10 lucruri interesante despre creierul uman

Apropo.ro / 30.07.2013, 10:45
Creierul uman este cel mai complex organ din coprul uman și, poate, din întreg Universul. Iată 10 curiozități despre această "mașinărie".

1. Creierul uman nu are terminații nervoase

Este singurul organ lipsit de nervi, deși creierul este centrul de comandă al sistemului nervos central. Creierul nu simte durerea.

2. Consumă energia

Creierul uman consumă cea mai mare parte a energiei produse de organismul uman. Mai precis, un procent de 20% din energie deși el reprezintă 2% din greutatea noastră. Energia îi este vitală pentru a rămâne sănătos. Creierul consumă oxigen mai mult decât oricare alt organ.

creier

3. Neuronii

Numărul neuronilor prețenți în creierul uman sunt aproximativ 100 de miliarde, ceea ce înseamnă cam de 15 ori populația globală. Numărul ridical al neuronilor crește și abilitatea de procesare a creierului.

4. Creierul, cel mai gras organ

Nici nu te-ai fi gândit la asta, dar creierul este considerat cel mai gras organ – este alcătuit din 60% grăsime. 75 % din masa totală a creierului este apă.

creier

5. Neocortexul

Este acea porțiune a creierului uman responsabilă de limbaj și conștiință. Ocupă 76% din creierul uman. Neocortexul uman este cu mult mai dezvoltat decât la animale. Creierul poate stoca de până la cinci ori mai multă informație decât Eciclopedia Britanica. Creierul crește până în jurul vârstei de 15 ani.

6. Cât la sută folosim din capacitatea creierului

Până acum s-a tot spus că oamenii folosesc doar 10% din capacitatea creierului, dar nu este foarte corect spus dat fiind faptul că fiecare parte a creierului servește unei anumite funcții specifice. Creierul unui bărbat cântărește 1.350 g, iar al unei femei 1.200 g.

creier

7. Creierul și sarcina

În timpul sarcinii, neuronii au prezentat o rată de divizare cu mult mai mare față de perioada dinaintea sarcinii – 250.000 neuroni pe minut.

8. Creierul și sângele

În fiecare minut, în jur de 15%-20% (750 ml) din sângele uman este trimis către creier.

9. Creierul și electricitatea

Energia consumată de creierul nostru este de aproximativ 25W, suficient cât să alimenteze un bec. Nu degeaba există imaginea celebră cu becul deasupra capului, atunci când îți vine o idee.

10. Creierul nu este perfect

Așa se credea sau așa se dorea. Creierul uman a reușit de-a lungul timpului să păcălească oamenii în perceperea lucrurilor din jur în neconcordanță cu realitatea.