5 sfaturi esențiale de etichetă la masă

De: Mihaela Enache / 27.08.2013, 11:00
5 sfaturi esențiale de etichetă la masă
Cui îi pasă de eticheta la masă? Viața desfășurându-se într-un ritm atât de alert, celor mai mulți dintre noi nu le pasă cum mănâncă. Stăm cu picioarele pe măsuța de cafea, ne uităm la TV, vărsăm musă și împrăștiem firimituri peste tot și nu ne deranjăm în privința tacâmurilor pe care le folosim.

Dar dacă ai de gând să iei cina în oraș sau să inviți pe cineva la tine, asigură-te că pui în aplicare aceste sfaturi privind eticheta la masă, fără greșeală.

1. Fără clincănit

Una dintre cele mai mari gafe pe care le poți face la masă este să ciocnești furculițele și lingurile de farfurie în timp ce mănânci. Sigur, nu poți să nu scoți nici un sunet. Dar să scoți în mod constant un „cling-cling” cu tacâmurile, mai ales atunci când ești la ultimele bucățele, este enervant pentru cei din jur.

2. Plasarea tacâmurilor

După cum probabil știai deja, eticheta la masă nu este niciodată completă fără procedura complicată de „unde-să-așezi-ce”. Această etichetă la masă este valabilă atât pentru gazde, cât și oaspeți. Știai că, potrivit stilului american de etichetă la masă, toate cuțitele sunt pe dreapta, cuțitele și servețelele sunt pe stânga, bolurile de supă și farfuriile de servit în centru, paharele de vin în dreapta sus și farfurioarele pentru unt în stânga sus? Găsim această etichetă de luat masa foarte interesantă…

3. Semnalele șervetului

Nu ți-ai fi imaginat că șervetul ar putea avea un loc important în eticheta la masă, corect? Ei bine, actualizează-ți această informație. Semnalul pentru toată lumea că e momentul să începi să mănânci este atunci când gazda desface șervetul și îl pune în poală. Și când ai terminat de mâncat, o indicație a etichetei potrivit de urmat ar fi să așezi șervetul pe masă, niciodată pe scaun sau pe farfuria folosită.

4. Toastul

Am văzut această etichetă în filme, dar nu o urmăm niciodată cu succes, nu-i așa? Acum este șansa ta să ții cont de ea și să-ți impresionezi invitații sau gazda. În afară de ridicarea paharului când toastul este ținut, trebuie să urmezi eticheta de masă de bază de a nu savura vinul înainte de toast. În final, lustruiește-ți eticheta la masă completând toastul cu complimente sau aplauze ori de câte ori este necesar.

5. Sfârșitul cinei

Cu toții gândim, de obicei: „Hei, ce-i așa mare scofală cu eticheta de masă la încheierea unei cine?” Dar, doamnelor și domnilor, trebuie să țineți minte această regulă a etichetei pentru a nu încheia o masă într-un mod nepoliticos la cina-petrecere pe care ai organizat-o. Pentru a informa pe toată lumea că ai terminat masa, pune furculița cu dinții în sus și cuțitul într-o poziței de ora cinci, cu capetele orientate spre ora zece pe farfurie. De asemenea, nu uita că eticheta de bază impune să mulțumești gazdei sau invitaților când cina se termină.