7 alimente care ar trebui consumate în fiecare zi

De: Dragos Tanase / 12.05.2014, 11:30
7 alimente care ar trebui consumate în fiecare zi
Din nefericrie, numărul substanțelor nocive din alimente crește. Putem fie să eliminăm în totalite alimentele care prezintă pericole ascunse, fie să compensăm mâncând variat și sănătos.

Varietatea în alimentație este cheia unei sănătăți de fier, dar și a unei siluete de invidiat. Specialiștii recomanda produse cât mai bogate în antioxidanți:

1) Cereale sau paste din faina integrală

Produsele din faina integrală conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât variantele lor rafinate, motiv pentru care ar trebui să le alegem pe primele. Consumul de cereale integrale sau de paște din faina integrală ajuta la reducerea riscului apariției bolilor de inimă, iar fibrele conținute reglează nivelul colesterolului. Mai mult, aduc și beneficii asupra tensiunii arteriale. Atenție, însă! Dacă mănânci cereale sau paste integrale… atunci renunță la pâine! Iaurtul, legumele și fructele pot fi consumate concomitent atât cu cerealele, cât și cu paste.

2) Ouă

Ouăle sunt o sursă bogată de luteina, un antioxidant care protejează ochii. Chiar dacă și spanacul conține luteina, antioxidantul din ouă este absorbit de trei ori mai bine decât cel din planta verde.

3) Fasole

Anumite varietăți de fasole uscată au niveluri ridicate de antioxidanți. Printre acestea se număra fasolea roșie, fasolea chili și fasolea neagră, care are de trei ori mai mulți antioxidanți și o capacitate mult mai mare de protecție împotriva radicalilor liberi față de fasolea deschisă la culoare.

4) Iaurt

Aproximativ 230 de mililitri de iaurt simplu oferă cel puțin 25% din doză zilnică necesară de vitamina B2, exact tot atât cât oferă 230 de spanac fiert. Totuși, iaurtul grecesc este mai recomandat pentru silueta pentru că are un conținut proteic mai ridicat.

5) Ulei de răpită

Uleiul de răpită este bogat în alfatocoferol, un antioxidant care ajută organismul să țină sub control grăsimile „rele” LDL, responsabile de creșterea colesterolului.

6) Lapte organic

Laptele, în formă sa neprocesata, proaspătă, de la „coada vacii” cum se spune, este bogat în antioxidanți, precum vitamina B, caroteonizi și luteina. De ce lapte organic? Pentru că nutrițional, laptele unei vaci hrănita cu iarba este cu 40-50% mai concentrat în antioxidanți decât laptele unei vaci hrănite cu suplimente.

7) Îndulcitori naturali

Înlocuiți zahărul cu îndulcitori naturali. Cu miere, zahăr brun (dar să aveți siguranță că este brun), melansa sau sirop de arțar. În felul acesta, introduci în organism echivalentul antioxidanților obținuți dintr-o mână de nuci sau de fructe de pădure.