2007 – anul marilor reuniuni

Apropo.ro / 18.12.2007, 09:58
2007 - anul marilor reuniuni
De la Led Zeppelin, The Police, Genesis, Spice Girls si Sex Pistols la Boyzone, putine grupuri legendare au rezistat anul acesta tentatiei de a se reuni.

"Sper sa mor inainte de a imbatrani", cantau cei de la The Who in 1965. La 42 de ani dupa, refrenul nu mai este de actualitate: de la Led Zeppelin la The Police, Genesis si Sex Pistols, putine grupuri legendare au rezistat, anul acesta, tentatiei de a se reuni.

Potrivit AFP, doua motivatii pot explica nebunia reunirilor: cautarea tineretii eterne, ecou al celebrului vers al lui Neil Young "Rock and Roll Will Never Die" ("Rock’n’roll-ul nu va muri niciodata") si atractia banilor, demna de celebra fraza a lui Frank Zappa "We’re Only in It For the Money" ("Nu facem asta decat pentru bani").

Led Zeppelin sunt un exemplu, cu concertul sustinut saptamana trecuta la Londra, dupa doua reuniri scurte in interes caritabil, in 1985 si 1988.

Cantaretul Robert Plant a afirmat ca acest concert unic nu va fi urmat de un turneu, dar chitaristul Jimmy Page si basistul John Paul Jones au fost mai putin categorici. Ca un semn, tobosarul John Bonham, decedat in 1980, a fost inlocuit in timpul acestui concert de fiul sau, Jason.

The Police au fost cei care, la inceputul anului 2007, au dat tonul miscarii, anuntandu-si reintoarcerea pe scena, sau mai bine zis, incheierea anului sabatic inceput in 1984 (grupul nu si-a anuntat niciodata oficial ca s-a despartit n.red.). Turneul mondial al trio-ului format din Sting, Stewart Copeland si Andy Summers va continua si in 2008.

In aceeasi categorie demna de filmele "Intoarcere spre viitor", Genesis a inceput anul acesta primul sau turneu din 1993. Este vorba de cea de-a doua formula a trupei Genesis, cu Phil Collins, Tony Banks si Mike Rutherford, dar fara Peter Gabriel, care a parasit grupul in 1975.

De cealalta parte, The Who au continuat turneul mondial inceput in 2006. La sfarsitul anului 2006, The Who au lansat "Endless Wire", primul album de studio al trupei din ultimii 25 de ani. Nu au mai ramas decat doi membri din formula originala, cantaretul Roger Daltrey si chitaristul Pete Townshend, acestia fiind acompaniati la tobe de Zak Starkey, fiul lui Ringo Starr, fostul membru Beatles.

In turneu au plecat si Iggy Pop and The Stooges, dar si fostii membri ai trupei The Doors, Ray Manzarek si Robbie Krieger, care s-au reunit sub numele de Riders on the Storm, ei fiind acompaniati de cantaretul Brett Scallions.

Membrii trupei Sex Pistols au ramas la fel de "incisivi si plini de vitalitate" ca si in urma cu 30 de ani, au fost de parere criticii din presa britanica dupa concertele din noiembrie, din cadrul mini-turneului cu care au sarbatorit trei decenii de la lansarea primului album al formatiei, "Never Mind the Bollocks – Here’s the Sex Pistols".

Sly and Family Stone, Black Sabbath (sub numele Heaven and Hell) si Eagles au revenit si ei pe scena muzicii internationale in ultimele luni.

Artistii cvincvagenari si sexagenari nu au fost singurii atinsi de fenomenul reunirilor. Lor li se alatura trupe din anii ’80 si ’90 precum Van Halen, Rage Against the Machine, The Smashing Pumpkins, The Verve,
The Happy Mondays, Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine si Spice Girls, care si-au lansat turneul mondial pe 2 decembrie.

AFP remarca faptul ca este straniu sa vezi spectatori de toate varstele la concertele celor mai in varsta dintre aceste grupuri, semn ca muzica lor traverseaza peste generatii. Vorbind dintr-un punct de vedere mai prozaic, cei mai vechi fani ai lor au imbatranit si puterea lor de cumparare actuala le-a permis sa-si cumpere bilete cel mai adesea foarte scumpe la aceste concerte.

Nostalgia poate parea incompatibila cu esenta rock-ului, dar ea poate fi exploatata. Potrivit revistei americane Forbes, veteranii de la Rolling Stones sunt muzicienii care au castigat cei mai multi bani in perioada iunie 2006 – iunie 2007, cu 88 de milioane de dolari, majoritatea incasati in urma turneului "A Bigger Bang".