Ziua indragostitilor in lume

Apropo.ro / 31.01.2008, 14:10
Valentine's Day este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala. Se sarbatoreste pe data de 14 februarie.

Valentine’s Day este Ziua Indragostitilor in traditia occidentala. Se sarbatoreste pe data de 14 februarie.

Ziua indragostitilor are traditii regionale in Marea Britanie. In Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la usile din spatele tututor caselor lasand dulciuri si cadouri pentru copii. Multi copii au fost speriati de aceast personaj mitic. In Tara Galilor multi oameni sarbatoresc DSD pe 25 ianuarie in loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi.

In Franta o tara traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale.

In Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a il petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Suedia este numita Ziua tuturor inimilor si a fost inceputa in 1960 de catre industria florarilor in scopuri comerciale si datorita influentei culturii americane. Nu este o sarbatoare oficiala, dar sarbatorirea ei este recunoscuta si vanzarile de cosmetice si flori pentru aceasta sarbatoare sunt depasite doar de cele din Ziua Mamei.

In Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca. Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi. Cu siguranta, numai de curand este sarbatorita ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este traditional 12 martie, ziua Sf Gregor.

In Romania, sarbatoarea traditionala pentru iubiti este Dragobete care este sarbatorit pe 24 februarie. Este numit dupa un personaj din folclorul romanesc care se presupune ca ar fi fiul Babei Dochia. Parte din numele lui drag, care poate fi gasit si in cuvantul dragoste.

Romania a inceput sa sarbatoreasca si Valentine’s day, desi deja avea Dragobetele ca o sarbatoare traditionala. Aceasta a dus la multe repercursiuni din partea mai multor grupuri, persoane reputabile si institutii dar si organizatii nationaliste ca Noua Dreapta, care condamna Ziua indragostitilor ca fiind o sarbatoare superficiala, comercialista, importata drept un kitsch occidental Orientul Mijlociu si Africa

In Turcia, Valentine’s day este numai Sfantul Gregor care se traduce in Ziua Inimilor Dragi/Dulci

In Brazilia, ziua inamoratilor sau ziua iubitului/iubitei este sarbatorita pe 12 iunie, cand cuplurile isi dau cadouri cum ar fi: ciocolata, felicitari si de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasa ca ziua inainte de Sfantul Anton, cunoscut aici ca sfantul casatoriei, cand multe femei singure realizeaza ritualuri populare pentru a gasi un sot bun sau iubit.

In Columbia, Ziua iubirii si a prieteniei este sarbatorita in a treia vineri si sambata din septembrie, datorita scopurilor comerciale. In aceasta tara, prietenul secret este o traditie foarte populara, care presupune desemnarea fiecarui participant un destinatar a unui cadou secret (asemanator traditiei de Craciun Mos Craciun Secret)

In Mexic, ziua iubirii si prieteniei este sarbatorita asemanator ca in Columbia, dar pica in alta data.

Datorita unui efort de marketing concentrat, Valentine’s Day a aparut si in Japonia si Coreea ca o zi in care mai mult femeile si mai putin barbatii daruiesc bomboane, ciocolata si flori. A devenit ca o obligatie ca multe femei sa daruiasca ciocolata tuturor colegilor barbati. In Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligatie si choko – ciocolata. Aceasta contrasteaza cu honmei-choko, ciocolata data persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing sustinut, o zi reciproca, Ziua alba a aparut. Pe 14 martie barbatii sunt asteptati sa intoarca favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Indragostitilor. La inceput cadoul de retur trebuia sa fie o bezea sau cioco alba, de unde si numele de Ziua alba. Insa acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun.

In cultura chineza, exista un omolog al Zilei Indragostitilor numita Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au gasit in Rai in ziua a saptea a lunei a saptea a calendarului lunar.