Dana Nălbaru şi-a retras DEFINITIV fiica de la şcoală: „Am retras-o pe Sofia de la şcoală. DE TOT!”

De: Cătălina Matei / 16.09.2016, 10:41
Dana Nălbaru şi-a retras DEFINITIV fiica de la şcoală:
Dană Nălbaru şi Dragoş Bucur au hotărât ca începând anul acesta Sofia, fetiţa lor în vârsta de 9 ani, să nu mai urmeze sistemul clasic de învăţământ, urmând să înveţe în sistem home schooling.

Decizia lor a fost luată din dorinţa ca Sofia să înveţe „despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative.” Pe blogul 4inaventura, cei trei şi-au expus punctele de vedere în acest sens, dezvăluind motivele care i-au dus la aceasta hotărâre.

Dana Nălbaru, criticată că nu se îngrijeşte şi că arată precum o „servitoare“. Ce a răspuns artista? – FOTO

„Unul dintre baietii cu care am colaborat acum multi ani la trupa Hi-Q avea o vorba care devenise pentru noi, ceilalti, sursa de amuzament din cauza ca el o zicea foarte des, la fel ca aceia care spun o injuratura, din reflex. Ii placea sa spuna ca “viata e complexa si are multe aspecte”. Acum, gandindu-ma la perioada in care noi am luat decizia si la reactiile celor din jurul nostru imi vin in minte exact acele cuvinte deoarece regasesc intelepciunea din spatele lor, chiar daca baiatul respectiv folosea vorba in situatii care nu aveau nicio legatura cu ea.

O poveste de dragoste emoţionantă! Cum a cucerit-o Dragoş Bucur pe Dana Nălbaru

Ne-am lovit de prejudecati si stim ca e abia inceputul unui lung sir de provocari atat din partea societatii cat si din partea necunoscutului care ne asteapta. Dar nu ne temem. Suntem impreuna, toti trei, in aceasta decizie si e una asumata.

Am retras-o  pe Sofia de la scoala. De tot. Am ales ca ea sa invete in sistem home schooling despre lucrurile care ii plac si fara constrangeri, fara competitii impuse, fara note sau calificative. Ne-am gandit bine inainte de a lua aceasta decizie si ne-am “facut temele” inainte de a ne arunca spre un asemenea viitor. Am vorbit cu oameni care isi educa in mod similar copiii, citim mult despre asta si ne-am asumat inclusiv schimbarea ritmului nostru de viata, constienti fiind ca noi vom fi cei care va trebui sa o ajutam si sa o sustinem in tot acest proces. Vom descoperi alaturi de ea o gramada de lucruri, sunt sigura. Sunt sigura ca vor fi si momente dificile, dar am incredere in noi, ca echipa si, unde-s doi puterea creste, nu-i asa?

Ce m-a determinat pe mine sa iau aceasta decizie? Ea. Potentialul ei. Mi-am dat seama ca sistemul de invatamant, acesta organizat pe grupuri de oameni care trebuie sa demonstreze in fata altora ca si cat stiu, ca si cat au invatat, este depasit de vremurile pe care le traim. Nu consider ca a invata e un lucru gresit, dimpotriva, cred ca este esentialul pentru a avea o viata frumoasa. Consider, insa, ca felul in care invata copiii in scolile din ziua de azi naste in ei o gramada de frustrari care au darul de a le distruge frumusetea interioara. Am vrut ca ea sa nu piarda aceasta frumusete, sa o las sa se dezvolte in ritmul ei, sa capete incredere in ea insasi, sa inteleaga ca singur iti poti depasi limitele, sa invete sa faca in viata ceea ce ii place cu adevarat, sa nu-i fie teama niciodata sa o ia de la inceput, sa fie independenta, sa nu-i dicteze nimeni directia in viata… As vrea sa nu ii fie frica sa spuna nu, sa-i ajute pe ceilalti si sa se bucure de viata cu adevarat. Incerc sa nu proiectez (desi mi-e greu sa n-o fac) viitorul ei, ci sa o ghidez atunci cand are nevoie. O las pe ea sa-mi spuna sau sa ma faca sa-i inteleg nevoile si ma supun acestora. Pentru ca ea e alta persoana, cu alte nevoi decat ale mele, cu propriile trairi si alegeri. Cand scriu despre Sofia nu spun ca ceilalti copii sunt mai putin buni, ca e gresit a merge la scoala, nu lovesc in profesori sau mai stiu eu ce alte interpretari ar putea cei cu rele intentii sa dea. Spun ca EA nu s-a adaptat sistemului clasic de invatamant intr-un mod armonios si ca alegerea noastra are de-a face cu felul in care sistemul a afectat in sens negativ copilul NOSTRU. Atat. Nu e mai mult. Nu e o lupta de convingere dusa cu nimeni ci o dorinta de a ne ajuta fiica sa aiba o viata frumoasa si plina de lucruri bune. 

Discutia e lunga si greu as reusi sa pun toate gandurile pe “hartie”, toate aspectele pe care le-am luat in considerare, plusurile si minusurile etc. Da, viata e complexa si are multe aspecte… acesta e doar un capitol din viata mea si ma voi ocupa de el serios pentru ca finalul sa fie unul fericit.

În primul rând, nu va apucati să daţi cu pietre, pentru ca din fericire  trăim intr-o lume în care oamenii pot lua decizii pentru ei înşişi şi pentru propriile familii sau cel puţin aşa vrem să credem. Azi Sofia a început şcoala şi a fost cel mai relaxat început de şcoală de când mă stiu eu.”