A murit Liliana Tomescu, actriță stabilită în Suedia

De: Ana Obretin / 22.10.2021, 14:32
A murit Liliana Tomescu, actriță stabilită în Suedia

Actrița de teatru și film Liliana Tomescu, stabilită în Suedia de mai mulți ani, a murit la vârsta de 92 de ani.

Artista s-a născut pe 12 august 1929 și a fost absolventă a Institutului de Artă Dramatică. Actriță a Teatrului Nottara din București timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a avut, în România, o carieră impresionantă în teatru și în film, jucând alături de mari actori ai scenei românești precum Lucia Sturdza Bulandra, Beate Fredanov,  George Constantin, Ion Lucian, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Ion Dichiseanu, Constantin Codrescu, potrivit unui anunț al Institutului Cultural Român din Stockholm.

Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori. În 1964, Lilianei Tomescu i s-a acordat titlul de „Artistă Emerită“, stabilind, în România, un record. Era cea mai tânară actriță (35 de ani) care l-a primit vreodată. Artista a revenit în țara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER, cel mai important for teatral din România. În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas și Sergiu Cioiu și publicată de Editura Integral. „Prima viață a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia”, mărturisea actrița, în carte.

În 1980, actrița Liliana Tomescu s-a stabilit în Suedia împreună cu soțul ei, actorul Lucian Muscurel. În 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg obtinând o diplomă care i-a dat dreptul să lucreze la toate nivelurile de limba suedeză. A fost, în Suedia, interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991, Primăria Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

CITEȘTE ȘI: Artistul Ion Bârlădeanu, subiectul unui documentar premiat cu Emmy, a murit

Foto: ICR Stockholm