A murit Octavian Iordăchescu, fondator Radio Vacanța și co-director al festivalului Cerbul de Aur

De: Ana Obretin / 19.10.2021, 17:51
A murit Octavian Iordăchescu, fondator Radio Vacanța și co-director al festivalului Cerbul de Aur

Scenaristul Octavian Iordăchescu, unul dintre profesioniştii care şi-au dedicat cariera Radioteleviziunii Române și, ulterior, TVR, a murit.

Acesta a fost autor a numeroase producții radio şi TV, co-director al Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, între anii 1992 și 1994, scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, selecționat și apreciat în mod deosebit la Festivalul Internațional de la Montreux.

În Televiziunea Română, Octavian Iordăchescu a fost redactor șef și director de programe, fiind distins cu numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul APTR pentru organizarea Festivalului Internațional Cerbul de Aur, în 1992.

În ultimii ani, Octavian Iordăchescu a fost coproducător al mai multor emisiuni TVR, precum „37 de grade Celsius”, „Hai-Hui”, „Ne vedem la TVR” sau „Femei de 10, bărbați de 10”.

Absolvent al Facultății de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, cunoscutul om de media a publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța”, în 1977, și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în anul 2007.

După facultate s-a angajat  reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe la Televiziunea Română.

A muncit cu pasiune şi bucurie ani de zile pentru emisiunea „Ora Veselă”, alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, în frunte cu părintele și mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni, potrivit unui comunicat remis Apropo de TVR.

Între 1967 și 1984, a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc. În 1973 a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

„Prin cariera sa dedicată publicului, Octavian Iordăchescu rămâne un reper al industriei de televiziune și radio, o lume care a rămas mai săracă, odată cu trecerea lui în neființă”, se arată în același coomunicat.

CITEȘTE ȘI: A murit basistul Alan Lancaster, membru fondator al trupei Status Quo

Foto: TVR