10 moduri de a deveni un ascultător mai bun

De: Mihaela Enache / 13.11.2013, 11:00
10 moduri de a deveni un ascultător mai bun
Ascultarea este o abilitate de comunicare vitală, pe care puțin oameni par să o aibă și chiar și mai puțini par să ai acorde importanța adecvată. Oamenii sunt atât de preocupați de ei înșiși, încât cu greu mai simt nevoia de a-i asculta pe alții. Dar dacă nu ești unul dintre ei și îți dorești să devii un ascultător mai bun, iată câteva sfaturi cu care poți să începi.

1. Cultivă-ți empatia

Ascultarea terapeutică poate avea rezolva multe probleme, dar ai nevoie de empatie pentru asta. Nu sta acolo cu o expresie vacantă ca și cum cuvintele vorbitorului nu ar însemna nimic pentru tine. Încearcă să te pui în pantofii lui și apoi ascultă.

2. Atenție la limbajul corpului

Indiciile non-verbale sunt mult mai importante decât cuvintele oale. Deci, dă din cap ocazional sau zâmbește pentru a permite vorbitorului să știi că ești încă cu el. Nu-ți lăsa umerii să cadă sau nu începe să caști când cealaltă persoane începe să vorbească. Asta ar mai rău decât dacă ai da o persoană afară pe ușă.

3. Taci și ascultă

Femeile sunt adesea etichetate ca mori stricate. Deci, data viitoare când ești ascultător, în loc să-l întrerupi pe celălalt de fiecare dată când face o pauză să respire, încearcă să taci o vreme și să fii atent.

4. Încurajează pe alții să se deschidă

Câteva cuvinte de încurajare din partea ta pot face alte persoane să se simtă confortabil și încrezătare să își deschidă inima în fața ta. Cere-i vorbitorului să continue și liniștește-l că totul va fi bine.

5. Evită negativitatea

Nu fi un nemernic și nu demoraliza altă persoană cu negativitatea ta. Dacă nu vrei să asculți, este mai bine să îi spui direct celeilalte persoane decât să faci constant remarci peiorative sau să îl dărâmi cu negativitatea ta.

6. Evită perturbările

Încearcă să porți o conversație într-un loc cu un minim de zgomot și, odată ce ai început, încearcă să eviți întreruperile, în măsura în care este posibil. Ascultarea este un angajament și, odată ce l-ai făcut, încearcă să uiți totul pentru un timp.

7. Reprogramează

Nu te grăbi să porți o discuție doar pentru că nu ai timp. Cuvinte precum „OK, ai două minute” sau „Bine, încearcă să fii rapid” nu sunt tocmai cuvinte încurajatoare. Dacă ești prea ocupat, cere-ți scuze față de cealaltă persoană și oferă-i un timp timp confortabil, atunci când sunteți amândoi liberi.

8. Parafrazează și rezumă

Încearcă să confirmi în cele din urmă că ai înțeles ce a încercat persoana de la celălalt capăt să îți spună. De asemenea, reflectă înapoi ceea ce a spus din când în când, pentru a se asigura înțelegerea completă.

9. Pune întrebări

Dacă mai ai dubii cu privire la orice parte a conversației, nu ezita să te clarifici. Păstrând tăcere vei adăuga dor mai multă confuzie. În plus, vei transmite înțelegerea și interesul tău asupra a ceea ce celălalt a avut de spus. Nu fi prea vanitos și ține-ți gândurile pentru tine.

10. Mai încearcă

Nu te vei transforma în frunză peste noapte. Deci, continuă să exersezi să devii un ascultător mai bun. Poate părea plictisitor sau greu la început, dar la sfârșitul zilei totul va fi meritat.