10 rețete de tort diplomat

Apropo.ro / 12.12.2014, 14:00
O porție de tort diplomat merită savurată chiar și dacă te-ai hotărât să ții regim. Dacă vrei unul "de dietă" încearcă și tu una dintre cele zece rețete ce urmează.

Se spune că la sfârșitul secolului al -XIX-lea, tortul diplomat a apărut ca desert în Franța, Rusia și Austro-Ungaria. Se bănuiește că numele i se trage de la diplomatul rus Karl Nesselrode, un iubitor de dulciuri, poreclit „Diplomatul”.

1. Rețetă tort diplomat cu ananas

Ingrediente rețetă tort diplomat cu ananas

– 3 ouă;

– 4 pliculețe gelatina

– 250g zahăr

– 1 cutie compot ananas;

– 1 cutie cocktail de fructe;

– 1 portocală;

– 1/2 kg frișcă;

– 200 ml hulala;

– puțină zeamă de la o lămâie.

tort diplomat cu ananas

Mod de prepapare tort diplomat cu ananas

– Se pune gelatina la înmuiat cu zeamă de compot, coktail și zeamă de lămâie și se lasa să se întărească;

– Gelatină, gălbenușurile și zahărul se pun la foc mic până se face că o ciulama;

– Albușurile se bat spumă cu puțină sare. Separat se bate frișcă iar jumătate de cantitate se oprește pentrut ornat;

– Cealaltă jumătate se amestecă cu albușurile spumă și cu gelatină călduță (atenție, gelatina să fie călduță pentru că altfel nu se va omogeniza);

– Peste această compoziție se adăugă portocala tăiată cubulețe, ananasul din compot și fructele din coktail. Compoziția rezultată se răstoarnă într-o cratiță de 3 kg (de preferat să fie un castron din plastic umed sau se pune folie de aluminiu, că se desprinde mai ușor după întărire!);

– Se lasă la frigider până se întărește, apoi se răstoarnă pe platou și se ornează cu frișcă rămasă și fructe, adică portocale, kiwi, ananas, piersici, etc…

2. Tort diplomat cu portocale Bavarois

Ingrediente rețetă tort diplomat cu portocale Bavarois

10 gălbenușuri

350 de grame de zahăr fin sau pudră

200 ml de lapte

700 de grame de smântână pentru frișcă

3 plicuri de gelatină

câteva pișcoturi de șampanie

esență de vanilie

3-4 portocale

câteva bucăți de ananas

diplomat cu portocale

Mod de preparare tort dimplomat cu portocale Bavarois

Coaja portocalelor se rade și se pune la fiert în lapte, care apoi se strecoară și se lasă la răcit. Gălbenușurile și zahărul se freacă până cel din urmă se dizolvă, se adaugă apoi laptele răcit și se pune totul pe bain marie. După ce compoziția capătă consistență se adaugă gelatina în prealabil dizolvată, se amestecă și se lasă să se răcească. Smântâna se bate frișcă și se adaugă la cremă, împreună cu esența de vanilie.

Portocalele se curăță și se taie felii rotunde, cu care se tapetează o formă a cărei bază e bine îmbrăcată în folie de plastic. În spațiile goale se adaugă bucăți de ananas. În crema, răcită se amestecă încă niște ananas tăiat bucăți, apoi totul se toarnă peste portocale. Desupra se așează câteva pișcoturi însiropate cu sucul unei portocale.

Se dă la frigider pentru câteva ore.

3. Tort diplomat fără blat

Ingrediente rețetă tort diplomat fără blat

– 6 ouă

– 6 linguri zahăr

– 250 ml. lapte

– 3 plculete gelatină

– 500 ml frișcă

– 100 gr. stafide înmuiate în rom

– 350 gr. ananas tăiat bucățele

– 2 banane tăiate rondele și stropite cu zeamă de lămâie

– 3-4 portocale curățate și tăiate cubulețe

Pentru ornat

– fructe la alegere sau frișcă

diplomat fara blat

Mod de preparare tort diplomat fără blat

Se freacă gălbenușurile cu zahărul, până se albesc și își dublează volumul apoi se adăugă laptele puțin câte puțin până se încorporează tot apoi se pune la fiert la bainmarie amestecând încontinuu până se îngroașă că o smântână subțire.

Se pune gelatina la înmuiat în apă rece și se lasa câteva minute până umfla și absooarbe tot lichidul.

Frișca lichidă o mixăm iar albușurile le batem spumă

când crema e doar puțin călduță, se încălzește gelatină, la bain marie sau la microunde, doar atât cât să se lichefieze apoi o turnam în fir subțire peste crema de gălbenușuri mixând încontinuu.

Când vedem că începe să se îngroașe adăugăm frișcă bătută, albușurile spumate și fructele pregătite dinainte pregătim recipientul/oala în care va sta diplomatul îmbrăcându-i pereții și fundul cu o bucată de folie alimentară mai mare ca să putem acoperii și partea de deasupra.

Aranjăm fructele cu care vrem să ornăm tortul, pe fundul oalei acoperite și pe margini, apoi turnam toată compoziția rezultată, apăsam bine cu lingura să nu rămână goluri de aer învelim cu folia alimentară și dăm la frigider până se întărește.

Înainte de servit se întoarce tortul cu fundul în sus apoi se taie.

4. Tort diplomat cu pișcoturi și iaurt

Ingrediente rețetă tort diplomat cu pișcoturi și iaurt

– 15gr. gelatina

– 200gr. unt

– 160gr. zahăr

– 600ml. iaurt

– 250gr. pișcoturi

– 400ml. frișcă

– 1fiola aromă de vanilie

– coaja rasă de la o lămâie

– frunze de mentă

tort diplomat

Mod de prepapare tort diplomat cu pișcoturi și iaurt

Puneți toate pișcoturile într-o pungă legată la gură, apoi sfărâmați-le cu făcălețul. Între timp , puneți 40gr. unt la topit în bain-marie și gelatina la dizolvat.

Bateți 160gr. unt cu zahărul, până se dizolvă. Incorporați iaurtul în crema. Presarați firimiturile de pișcoturi peste masă de unt topit, turnați doză de vanilie în această și omogenizați.Puneți crema de iaurt la rece.Turnați masa de firimituri și unt într-o formă rotundă. Neteziți-o. Dați masa de unt la congelator. Întărită, răsturnati-o și fixați un inel de tort în jurul ei. Înglobați frișcă bătută în crema de tort, turnați-o peste blat.

Dați tortul la rece. Ornați-l cu coajă de lămâie și frunzulițe de mentă.

5. Tort diplomat rece

Ingrediente rețetă tort diplomat rece

– 1 litru de frișcă Hulala

– 500 ml lapte

– 400 gr zahăr

– 6 ouă

– 40 gr gelatina alimentară (atenție, să scrie gelatina alimentară, să nu scrie gelatina tort)

– fructe (proaspete sau din conservă)

– arome

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat rece

Într-o oală se pune laptele, zahărul și ouăle pe foc și se amestecă cu țelul continuu să nu se prindă (și să nu se transforme albușul în alb ca la ochiuri). Când e aproape fiert se adăugă gelatina alimentară care în prealabil se amestecă cu 8 linguri de apă rece (sau zeamă de la fructe), se amestecă bine și se ia de pe foc, se pune la răcit și se amestecă încontinuu până se răcește la temperatuta corpului.

Apoi se bate frișcă scoasă de la rece, se bate bine bine și se amestecă cu compoziția fiartă, care s-a răcit. Se amestecă ușor dar bine cu o lingură lată. Într-o cratitza sau forma unsă bine cu ulei peste tot, apoi ornată cu fucte sau ce vă poftește inima, după ce ați făcut modelul de ornare adăugați compoziția un strat, apoi turnați fructele care în prealabil au fost maruntzite și stoarse de lichid, apoi iar un strat de compoziție și tot așa până puneți toată compoziția.

Cine are imaginație și dorește ceva mai interesant poate adăuga și un blat de tort tăiat și pus în straturi sau poate adăuga culoare la compoziție sau nuci, ciocolată bucăți. După ce dați tortul la rece minim 5 ore, când îl scoateți, atenție, tăiați de jur împrejur cu un cuțit și apoi puneți cratița deasupra la flacăra de aragaz cca 2 minute sau mai puțin, fiindcă puteți verifica scuturând oala dacă tortul s-a dezlipit. Apoi, când simțiți că e gata de scos din cratiță puneți platoul pe cratiță și intorceti-l invers și scoateți tortul și ornați-l cu ce doriți.

6. Tort diplomat cu jeleu de portocale

Ingrediente rețetă tort diplomat cu jeleu de portocale

– 500 ml lapte

– 4 gălbenușuri

– 50 gr amidon

– 5 linguri zahăr

– 500 ml frișcă

– 10 g gelatina granule

– coajă de la o portocală ( bio dacă se poate)

– 2-3 plicuri cu zahăr vanilat

– 16 bucăți pișcoturi

– 150 ml suc de portocale

– 150 ml suc de portocale

– 2 linguri zahăr

– 1plic gelatină

– felii de portocale

jeleu

Mod de preparare tort diplomat cu jeleu de portocale

Se pune pe foc laptele, și se lasa să se înfierbânte, la foc încet.

Gălbenușurile se mixează cu zahărul și vaniliile, apoi adăugăm amidonul, și amestecăm ușor. Laptele fierbinte se toarnă în fir subțire peste

gălbenușuri și se amestecă în continuu. După ce am turnat laptele, se pune pe foc și se lasa să se îngroașe, amestecând în continuu.

Se ia cratița de pe foc , se acoperă cu o folie alimentară și se lasă la răcit. Între timp batem frișcă și hidratam gelatină.

Coajă de portocale se taie în bucățele mici. După ce să răcorit crema , se dizolvă gelatina și se adăugă la cremă, se amestecă foarte bine.

Se lasă la răcit apoi se încorporează frișcă bătută și coajă de portocală. Se ia o formă cu pereții detașabili , se așează pișcoturi înmuiate cu zeamă

de portocale. Crema obținută se toarnă peste pișcoturi și se dă la rece pentru o oră. Apoi se pregătește jeleul.

Cele 2 linguri de zahăr se amestecă cu plicul de jeleu și se toarnă zeamă de la portocale amestecând.

Se pune pe foc și se lasă un minut, se amesteca și se toarnă apoi peste tort. Se da iar la rece încă o oră. Deasupra se ornează cu felii de portocale.

7. Tort diplomat cu fructe de pădure

Ingrediente rețetă tort diplomat cu fructe de pădure

blat

6 ouă

6 linguri zahăr

6 linguri faina cernută,

1 praf de copt

crema

o budincă de vanile

4 linguri de zahăr

400ml lapte

5 g gelatină

300ml frișcă

cubulețe de fructe din conservă

ornat

300ml frișcă

2 linguri zahăr pudră

Mod de preparare tort diplomat cu fructe de pădure

tort diplomat cu fructe de padure

Pentru blat

Separăm albușurile de gălbenușuri, albușurile le mixam până se formează o spumă destul de densă, adăugăm zahărul treptat mixam în continuuare până se topește și se formează o spumă lucioasă, tare care nu curge. Adăugăm și gălbenușurile pe rând. apoi faina cernută și praful de copt și amestecăm ușor cu lingura de jos în sus.

Se coace în tavă unsă cu margarina și tapetata cu făină sau cu hârtie de copt, îl lăsăm să se răcească, îl tăiem în două pe orizontală și insiropam fiecare felie de blat cu sucul de la fructe

Pentru cremă

Punem gelatina la înmuiat în puțină apă pentru 10 minute, apoi o topim pe foc.

Preparăm budincă din lapte și zahăr, adăugăm gelatină, frișca o mixam și o incorporam în budincă călduță.

Umplem blaturile cu cremă și ornam cu frișcă mixată cu zahărul pudră.

8. Tort diplomat cu pișcoturi și ananas Excelent

Ingrediente rețetă tort diplomat cu pișcoturi și ananas Excelent

20 pișcoturi,

5 plicuri de gelatină de câte 5 g,

o cană cu zahăr,

1 litru de frișcă vegetală,

2 ouă,

un compot de ananas,

100 g stafide,

o esență rom,

fructe pentru ornat.

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat cu pișcoturi și ananas Excelent

Se pune gelatina la înmuiat, cu sucul din compotul de ananas, într-o crăticioara mică, astfel încât sucul să acopere stratul de gelatină uscată. Se pun ouăle, zahărul și cană de lapte să se fiarbă la baie de abur până aproape de consistența unei budinci. Se dă la rece.

1/2 l frișcă rece se bate și se amestecă cu budincă, esența de rom și stafidele și cu gelatină care s-a lichefiat pe o baie de abur.

O cratiță de tort se căptușește cu o folie de plastic și se pun la baza pișcoturile astfel să se formeze un blat, se însiropează cu restul de suc din compot și se pun peste ele și bucățile de ananas. Se adăugă frișcă cu geletina.

Se dă la frigider cam o oră și după aceea se scoate cu ajutorul foliei din cratiță și se pune pe un platou. Se ornează cu restul de frișcă și se pun la alegere fructe, ciocolată, etc. Se mai da la rece un pic.

9. Tort diplomat cu mure și ciocolată amăruie

Ingrediente rețetă tort diplomat cu mure și ciocolată amăruie

4 ouă

160 g zahăr

200 g faina

100 g cicocolata amăruie

1 plic prf de copt

Crema:

800 g mure

300 g brânză de vaci

500 ml frișcă lichidă

120 g zahăr

20 g gelatina

1 fiola esența de rom

50 g cicocolata amăruie

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat cu mure și ciocolată amăruie

Se pregătește întâi blatul: se bat ouăle cu zahărul, timp de 10 minute, cu mixerul, până se obține o spumă. Se adăugă treptat 4 linguri cu apă fierbinte. Faină se ameseca cu praful de copt și ciocolată amăruie rasă (pe razătoarea cu ochiuri mici- eu am mărunțit-o la robot). Se adăugă treptat în compoziția de ouă, amestecând cu o lingură, de sus în jos, să nu se lase spumă.

Se tapetează cu hârtie de copt o formă cu pereți detașabili și se toarnă compoziția pentru blat. Se pune tava în cuptor aproximativ 30 de minute, se face testul cu scobitoarea. Se scoate blatul și se lasă la răcit pe un grilaj, îndepărtând hârtia de copt.

Pentru cremă, se înmoaie mai întâi gelatina în 100 ml apă rece. Sucul de la mure, aproximativ 200 ml, se pune într-o crăticioara, împreună cu zahărul. SE pune crăticioara pe foc și se amestecă până se topește zahărul, iar când începe să fiarbă se oprește focul. Se adăugă gelatina și se amestecă cu un țel. Se lasa apoi să se răcească. Brânză de vaci se bate cu mixerul, apoi se toarnă peste ea sucul de mure, amestecând continuu. Va rezulta un amestec aproape lichid, nu vă speriați! :))

Se bate frișcă bine de tot până se întărește, ciocolată se dă pe razătoarea cu ochiuri mici. Se amestecă apoi amândouă cu brânză, se pune și esența de rom.

Se păstrează câteva linguri de cremă pentru a îmbrăca tortul, câteva linguri de frișcă pentru ornat și aproximativ 200 g mure pentru decor.

Blatul de tort se taie în două, se pune în formă cu pereți detașabili primul blat, jumătate de cremă, jumătate de mure, iar cremă, mure, apoi al doila blat. Se îmbracă cu cremă oprită, se orneza și se lasă la frigider câteva ore. Înainte de a tăia tortul se scoate cercul detașabil.

10. Tort diplomat „tigrat” cu ciocolată amăruie

Ingrediente tort diplomat „tigrat” cu ciocolată amăruie

Pentru blat:

6 ouă

12 linguri de zahăr

12 linguri de făină

1/2 linguriță praf de copt

3 linguri apaPentru însiropat:

1 lingura zahăr

2 lingurițe esența de rom

150 ml apă

Pentru crema:

500 ml frișcă ( smântână dulce pentru frișcă)

6 ouă

18g gelatină

1/2 cana zahăr dacă folosiți frișcă îndulcită

200g ciocolată amăruie

250 ml lapte

tort diplomat tigrat

Mod de preparare tort diplomat „tigrat” cu ciocolată amăruie

Prima dată facem blatul. Batem albușurile spumă tare, adăugăm rând pe rând zahărul și mixam bine până acesta se topește. Apoi adăugăm gălbenușurile unul câte unul, amestecând după fiecare. Scoatem mixerul din funcțiune , folosim lingura de lemn și adăugăm treptat faina amestecată cu praful de copt. Coacem blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt ( dimensiuni aproximative 36×38), timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multă siguranță facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, îl lăsăm să se răcească și apoi îl tăiem în două. Se pot face și 2 blaturi, se împarte compoziția în două, se coace un blat și apoi din cealaltă jumătate celălalt blat.

Puteți să faceți orice tip de blat sau să folosiți pișcoturi.

Pentru sirop amestecăm ingredientele , le punem să fiarbă câteva minute apoi lăsăm la răcit.

Crema:

Gălbenușurile se freacă cu zahărul și apoi se adăugă treptat laptele. Punem crăticioara pe baie de abur și amestecăm până se îngroașă. Apoi adăugăm gelatina dizolvată în apă rece. Amestecăm până se dizolvă complet în lichidul fierbinte.

După ce s-a dizolvat gelatină, împărțim compoziția în două și în prima jumătate adăugăm 200g de ciocolată .

Amestecăm până se dizolvă și lăsam deoparte. Batem albușurile spumă, așezăm blatul în tavă , îl înconjurăm cu un cadru metalic. Insiropam blatul apoi batem frișcă. Verificăm cremă și dacă este călduță o punem ( prima parte de cremă) într-un vas și adăugăm treptat jumătate din cantitatea de frișcă. Mixam mereu , la sfârșit adăugăm jumătate din cantitatea de spumă. Adăugăm câteva picături de esență de vanilie.

Pentru crema de ciocolată procedăm la fel. Punem crema călduță într-un vas mai mare și adăugăm treptat restul de frișcă și spumă de ou. Mixam bine.

Cum realizăm aspectul tigrat: Punem un polonic ( sau o lingură mai adâncă) de crema albă în mijlocul blatului însiropat. Apoi peste crema albă o lingura de cremă de ciocolată. Repetăm până se termină cremele. Nu apăsați, crema se va revarsă spre margini singura.

Acoperim cu celălalt blat, insiropam și băgam la rece 3-4 ore. Ornam cu frișcă sau cu glazură.