zincul este

benefic impotriva racelii
atat pentru copii cat si pentru
adulti” si ca „zincul reduce durata si intensitatea racelii atunci
cand este folosit la nivel terapeutic”.

In studii, doza de zinc data pacientilor aflati sub tratament a
variat intre 30 si 160 de miligrame pe zi.

Momentan, cercetatorii nu au reusit sa stabileasca o doza
standard pentru tratament spunand ca in unele cazuri pacientii au
suferit efecte secundare precum greata, gusta amar si diaree.

Dintre alimentele in care putem intalni zinc, cea mai mare
concentratie o au scoicile unde o portie normala (de aproximativ
sase scoici) contin de 5 ori mai mult decat doza zilnica
recomandata (DZR de zinc este de 15 miligrame pentru adulti).

O alta sursa principala de zinc, naturala, este gasita in
rasolul de vita unde o portie (de aproximativ 85 de grame) detine
59% din DZR de zinc. Daca nu va place vita atunci puteti incerca si
o portie de crab care va include si 43% din DZR de zinc.

In caz ca
nu va place carnea
si evitati sa o consumati din abundenta,
zincul mai poate fi gasit
in fasole
, caju, stafide, alune, iaurt sau lapte, insa in doze
mult mai mici.