Lucy Liu – Dr. Watson… în fustă

De: Mioara Tronaru / 17.11.2012, 09:00
Lucy Liu - Dr. Watson... în fustă
Celebrii Sherlock Holmes şi Dr. Watson îşi încep iarăşi investigaţiile, în fiecare joi, pe AXN, în noul serial ”Elementary”, tradus în română ”Sherlock Holmes şi Dr. Watson”.

De această dată, eroii noştri au dat Londra pe New York, secolul 19 pe secolul 21, iar Dr. Watson e pentru prima dată femeie! Despre cum fac faţă acestor schimbări, ne povestesc în exclusivitate actorii care-i interpretează: Lucy Liu – Dr. Watson şi Jonny Lee Miller – Sherlock Holmes.

– O femeie îl interpretează pe Watson. Cum te simţi în postura asta?

Lucy Liu: Grozav! Nu simt presiune. Cred că este minunat să fim pionieri şi să încercăm ceva diferit. Dacă pot să fac parte din aşa ceva, de ce n-aş face-o? Există atâtea roluri minunate pentru bărbaţi, încât întotdeauna va fi grozav să explorezi, să descoperi şi să reinventezi ceva, dar să şi păstrezi esenţa rolului.

– Care a fost prima ta reacţie când ai citit episodul pilot şi ai aflat că abstinenţa o să joace un rol important în dezvoltarea personajelor?

Jonny Lee Miller: Acel element m-a atras foarte mult. Intotdeauna am simţit că personajele care au probleme sunt mai distractive, mai ales dacă încerci să echilibrezi asta cu faptul că personajul e un geniu într-un anumit domeniu şi nu se simte foarte confortabil cu chestia asta. Asta duce la relaţia pe care o au Holmes şi Watson. A fost o ocazie în plus să dezvolt partea întunecată. Este ceva mai îndrăzneţ, cum oamenii nu văd de obicei la televizor. Sunt încântat de asta.
LL: Cred că personajele „stricate” au un element de mister, iar CBS îşi asumă un mare risc permiţând acest lucru. Să aibă pe cineva care are o istorie când vine vorba de consumul de droguri sau orice altă dependenţă, şi să-i dea o asistentă de reabilitare. Cred că există ceva întunecat în acest lucru, iar asta ne permite să mergem în mai multe direcţii. Watson este un personaj care se ascunde în spatele lucrurilor pe care trebuie să le înfrunte, şi anume trecutul ei, de ce a fost dată afară şi acuzaţia de malpraxis. Atunci şi-a pierdut integritatea şi respectul de sine. Ea este de fapt mai nesigură decât pare, iar Sherlock vede asta. Ea încearcă să-l ajute, dar de fapt acest lucru este numai pentru a-şi distrage atenţia de la propria ei viaţă. Insă nu toţi oamenii îl ştiu pe Holmes din poveşti şi nu ştiu că el fuma opiu, aşa că este drăguţ să putem spune că totul se bazează pe lucruri deja existente şi că nu le inventăm noi.
JLM: Cred că publicului îi place să se identifice şi cu oamenii care trec prin diverse greutăţi, care încearcă să fie cea mai bună variantă a lor posibilă. Dacă ai pe cineva care este un detectiv genial, este mult mai interesant să vezi cum se luptă cu acest lucru uneori.
LL: Cred că ideea de recidivare este grozavă, pentru că îţi dă ocazia să cazi, iar oamenii cad tot timpul şi vor să vadă că te ridici. Acesta este un aspect important al meseriei de actor, să nu joci pe aceeaşi linie tot timpul. Ai ocazia să cazi şi să te ridici.

– Sherlock Holmes este foarte deştept. Te-a intimidat acest aspect?

JLM: Din fericire, nu scriu eu scenariul, ceea ce e un lucru bun. Imi place felul în care Rob (Doherty) scrie şi am încredere maximă în el. Imi plac scenariile sale. Este un sentiment grozav să ştii că te poti baza pe asta şi că ai aceste cuvinte minunate de rostit. Este un sentiment grozav. E drăguţ să te prefaci că eşti inteligent.

– Cum crezi că mutarea acţiunii la New York schimbă elementul „Sherlock” al serialului?

LL: Aduce ceva diferit, este o schimbare binevenită. Cred că oamenii pot relaţiona cu acest lucru. Oamenii înţeleg New York-ul. Oraşul are o anumită energie, vitalitate şi originalitate. Este grozav faptul că Jonny e acolo şi Holmes e un britanic care locuieşte în New York.
JLM: Cred că nu se află în elementul său şi asta e bine. Dar Sherlock Holmes se adaptează uşor, iar pentru el, locul în care se află nu îl afectează, ci mai degrabă felul în care lumea, oamenii, reacţionează la prezenţa sa. Mi se pare că New York are multe în comun cu Londra secolului 19, în ceea ce priveşte intensitatea şi sentimentul de oameni diferiţi aflaţi în acelaşi loc. Nu credeţi?

– Va exista o relaţie romantică între cele două personaje?

LL: Când am filmat episodul pilot, nu era în scenariu. Când chimia dintre cele două personaje s-a dezvoltat în felul în care a făcut-o, nu era ceva scris. Cred că vom dezvolta totul într-un fel imprevizibil, chiar şi pentru noi. Dacă se transformă în ceva plin de atracţie cred că mulţi telespectatori vor vrea să ne urmărească. Nu este despre crime în fiecare săptămână. Crearea unei relaţii mai intime între telespectaori şi personaje este motivul pentru care oamenii ne privesc. Nu pentru că există un mister nou în fiecare săptămână. Cred că există deja o anumită chimie între cei doi. Nu ştiu dacă este neapărat romatică, dar există o anumită tensiune între ei, un conflict, iar asta întotdeauna creează ceva interesant. Fie că se înţeleg sau nu, fie că sunt de acord sau nu, în fiecare săptămână oferă ceva nou.
JLM: Se ceartă destul de des în episodul pilot. Cred că este un punct de început grozav pentru personaje.
LL: Ştiu că producătorii au spus că nu vor să se îndrepte spre o relaţie romantică. Cred că într-un fel, dacă Holmes şi Watson vor fi împreună, mulţi fani vor fi dezamăgiţi. Este foarte ciudat. In televiziune, aceste seriale sunt grozave datorită imprevizibilului, dar în acelaşi timp, trebuie să existe ceva între cele două personaje care să-i atragă pe oameni, fie că este vorba de doi bărbaţi sau de un bărbat şi o femeie. Chimia nu cred că are vreo legătură cu genul, însă când vine vorba de o relaţie romantică, se pare că totuşi nu merg în acea direcţie, din câte ştiu eu cel puţin.

– Deci o să fie mai degrabă ca Robin pentru Batman? Invaţă ceva de la el?

JLM: Imi place că, în cărţi, Watson învaţă de la Holmes şi Holmes îl ghidează şi îi arată diverse lucruri. In „Hound of the Baskervilles”, Watson e pe cont propriu. Il trimite la Dartmoor singur în prima jumătate a cărţii. Mi s-a părut interesant să fie mai degrabă egali. El chiar o să aibă nevoie de cunoştinţele ei de medic, iar asta creează o anumită egalitate.
LL: Uneori, iau un personaj precum Watson şi atât în filme, cât şi în seriale, îl transformă în ajutorul lui Holmes, şi el nu era aşa, asta e un fel de caricatură a lui. In serialul nostru, nu e deloc aşa. Watson are defectele ei şi e „stricată”, dar nu este în plan secundar. Cred ca e o greşeală ca cineva să se gândească că vom crea acel personaj, nu mi-ar plăcea să interpretez aşa ceva.

– Sunteţi fani Sherlock Holmes? Aveţi răufăcători clasici, ca Moriarty, pe care abia aşteptaţi să-i întâlniţi în serial?

JLM: Da. Am citit toată literatura cu Holmes şi mi-am dat seama cât de grozav era Conan Doyle la crearea şi inventarea personajelor. Chiar şi cele mai mici sunt atât de vii şi sunt atât de multe, atât de amuzante. Ar fi grozav dacă am putea face cel puţin jumătate din toate astea în serialul nostru. Simt că dacă asta s-ar întâmpla, cu siguranţă am fi pe drumul cel bun.
LL: Când eram mai tânără nu am citit poveştile. Dar acum cred că sunt incredibil de moderne şi pline de adrenalină, te prind. Aventurile din ele şi nivelul de detaliu la care se lucrează te fac să nu mai laşi cartea din mână. Chiar nu poţi, şi nu numai pentru că e temă pentru acasă, ci pentru că sunt absolut fantastice. Sunt puţin supărată pe părinţii mei pentru că nu mi-au făcut cunoştinţă mai devreme cu aceste poveşti.

– Există lucruri anume din cărţi pe care vreţi să le vedeţi în serial?

LL: Vreau să fiu sigură că personajele îşi păstrează inteligenţa şi curiozitatea. Iar Rob a reuşit acest lucru. Există şi un sentiment de uşurinţă, dar nu pentru a trage lucrurile în jos. Cred că asta este important. Multe dintre serialele de pe micul ecran şi filme au tendinţa să simplifice lucrurile, iar publicul nu apreciază asta. Oamenilor le place când nu ştiu exact ce se întâmplă şi trebuie să pună lucrurile cap la cap. Este grozav să fii implicat în ceva diferit.

– Există vreun actor pe care-l vreţi invitat în serial?

LL: Sunt mulţi oameni pe care am vrea să¬-i avem. Dar mai întâi, cred că vor încerca să ne dezvolte pe noi ca personaje. Acest lucru va fi de ajutor, pentru că astfel, publicul va avea o bază pe care va putea construi. Există atâţia actori care aş vrea să fie invitaţi, că nici nu ştiu de unde să încep. Avem un coleg de vis chiar acum, Aidan Quinn, care este fenomenal şi minunat, suntem foarte norocoşi că e alături de noi. Suntem trei, dar întotdeauna e loc pentru mai mulţi.

Adaptare de Mioara Tronaru
FOTO: © 2012 CBS Studios Inc. All Rights Reserved

Literatură
Sherlock Holmes este un detectiv particular creat în 1887 de Sir Arthur Conan Doyle. Este probabil cel mai faimos detectiv fictiv şi, desigur, unul dintre cele mai cunoscute şi universal recunoscute personaje literare. Conan Doyle a scris 4 romane şi 56 de povestiri sau nuvele în care apare acesta. Aproape toate sunt povestite de doctorul John H. Watson, prietenul şi biograful lui Holmes, cu excepţia a două dintre ele, narate de însuşi Sherlock Holmes şi alte două, scrise la persoana a treia.

Cinema
Sunt 26 de filme şi 6 seriale TV care-l au ca personaj principal pe Sherlock Holmes. Ultima producţie, pentru marele ecran, numită chiar „Sherlock Holmes”, a apărut în 2009, în regia lui Guy Ritchie, avându-i în cele două roluri principale pe Robert Downey Jr. şi Jude Law. Inainte de „Elementary”, cu Jonny Lee Miller şi Lucy Liu, au mai interpretat Ian Richardson şi Robin Laing cuplul detectivilor în serialul „Murder Rooms: The Dark Beginnings of Sherlock Holmes” din 2000.