5 criterii esențiale pentru alegerea unor boxe profesionale

Apropo.ro / 26.10.2021, 17:35
5 criterii esențiale pentru alegerea unor boxe profesionale

Te-ai putea gândi că o pereche de boxe profesionale este utilă doar în studiourile de înregistrări, pe scene sau în săli de evenimente. Totuși, niște boxe profesionale se pot dovedi utile și în casele melomanilor sau a celor care își doresc un sunet perfect atunci când se uită la un film sau ascultă muzică.

Este adevărat că boxele profesionale sunt destul de costisitoare, însă prețul este unul justificat, grație clarității și puterii.  Un astfel de set de boxe poate fi perfect pentru organizarea unor concerte în aer liber, pentru asigurarea unei atmosfere perfecte în restaurante, baruri și cafenele sau pentru orice altă situație în care calitatea sunetului este importantă.

Cum alegi, însă, boxele perfecte?  Care sunt criteriile de care trebuie să ții cont?

Achiziția unor boxe profesionale trebuie să țină cont de următoarele 5 criterii:

 

  1. Amplificarea. În funcție de modul în care se face amplificarea boxele pot fi active sau pasive. Cele active include amplificatoare și procesoare interne de semnal și au marele avantaj de a se conecta aproape instant la sursa de sunet. În general, acestea sunt ideale pentru cei care nu doresc să se complice făcând tot felul de conexiuni. Boxele pasive, în schimb, necesită conectarea la un procesor extern de sunet și la un amplificator extern. Sunt potrivite pentru spatiile publice, sălile de spectacole sau sălile de conferințe.

 

  1. Puterea. Pentru cei care doresc să asculte muzică în confortul propriei case puterea nu este atât de importantă. Pentru cei care doresc să organizeze evenimente însă, este esențială. O putere mai mare înseamnă o claritate mai mare la un volum generos. Puterea se măsoară în W RMS iar valoarea pe care o găsești în specificațiile boxelor este împărțită la toate boxele din set.

 

  1. Impedanță și răspunsul în frecvență. Sunt factori importanți de care toți profesioniștii țin cont. Regula de bază este simplă: impedanța boxelor nu trebuie să fie mai mică decât impedanța amplificatorului, însă nu trebuie să fie nici foarte mare.

 

  1. Conectivitatea. Asigură-te că boxele pot fi conectate la dispozitivele de la care vrei să obții sunetul. Există mai mulți conectori populari, cum ar fi SpeakOn (întâlnit la boxele pasive) sau XLR (întâlnit la cele active). De asemenea, sunt populare porturile TRS (Jack).

 

  1. Materialele din care sunt realizate incintele. Incintele sunt cutiile care adăpostesc difuzoarele și pot avea un important cuvânt de spus în ceea ce privește calitatea sunetului. Acestea pot fi realizate din lemn sau dintr-un plastic foarte rezistent. Părerile în ceea ce privește calitatea sunt destul de împărțite, foarte mulți oameni considerând că incintele din lemn sunt cele mai bune, deoarece asigură un sunet plin, în timp ce alții consideră plasticul mai potrivit, deoarece este mai ușor de personalizat.

 

În momentul în care achiziționezi boxe profesionale trebuie să ai în vedere și producătorul. Există câteva nume care s-au remarcat de-a lungul timpului prin calitate, însă există și producători noi care construiesc boxe profesionale.