8 tradiţii de Crăciun din jurul lumii. Cina festivă cu pui prăjit Kentucky, Japonia- FOTO

De: Cristiana Trifu / 20.12.2017, 16:37
8 tradiţii de Crăciun din jurul lumii. Cina festivă cu pui prăjit Kentucky, Japonia- FOTO
Cât ai clipi, Crăciunul te duce cu gândul la timpul petrecut alături de familie şi de prieteni, acasă. Şi nu doar prezenţa celor dragi te leagă de acest moment din an. Tradiţiile româneşti păstrate şi retrăite atunci, în jurul bradului, sunt cele care vă adună acasă an de an.

Cum e sărbătorit însă Crăciunul în alte colţuri de lume? Ce tradiţii comune sau diferite sunt respectate dincolo de graniţe? Echipa momondo.ro a căutat răspunsurile şi a pus pe hârtie o serie de tradiţii culese de pe tot mapamondul. Cele mai multe nu seamănă cu nimic din cele cu care te-ai obişnuit în prag de Ajun.

Festivalul Lampioanelor Gigantice, Filipine

Festivalul Lampioanelor Gigantice (Ligligan Parul Sampernandu) are loc în fiecare an în duminica dinaintea Ajunului Crăciunului, în oraşul San Fernando, „Capitala Crăciunului” din Filipine. Festivalul atrage spectatori din toată ţara şi lumea. 11 sate (barangays) iau parte la festival şi competiţia este acerbă, fiecare străduindu-se să construiască cel mai impresionant lampion. Ca să ajungi aici, ia în calcul faptul că îţi trebuie câteva economii serioase pentru un zbor din Bucureşti spre Manila şi înapoi şi răbdarea cuvenită pentru aproximativ 16 ore de călătorie. Află când e cel mai bun moment să rezervi un bilet spre Manila.

Cina de Crăciun cu pui prăjit Kentucky, Japonia

Crăciunul nu a fost niciodată un eveniment extraordinar în Japonia. În afară de câteva tradiţii laice mai cunoscute, precum cadourile şi decoraţiunile luminoase, Crăciunul rămâne o noutate pentru cei mai mulţi japonezi. Însă o nouă tradiţie a apărut recent: sărbătorirea Crăciunului cu pui prăjit de la KFC. Meniul festiv din acest an va fi prezentat pe site-ul KFC Japonia şi, chiar dacă nu înţelegi japoneza, pozele vorbesc de la sine. Un zbor spre Tokyo are aproximativ aceeaşi durată ca zborul spre Manila, dar costul biletelor poate fi la jumătate de preţ. Află când să rezervi zborul şi să faci economii.

Cei 13 Moşi Crăciuni din Islanda

În Islanda, în cele 13 zile până la Crăciun, 13 personaje asemenea unor troli poznaşi ies afară să se joace. Îmbrăcaţi în costume tradiţionale islandeze, aceştia sunt destul de vicleni şi numele lor ne arată ce tip de probleme ne aduc. Moş Crăciunii vizitează copiii din Islanda înainte de Crăciun, pe parcursul a 13 nopţi. În fiecare noapte din Yuletinde, copiii îşi pun cea mai bună încălţăminte lângă geam şi câte un Moş Crăciun diferit lasă daruri pentru cei cuminţi şi cartofi stricaţi pentru cei obraznici. Islanda face cu ochiul tot mai multora dintre noi iar un zbor spre Reykjavik este mai ieftin şi mai scurt ca durată decât cele menţionate mai sus. Află când să plănuieşti o călătorie în Islanda, în ţara care, deşi se află în Europa, te transpune în basmele albe ca zăpada.

Măturile din Norvegia

Norvegia este ţara unde oamenii îşi ascund măturile de Crăciun. Este o tradiţie veche de multe secole, când oamenii credeau că vrăjitoarele şi spiritele rele ies afară în Ajunul Crăciunului şi caută mături cu care să zboare. Chiar şi în zilele noastre, oamenii îşi ascund măturile în locul cel mai sigur din casă pentru a nu putea fi furate. Şi tu te poţi ascunde pentru câteva zile în acest colţ fantastic din nordul continentului, al cărui zbor – din Bucureşti spre Oslo şi înapoi – este cel mai accesibil ca preţ şi durată din întreaga listă dacă îl rezervi din timp.

Aprinderea menorei de Hanuka, Washington, D.C.

Hanuka, „Sărbătoarea Luminilor”, este sărbătorită pe teritoriul american printr-un eveniment elaborat, care are loc pe o scenă naţională. Din 1979, o menoră uriaşă de 9,1 metri a fost ridicată pe terenul Casei Albe, pe durata celor opt zile şi opt nopţi ale sărbătorii Hanuka. La ceremonia din Washington au loc discursuri, muzică, activităţi pentru copii şi, desigur, aprinderea menorei. Da, ai încă un motiv să mergi în Washington, D. C. dincolo de filmele cu misiuni imposibile pe care le-ai văzut. E posibil să ajungi aici cu un zbor care durează în medie o jumătate de zi şi costă aproape cât un zbor spre Tokyo. Află când e cel mai bun moment să plănuieşti o călătorie aici.

Crăciun pe role în Venezuela

Iubeşti Crăciunul, dar crezi că poate fi şi mai bun când ai unde să te dai pe role? Dacă răspunsul tău este da, vizitează oraşul Caracas din Venezuela. În Ajunul Crăciunului, locuitorii oraşului merg la biserică dimineaţa devreme – până aici, totul este normal – dar, din motive cunoscute doar de ei, merg cu rolele. Această tradiţie unică este atât de populară în oraş încât pe străzi este interzisă circulaţia maşinilor, ca oamenii să poată veni pe role până la biserică în siguranţă. Te gândeşti deja cum ar arăta bagajul tău cu o pereche de role în plus? Află că pentru un zbor din Bucureşti spre Caracas şi înapoi ai nevoie de cam la fel de multe ore de zbor şi economii făcute ca pentru Manila. Descoperă cum să rezervi călătoria ta spre Venezuela cât mai bine aici.

Ziua Lumânărilor, Columbia

„Ziua Lumânărilor Mici” (Día de las Velitas) marchează începutul sărbătorilor de Crăciun în Columbia. În cinstea Fecioarei Maria şi a Concepţiei Imaculate, oamenii pun lumânări şi lampioane din hârtii la ferestre, balcoane şi în curtea din faţa casei. Tradiţia lumânărilor s-a răspândit şi acum oraşe din toată ţară sunt luminate de aranjamente complexe. Ca să ai parte de un Crăciun aparte pe tărâmul Americii de Sud, regula de mai sus se aplică şi aici – rezervă din timp zborul spre Armenia, exersează-ţi răbdarea şi, între timp, spaniola pentru un zbor de aproximativ o zi întreagă spre Columbia.

Alaiul de lumini, Toronto

Dacă locuieşti în Toronto n-ai cum să scapi de vestea că sezonul sărbătorilor de iarnă a început. Aşa-numitul eveniment anual „Cavalcada Luminilor” a avut loc pentru prima dată în 1967 iar la vremea aceea dorea să comemoreze recent construita Primărie şi Piaţă Nathan Philips. Piaţa, împreună cu bradul de Crăciun, sunt iluminate de peste 300.000 de becuri LED la lăsarea amurgului şi sunt lăsate la datorie până la ora 23:00, de la deschiderea sezonului şi până în noaptea de Anul Nou. Dacă nu locuieşti în Toronto, cu atât mai bine – poţi trăi această experienţă în următoarea ta vacanţă, dar pregăteşte-ţi călătoria din timp, chiar dacă acum nu mai ai grija obţinerii vizei iar un zbor spre Toronto e de două ori mai ieftin şi rapid decât cel spre Armenia, Columbia.