1 Iunie, Ziua Copilului. De ce se sărbătorește și cum îi poți distra pe cei mici

De: Ana Obretin / 31.05.2021, 15:35
1 Iunie, Ziua Copilului. De ce se sărbătorește și cum îi poți distra pe cei mici

Ziua Copilului este marcată anual pe 1 iunie în câteva zeci de țări, inclusiv în România. Ziua Internațională a Copilului a fost proclamată pentru prima dată în 1925, la Geneva, la Conferința Mondială privind bunăstarea celor mici. Din 1950, se sărbătorește la data 1 iunie în majoritatea țărilor comuniste și postcomuniste. În schimb, Ziua Mondială a Copilului este sărbătorită pe 20 noiembrie pentru a marca Declarația drepturilor copilului adoptată în Adunarea Generală a ONU în 1959. 

Spre deosebire de anul trecut, când, din cauza pandemiei, oferta privind distracțiile rezervate celor mici a fost destul de limitată, anul acesta, părinții au de unde alege.

Un nou film „Tom și Jerry”

Cei mici, dar și cei mari care vor să își amintească de copilărie pot merge la cinema pentru a vedea noile aventuri ale unor personaje devenite clasice: „Tom și Jerry”. O producție Warner Bros., filmul îl prezintă pe Jerry care se mută în cel mai luxos hotel din New York în ajunul „nunții secolului”, forțând planificatorul disperat al evenimentului, pe tânăra Kayla, să-l angajeze pe Tom pentru a scăpa de șoricel. Lupta care urmează în „Tom și Jerry” amenință să distrugă cariera ei, nunta și, in consecinţă, hotelul în sine.

Spectacole pregătite de teatrele bucureștene

Teatrul Ion Creangă celebrează 1 iunie cu un program #VăraTIC în grădina Casei Eliad. Marți, părinții și copiii sunt așteptați, între orele 10:00 și 20:00, cu spectacole precum „Prostia omenească” și „Punguța cu doi bani”, precum și cu ateliere.  Mai multe informații se găsesc pe varatic.teatrulioncreanga.ro. Instituția dă astfel startul stagiunii de vară, VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru, care va include spectacole educative și noi titluri aflate în producție, precum „Fata moșului și fata babei” „Cei trei purceluși” și „Hainele cele noi ale împăratului”.

De Ziua Internațională a Copilului, Teatrul Muzical Ambasadorii a programat, de la ora 18.00, o reprezentație a musicalului „Păcală și Tândală”, regizat de Atila Vizauer, la Sala Mică a Palatului Național al Copiilor. Biletele pot fi achiziționate online, de pe platforma Ticketstore.ro: https://www.ticketstore.ro/ro/eticheta/9/teatrul-muzical-ambasadorii.

Tot cu „Păcală”, de data aceasta în regia lui Ioan Brancu, îi așteaptă pe cei mici Teatrul Țăndărică. Spectacolul va avea loc în Curtea Palatului Parlamentului și face parte dintr-un program variat pregătit de instituție pentru cei mici, de ziua care le este dedicată. Mai multe informații se găsesc pe site-ul Țăndărică.

Teatrul Evreiesc de Stat pune în scenă „Cartea cu jucării” a lui Tudor Arghezi. Accesul la spectacol este gratuit, cu rezervare prealabilă la numărul de telefon 0743.215.998.

Spectacolul de balet „Coppélia”, de Léo Delibes, transmis online de ONB

Marți, de la ora 19:00, Opera Națională București difuzează online spectacolul de balet „Coppélia”, de Léo Delibes. Având premiera la 25 mai 1870 la Teatrul Imperial de Operă din Paris, ideea poveștii a fost sugerată de Charles Nuitter, documentarist și libretist de Operă. Nuitter și Saint-Léon au scris povestea ca pe un basm încântător, cu final fericit pentru tânărul cuplu din sat, Swanilda și Franz, care devin fascinați de excentricul Coppelius și „fiica” sa, păpușa Coppélia. Biletele pot fi achiziționate de pe https://tickets.operanb.ro/ până vineri, orele 19:00.

La Opera Comică pentru Copii, cei mici sunt așteptați cu activități, spectacole și filme, între orele 10:00 și 21:00. Circuitul OCC, Foaierul Mare, Piscina cu Bile, Escape Room, Grădina cu Fluturi, spectacolul „Peter Pan” și filmele „Cocoșatul de la Notre-Dame” și „Madagascar 3” sunt evenimentele incluse în programul OCC.

Senatul și Camera Deputaților sunt deschise copiilor de 1 Iunie

Marți, la Senat, între orele 10.00 și 20.00, cei mici sunt așteptați cu activități sportive, artistice și educative. Iar Camera Deputaților își deschide porțile pe 1 iunie pentru cei mici, între orele 10.00 – 16.00, pentru vizite gratuite ale sălilor unde se desfășoară activitatea parlamentară. De asemenea, Camera Deputaților va amenaja, pe peluza de la intrarea principală, terenuri de badminton pentru cei mici. Prezentări ale tradițiilor militare și simulări ale mânuirii armelor se mai numără printre surprizele pregătite copiilor, care vor putea vizita și o expoziție a Jandarmeriei Române cu uniforme din perioada 1918 –2020.

1 Iunie la muzeu

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă în dar tuturor copiilor intrarea gratuită în expoziția permanentă a muzeului, precum și posibilitatea de a participa la ateliere online pe platforma Zoom. La muzeu sau acasă, distracția și voia bună îi vor însoți pe cei mici pe tot parcursul zilei.
Iar la Muzeul Satului, de 1 Iunie, Ziua Copilului, vor avea loc un târg de jucării și ateliere de creație. Clovnul Cristiano de la Circul Metropolitan București, cunoscut vizitatorilor muzeului din pauzele de divertisment de la Tabăra de creație „Vara pe uliță”, va anima atmosfera cu numerele sale de magie și giumbușlucuri. Deoarece sportul este important pentru sănătate, membrii clubului Club Real Gym, coordonați de Demis Constantin, vor face o demonstrație de karate.