A murit actorul Jean-Paul Belmondo

De: Andra Voiculescu / 06.09.2021, 18:55

Actorul francez Jean-Paul Belmondo s-a stins din viață la 88 de ani, a anunțat avocatul său, citat de Le Parisien.

Născut pe 9 aprilie 1933, în Neuilly-sur-Seine (Hauts-de-Seine) într-o familie de artiști, ca fiu al renumitului sculptor francez Paul Belmondo și al unei pictorițe, Belmondo a studiat la Conservatoire National Superieur d’Art Dramatique (CNSAD). După spectacolele minore, a debutat pe ecran în “À pied, à cheval et en voiture” (1957), dar episoadele cu participarea sa au fost tăiate înainte de lansare. Cu toate acestea, rolul revoluționar din “Breathless” (1960) al lui Jean-Luc Godard l-a făcut una dintre figurile embelmatice ale New Wave-ul francez.

De la mijlocul anilor ’60 Belmondo – poreclit Bébel de publicul francez – a devenit o mare vedetă de comedie și acțiune în Franța. Urmând exemplul lui Alain Delon, el și-a fondat propria companie de producție Cerito, numită după numele de fată al bunicii sale.

În 1989 a primit premiul Cesar pentru interpretarea sa în “Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

La rândul său, președintele Franței l-a distins cu ordinul Legiunii de Onoare.

Belmondo avea o fiica, Florence, și un fiu, Paul. Fiica sa mai mare, Patricia, a murit într-un incendiu în 1993, la vârsta de 40 de ani. Niciunul dintre copiii săi nu a devenit actor, deși fiul său, Paul, a avut un rol episodic în “Itinéraire d’un enfant gâté” (1988).

Sursa foto: HEPTA

Citește și: Belmondo nu mai poate? S-a despărțit de iubită! (apropotv.ro)